12.12.12

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Χτύπησαν κόκκινο η ανεργία και η εξαθλίωση...

kapetanisses.blogspot.gr
Σε οργάνωση και αγώνα καλεί η Επιτροπή Ανεργων Ναυτεργατών...
Ιστορικό ρεκόρ έχει χτυπήσει η ανεργία στους ναυτεργάτες, αφού ακόμα και τα αναξιόπιστα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) δείχνουν για το μήνα Νοέμβρη 4.048 εγγεγραμμένους άνεργους! Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μέσα σε...
6 μέρες, από τις 3 μέχρι και τις 9 Δεκέμβρη, δηλαδή την περασμένη Κυριακή, είχαν γραφτεί στους καταλόγους άλλοι 143. Σύνολο 4.191 άνεργοι! Από τους υπαλλήλους του ΓΕΝΕ αναφέρεται ότι στους καταλόγους του Γραφείου εγγράφεται το ένα τρίτο των ανέργων. Που σημαίνει ότι οι άνεργοι ναυτεργάτες ξεπερνούν πλέον τις 11.000. Το Νοέμβρη του 2011 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο ΓΕΝΕ ήταν 3.787.

Από τους 4.048 ναυτεργάτες του Νοέμβρη, το επίδομα ανεργίας της ντροπής ...ύψους 294 ευρώ για τους έγγαμους και 235 για τους άγαμους, κατάφεραν να το πάρουν οι 722, ποσοστό 17,84%.
Παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνεργοι ναυτεργάτες καταδικάζονται κατά χιλιάδες στην εξαθλίωση, η συγκυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα της Επιτροπής Ανεργων Ναυτεργατών να δοθεί τώρα σε όλους τους ανέργους 1.500 ευρώ έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το Κεφάλαιο Ανεργίας Ασθενείας Ναυτικών (ΚΑΑΝ), να εξασφαλιστεί η δωρεάν σίτιση των ανέργων από την Εστία Ναυτικών, η οποία πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά. Ενώ αρνήθηκε να αλλάξει και τις απαράδεκτες προϋποθέσεις που ισχύουν για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης λόγω Χριστουγέννων από τον Οίκο Ναύτου και στερούν από τη συντριπτική πλειοψηφία των εγγεγραμμένων ανέργων το ψωροεπίδομα των 325 ευρώ για τους έγγαμους και 240 ευρώ για τους άγαμους.
Αυτά συμβαίνουν, όπως αναφέρει σε καταγγελία της η Επιτροπή Ανεργων Ναυτεργατών, σε μία χώρα όπου «οι εφοπλιστές συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με τεράστια συσσώρευση κεφαλαίων, η οποία προέρχεται από την κεφαλαιοποιημένη υπεραξία - απλήρωτη εργασία - που καρπώνεται το εφοπλιστικό κεφάλαιο από την εκμετάλλευση των ναυτεργατών». «Συνένοχη - όπως αναφέρεται - είναι και η νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ. Με τη συναίνεση ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ και της ITF (Διεθνής Οργάνωση Μεταφορών Εργαζομένων), στα ποντοπόρα πλοία και τα κρουαζιερόπλοια ελάχιστοι ναυτεργάτες έχουν ΣΣΕ και ασφάλιση».
Η Επιτροπή μαζί με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τους ναυτεργάτες «να οργανώσουμε την αντίστασή μας για να προστατευτούν οι άνεργοι, καθώς δεν μπορεί να υπάρχει άνεργος χωρίς επίδομα, φαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη, ασφάλιση, κ.λπ. Να μην περάσουν οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, να μην περάσει η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, να υπογραφούν συμβάσεις με ικανοποιητικούς όρους»...
skopelos-news.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: