19.12.12

Η ελληνική Δικαιοσύνη κατά Μνημονίου...



Αντιμέτωπη με τις επιλογές της, μνημονιακού προσανατολισμού, βρίσκεται η κυβέρνηση μετά και τη δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Κοζάνης, η οποία δικαιώνει εργαζόμενους σε Δημόσιο και Τοπική Αυτοδιοίκηση που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.



Το δικαστήριο βασίστηκε στην αντισυνταγματικότητα της ... υπουργικής απόφασης λόγω του γεγονότος ότι ο δήμος (ο κάθε δήμος) αποτελεί αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο και η κεντρική διοίκηση ουδεμία εξουσία έχει για τη μεταβολή των εργασιακών σχέσεων των υπαλλήλων ΟΤΑ α” και β” βαθμού.



Στην απόφαση των πρωτοδικών ξεχωρίζει το επιχείρημα που εγείρεται, ότι η υπουργική απόφαση «προσβάλλει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο άρθρο 2 του Συντάγματος, καθώς προκαλεί διακινδύνευση της αξιοπρεπούς διαβίωσης του εργαζομένου, σε συνδυασμό με το άρθρο 22 παρ. 1 του Συντάγματος για την προστασία της εργασίας».



Η απόφαση είναι προσωρινή διαταγή, είναι εντούτοις μια εξέλιξη που συνιστά ήττα στην πρακτική του συνταγματολόγου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.



Είναι μια σημαντική απόφαση, αντάξια της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Σε συνδυασμό με την πρόσφατη δικαστική απόφαση, που έκρινε παράνομη την πράξη είσπραξης του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καταδεικνύεται ότι είναι επιτακτικός πλέον ο απόλυτος, διακριτός διαχωρισμός μεταξύ των τριών εξουσιών. Η δικαστική εξουσία οφείλει να λειτουργεί και να δρα ανεξάρτητα από την εκτελεστική και να πάψει να φαίνεται υποχείριό της στα μάτια και στη συνείδηση των πολιτών.



Σηματοδοτεί, επίσης, την κατίσχυση του εθνικού δικαίου έναντι του κοινοτικού. Πέρα δηλαδή από τη διάσωση της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, διαφυλάσσεται και η εθνική αξιοπρέπεια. Τα ελληνικά δικαστήρια οφείλουν να συνεχίσουν να αναδεικνύουν τις αντισυνταγματικές επιλογές της κυβέρνησης των τριών κομμάτων, υπερασπιζόμενα κατ” αυτόν τον τρόπο την εθνική αυτοδιαχείριση και την κουλτούρα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, κουλτούρα άγνωστη ή ενοχλητική για τους εταίρους και τον πολιτικό κυνισμό του συστήματος που υπηρετούν (και υπηρετεί και αυτό τις φιλοδοξίες τους και το ευ ζην τους).



Μια τέτοια Δικαιοσύνη χρειάζονται οι Ελληνες πολίτες.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: