18.12.12

«Αγουρη» η Ελιά του Βενιζέλου...


Θετικό και ανοιχτό στον διάλογο για την ανασυγκρότηση του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες του εξαντλούνται σε γενικόλογες διακηρύξεις και... προτάσεις.



Από τον περασμένο Ιούλιο κιόλας, στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ρίξει στο τραπέζι την ιδέα του μοντέλου της ιταλικής Ελιάς ως παράδειγμα που θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και στην Ελλάδα, όμως καμία συγκεκριμένη εξέλιξη δεν έχει προκύψει μετά από ένα πεντάμηνο.



Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως στον ευρύτερο χώρο δεν υπάρχουν διεργασίες. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού η κινητικότητα που παρατηρείται θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα έντονη ανάμεσα σε κινήσεις και ομάδες πολιτών που θεωρούν ότι μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φιλευρωπαϊκού προοδευτικού κόμματος, το οποίο θα μπει σφήνα στην παλαιοκομματική δεξιά αντίληψη και στον ανεύθυνο και δημαγωγικό λαϊκισμό της ριζοσπαστικής Αριστεράς.



Ως ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θεωρείται το Φόρουμ Διαλόγου και Συνεργασίας που συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί και στο οποίο θα μπορούν ελεύθερα να λαμβάνουν μέρος όλα τα κόμματα και οι πολιτικές κινήσεις που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο.



Κανείς από τους εν δυνάμει συμμετέχοντες δεν προεξοφλεί ότι η κατάληξη θα είναι ευτυχής, πλην όμως τονίζουν ότι από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή…



Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον Ευάγγελο Βενιζέλο, θα ανταποκριθεί δημιουργικά σε αυτή την πρωτοβουλία και θα συμμετάσχει εποικοδομητικά με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων. Εκτός της συμμετοχής αυτής, το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει και σχετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου που έχει ξεκινήσει εν όψει του συντακτικού συνεδρίου του Φεβρουαρίου.



Μια ενδεικτική πρωτοβουλία είναι πολύ πιθανό να αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που ήδη επεξεργάζονται στο ΠΑΣΟΚ και την οποία προωθεί και η ΔΗΜΑΡ. «Οταν το πολιτικό σύστημα αλλάζει και οι κυβερνήσεις συνεργασίας γίνονται πράξη, δεν μπορεί να λειτουργείς με έναν εκλογικό νόμο που μόνο σε διχαστικές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει» είναι το μήνυμα που στέλνει το ΠΑΣΟΚ.



Γενικότερα στην Ιπποκράτους δεν είναι αρνητικοί με ένα ενδεχόμενο συμπόρευσης, στρατηγικής και εκλογικής, με τη ΔΗΜΑΡ και τους άλλους φορείς του χώρου της Κεντροαριστεράς, ζητούν ωστόσο σεβασμό στις δικές τους πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την αναδιοργάνωση του ΠΑΣΟΚ.



Είναι άλλωστε αρκετές οι φορές το τελευταίο διάστημα που ο κ. Βενιζέλος έχει μιλήσει για υπονομευτές και κακοπροαίρετους σχολιαστές, οι οποίοι δεν σέβονται την προσπάθεια της παράταξης να αναγεννηθεί από τις στάχτες της.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: