4.12.12

Δύσκολη η διαπραγμάτευση για την Κύπρο...

Σε διεξοδική εξέταση του προσχεδίου του κυπριακού μνημονίου προχώρησαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και στη διάρκεια των συνομιλιών φάνηκε καθαρά ότι ... η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τη Λευκωσία.

Αν και καμία χώρα δεν έχει προς το παρόν τοποθετηθεί ευθέως επί του προγράμματος της Κύπρου, εκφράζονται ήδη επιφυλάξεις από εταίρους που τηρούσαν σκληρή γραμμή και κατά εξέταση του ελληνικού μνημονίου.

Οπως αναφέρει η Ναυτεμπορική πρόκειται για την Ολλανδία, τη Φινλανδία, την Αυστρία και τη Σλοβακία, ενώ το Βερολίνο, που είναι καθοριστικός παράγοντας στη λήψη των τελικών αποφάσεων, αποφεύγει στην παρούσα φάση να ανοίξει τα χαρτιά του.

Οι ενστάσεις που διατυπώνονται έχουν να κάνουν, κυρίως, με το τεράστιο για τα δεδομένα της Κύπρου ποσό της στήριξης, το οποίο θα κυμανθεί μεταξύ 17 και 18 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο είναι περίπου και το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας.

Από το παραπάνω ποσό, γύρω στα 10 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών και τα υπόλοιπα για τη χρηματοδότηση του κράτους μέχρι το τέλος του 2016, που έχει διάρκεια και το μνημόνιο.

Η Κύπρος βρίσκεται εκτός αγορών και το δημόσιο έλλειμμά της εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο τέλος τους έτους στο 5,5 - 6,0% του ΑΕΠ.

Οι παραπάνω χώρες θεωρούν ότι ένας τέτοιος δανεισμός θέτει εκ των πραγμάτων θέμα βιωσιμότητας του χρέους. Σύμφωνα με τη «Ν», ανησυχία για τη βιωσιμότητα του χρέους εκφράζεται και από το ΔΝΤ προς το παρόν όχι δημόσια.

Αναφορικά με το περιεχόμενο του μνημονίου, τα μέτρα που περιλαμβάνει θεωρούνται ικανοποιητικά. Τέλος, ζητείται από τη Λευκωσία να επιταχύνει μέσα στις επόμενες μέρες την υιοθέτηση 20 προαπαιτούμενων ενεργειών καθώς και την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: