9.12.12

Και τρίτο «κούρεμα» στο βάθος...



Παρά την αισιοδοξία που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς των ομολόγων, που προέκυψαν από το τελευταίο «κούρεμα» το κρίσιμο ερώτημα παραμένει και πάλι αναπάντητο: Φτάνει το ... δεύτερο στη σειρά haircut του ελληνικού χρέους, για να το καταστήσει βιώσιμο;

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή το νέο buy back πληθαίνουν οι φωνές όσων πιστεύουν ότι θα χρειασθεί και τρίτο, στη σειρά και μάλιστα ακόμα πιο γενναίο, φωτογραφίζοντας έτσι ένα επόμενο κούρεμα, αυτή τη φορά του επίσημου χρέους. Όπερ σημαίνει των ομολόγων, που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης. Μέχρι σήμερα, με την προοπτική αυτή διαφωνούν κάθετα όλοι οι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι, με εξαίρεση τους οικονομολόγους, που δεν έχουν να ...χάσουν και τίποτα στην πραγματικότητα. Αντιθέτως, οι χώρες - μέλη θα χάσουν ένα κομμάτι της περιουσίας τους, γι αυτό και πολύ δύσκολα θα το δεχτούν.

Με πρώτους απ όλους τους Γερμανούς, που θα πρέπει να βάλουν (και άρα να χάσουν) τα περισσότερα. Αυτό με τη σειρά του, όμως, συνεπάγεται και κάτι ακόμα: ότι αν γίνει ποτέ το επίσημο κούρεμα, δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Οταν είναι προγραμματισμένες οι επόμενες εθνικές εκλογές στη Γερμανία. Αμέσως μετά οι συζητήσεις θα μπουν στην τελική ευθεία. Μέχρι τότε, αυτό που συστήνουν όλοι, εντός κι εκτός συνόρων, είναι υπομονή και τίποτα άλλο.

O Τειρεσίας

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: