2.12.12

Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στη Σλοβενία

Άνοιξαν οι κάλπες στη Σλοβενία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη μικρή αυτή χώρα της ευρωζώνης, η οικονομία της οποίας βρίσκεται σε ύφεση και οι ... αντιδράσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας αυξάνονται συνεχώς.

Στο κράτος αυτό των δύο εκατομμυρίων κατοίκων που δημιουργήθηκε μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου φέρνει αντίπαλους τον απερχόμενο πρόεδρο Ντανίλο Τουρκ (κεντρο-αριστερά) 60 χρόνων και τον σοσιαλδημοκράτη πρώην πρωθυπουργό Μπορούτ Παχόρ, 49 ετών, νικητή του πρώτου γύρου με ποσοστό 39,9%.

Η επικράτηση του Παχόρ προκάλεσε έκπληξη γιατί διέψευσε όλες τις δημοσκοπήσεις που ήθελαν να επικρατεί ο Τουρκ ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 35,9%.

Η προεκλογική εκστρατεία των δύο υποψηφίων δεν προκάλεσε το ενδιαφέρον των Σλοβένων, οι οποίοι ανησυχούν κυρίως για το αυξημένο ποσοστό της ανεργίας (11,6% του ενεργού πληθυσμού) και για τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα.

Στις 17 Νοεμβρίου 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της λιτότητας και ειδικά κατά της μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των περικοπών στα κοινωνικά επιδόματα.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, ο Μπορούτ Παχόρ αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου 60% των ψήφων.

Περίπου 1,7 εκατομμύρια Σλοβένοι ψηφίζουν σήμερα. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 ώρα Ελλάδας και θα κλείσουν στις 20:00. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 23:00 ώρα Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: