11.12.12

Νέος χάρτης για ωράριο, καύσιμα, αγορά...

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς επέρχονται με νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και οι τροποποιήσεις στο ωράριο αποσκοπούν στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης, στην ενίσχυση της...
απασχόλησης και στη βελτίωση του τουρισμού. Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού συνοδεύεται από τη θέσπιση αυστηρών κυρώσεων για αγορανομικές παραβάσεις. Ειδικά για το «πείραγμα» στις αντλίες των καυσίμων προβλέπεται κλείσιμο των πρατηρίων και φυλάκιση των ιδιοκτητών. Το νέο πλαίσιο συγκεντρώνει τα πυρά συνδικαλιστικών και επαγγελματικών ενώσεων.
Νέος χάρτης για ωράριο, καύσιμα, αγορά

Γκρεμίζει τα... τείχη της κυριακάτικης αργίας η κυβέρνηση, επιτρέποντας στα καταστήματα να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, όλο τον χρόνο. Για την ακρίβεια, όπως ανακοίνωσαν χθες ο υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Θ. Σκορδάς και ο γγ Καταναλωτή Γ. Στεργίου, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον Αγορανομικό Κώδικα, θα μπορούν επιχειρήσεις με καταστήματα εμβαδού μέχρι 250 τ.μ. να είναι προαιρετικά ανοιχτές όλες τις Κυριακές.

Σε μια προσπάθεια να αποκλείσει τα πολυκαταστήματα και τα οργανωμένα εμπορικά πάρκα και κέντρα, βάζει επίσης ως προϋποθέσεις αυτές οι επιχειρήσεις να μην είναι διασυνδεδεμένες με οποιαδήποτε νομική μορφή με «αλυσίδες» αλλά και να μην είναι τύπου «shop in a shop» (κατάστημα σε κατάστημα). Για τους μεγάλους και οργανωμένους της αγοράς δίνει το δικαίωμα της λειτουργίας μόνο επτά Κυριακές ετησίως. Αυτές θα είναι δύο πριν από τα Χριστούγεννα, τέσσερις στις αντίστοιχες εκπτωτικές περιόδους που καθορίζει μέσα από το νομοσχέδιο, και μία η Κυριακή των Βαΐων.

Οι Κυριακές των «μικρών» και των «μεγάλων» της αγοράς θα έχουν ωράριο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ το υπουργείο προτείνει την καθιέρωση της Δευτέρας ως αργίας. Εξάλλου, με τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο θα επιτραπεί μόνο γι' αυτές τις γιορτές η λειτουργία των καταστημάτων και στις 30 Δεκεμβρίου, εκτός από τις 23 του μηνός.
Νέος χάρτης για ωράριο, καύσιμα, αγορά

Τα επιχειρήματα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για την απελευθέρωση της Κυριακής είναι η τόνωση της απασχόλησης με την έλευση της ανάπτυξης, η αλλαγή του τουριστικού προϊόντος κάνοντας τη χώρα μας και χώρα προορισμού για καταναλωτικές αγορές, η αναζωογόνηση των γειτονιών, οι οποίες λόγω της ύφεσης έχουν γεμίσει με κλειστά καταστήματα, αλλά και η ενδυνάμωση των μικρομεσαίων προκειμένου να διεκδικήσουν μερίδιο στον τζίρο του λιανεμπορίου. Επιπλέον η Ελλάδα προσαρμόζεται στα πρότυπα των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θέτει το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση για δύο εβδομάδες και ταυτόχρονα προτείνει την καθιέρωση δύο επίσημων περιόδων εκπτώσεων. Η χειμερινή θα έχει διάρκεια από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και η θερινή από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Τις δύο πρώτες Κυριακές αυτών των σεζόν τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Επίσης φέρνει δύο δεκαήμερα προσφορών, το πρώτο του Μαΐου και το πρώτο του Νοεμβρίου, με τις επίσης δύο πρώτες Κυριακές ανοιχτές.
Νέος χάρτης για ωράριο, καύσιμα, αγορά

ΤΡΩΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ
Χωλαίνουν οι διατάξεις

Τρωτές ως προς τη συνταγματικότητά τους είναι οι διατάξεις του νομοσχεδίου που προβλέπουν την εξαίρεση από τη λειτουργία τους όλες τις Κυριακές τον χρόνο, τις επιχειρήσεις που είναι στα malls, το εκπτωτικό χωριό και τις οργανωμένες υπεραγορές.

Σε αυτήν την άποψη συμφωνούν και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές (μικρομεσαίοι, εμποροϋπάλληλοι και στελέχη πολυκαταστημάτων).

Οι μεν, εργαζόμενοι και έμποροι, βλέπουν σκοπιμότητα από τις εξαιρέσεις, όπως αυτές διατυπώνονται στο σχέδιο νόμου, με σκοπό να κριθούν αντισυνταγματικές και έτσι να ανοίξουν και οι «μεγάλοι» όλες τις Κυριακές τον χρόνο.
Β. Κορκίδης
Β. Κορκίδης

Οι δε, πολυκαταστήματα και μεγάλες αλυσίδες, θεωρούν ότι θα κριθούν αντισυνταγματικές και είτε θα ανάψει το πράσινο φως και για τις δικές τους επιχειρήσεις είτε θα αποσυρθούν οι διατάξεις με αποτέλεσμα να ισχύσουν μόνο οι επτά Κυριακές τον χρόνο. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζει πως στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης θα προστατευθούν οι «μικροί» της αγοράς, ώστε να λειτουργούν μόνο αυτοί όλες τις Κυριακές τον χρόνο.

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
«Δεν αντέχουν οι μικρομεσαίοι»

Σκληρές είναι οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των εμποροϋπαλλήλων και των μικρομεσαίων εμπόρων κι επιχειρηματιών για το άνοιγμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. Κάνουν λόγο για σχέδιο εξόντωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκπορευόμενο από τις πολυεθνικές. Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας είναι υπέρ των έξι Κυριακών.
Δ. Ασημακόπουλος
Δ. Ασημακόπουλος

Θ. Βασιλόπουλος
ΓΓ Ομοσπονδίας Ιδιωτ. υπαλλήλων Ελλάδας

«Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές συνιστά αιτία πολέμου. Ικανοποιούν το αίτημα μιας χούφτας πολυεθνικών. Οι εξαιρέσεις των μικρών θα κριθούν αντισυνταγματικές κι έτσι θα επιτραπεί η λειτουργία όλων ανεξαρτήτως μεγέθους».

Β. Κορκίδης
Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου

«Το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς δεν αλλάζει με ανακοινώσεις-γονατογραφήματα που εξυπηρετούν μόνο τους λίγους. Οι μικρομεσαίοι δεν θα αντέξουν».

Δ. Ασημακόπουλος
Π. Καρέλας
Π. Καρέλας
Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ

«Επιτέλους μια πρόταση που δίνει χρόνο στους ανέργους, στους μικρομεσαίους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, στους υποαπασχολούμενους και στους υπόλοιπους που θα υποστούν τις συνέπειες του φορολογικού, να περιφέρονται για ?shopping therapy?».

Π. Καρέλας
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας

«Εδώ και 3 χρόνια προτείναμε τις 6 Κυριακές τον χρόνο. Με τον τρόπο αυτό θα αλλάξει το τουριστικό μας προϊόν προσελκύοντας και ξένους καταναλωτές. Παράλογη η πρόταση για το άνοιγμα όλων των καταστημάτων όλες τις Κυριακές».
Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: