22.12.12

Υπέβαλε παραίτηση ο Μάριο Μόντι ...

- Αρχίζει η προεκλογική περίοδος στην Ιταλία...

Την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης των τεχνοκρατών σηματοδοτεί η παραίτηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του 2013 από το ιταλικό κοινοβούλιο. Η γειτονική χώρα που...
βρίσκεται εν μέσω επιδείνωσης της κρίσης χρέους, εισέρχεται και τυπικά πλέον σε προεκλογική περίοδο.


Ο Μάριο Μόντι μετέβη το βράδυ της Παρασκευής στον Κυρηνάλιο μέγαρο και υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, όπως είχε υποσχεθεί, αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2013 από το ιταλικό κοινοβούλιο.

Ο γενικός γραμματέας της προεδρίας της Δημοκρατίας, Ντονάντο Μάρα, έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση Μόντι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τις εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου και ότι αύριο, ο πρόεδρος Ναπολιτάνο, θα έχει διαβουλεύσεις με τις αντιπροσωπείες των πολιτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με τα βραδινά δελτία ειδήσεων των ιταλικών καναλιών, δεν αποκλείεται, ήδη το Σάββατο βράδυ, ο Ιταλός πρόεδρος να προχωρήσει στην διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας.

Ο Μόντι αναμένεται να δώσει συνέντευξη τύπου την Κυριακή το πρώι κατά την οποία θα παράσχει διευκρινήσεις σχετικά με τις πολιτικές του προθέσεις.
Υπέβαλε παραίτηση ο Μάριο Μόντι - Αρχίζει η προεκλογική περίοδος στην Ιταλία

Ο προϋπολογισμός για το 2013 ψηφίστηκε από την ιταλική Βουλή, με 309 ψήφους υπέρ, 55 κατά και 5 αποχές.

«Απόψε θα μεταβώ στο προεδρικό μέγαρο και θα παραιτηθώ» είχε προαναγγείλει νωρίτερα, μιλώντας στην συνέλευση των Ιταλών πρέσβεων στην Ρώμη, την «τελευταία» που παρακολούθησε με «την ιδιότητα του πρωθυπουργού», όπως είπε.

Νωρίτερα συνεδρίασε για τελευταία φορά και το υπουργικό συμβούλιο. «Ήταν 13 δύσκολοι, αλλά συναρπαστικοί μήνες. Η Ιταλία σήμερα είναι πιο αξιόπιστη από ό,τι στο παρελθόν για τους ξένους επενδυτές. Ελπίζω η μεταρρυθμιστική δράση να μπορέσει να συνεχιστεί και στην επόμενη νομοθετική περίοδος», είπε ο Μόντι.

Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την 8η Δεκεμβρίου την πρόθεσή του να παραιτηθεί μόλις εγκριθεί ο προϋπολογισμός, μετά την απώλεια της υποστήριξης του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Βουλή.

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι οι εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου μπορεί να μην εξασφαλίσουν την σταθερή διακυβέρνηση της χώρας. Η ενδεχόμενη ακόμα κάθοδος του Μάριο Μόντι στην πολιτική αρένα, μπορεί να στερήσει ψήφους από την κεντροαριστερά, στις κρίσιμες περιφέρειες του ιταλικού Βορρά.

Αν η μπερλουσκονική κεντροδεξιά καταφέρει να υπερισχύσει στις περιφέρειες του Βένετο και της Λομβαρδίας (με πρωτεύουσα το Μιλάνο), μια τυχόν συμμαχία της κεντροαριστεράς με το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο που θα υιοθετήσει το «πολιτικό μανιφέστο Μόντι», μπορεί να μην εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην γερουσία.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ουδείς μπορεί να αποκλείσει και νέα προσφυγή στις κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: