18.12.12

Φωτιές ανάβει η δήλωση Γαϊτάνη για τα Σκόπια...


Φωτιά στην πολιτική σκηνή άναψε η συνέντευξη που παραχώρησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννα Γαϊτάνη στην εφημερίδα «Nova Makedonija» των Σκοπίων, στην οποία αποκαλεί την ΠΓΔΜ «Μακεδονία» και υποστηρίζει ότι πίσω από...
το θέμα της ονομασίας βρίσκεται η επέκταση της οικονομίας της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για συμφέροντα Ελλήνων καπιταλιστών.

Συγκεκριμένα, η κ. Γαϊτάνη σημείωσε ότι «το πρόβλημα δεν έγκειται μόνον στο όνομα. Εάν τα πράγματα είχαν έτσι και εάν όλα ήταν τόσο απλά, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Πίσω από το ζήτημα της ονομασίας υπάρχει η επέκταση της οικονομίας της Ελλάδας. Η Ελλάδα επιχειρεί να καταστεί υπερδύναμη στα Βαλκάνια και επιχειρεί να επεκταθεί σε όλη την περιοχή της βαλκανικής χερσονήσου. Αιτία για αυτό που συμβαίνει με το όνομα, είναι τα συμφέροντα των Ελλήνων καπιταλιστών στη Μακεδονία. Το όνομα συνιστά απλώς άλλοθι και χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα, προκειμένου να καλυφθούν τα άλλα πράγματα που συμβαίνουν».

«Επιτρέψτε μου να πω ότι άτομα από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στη χώρα σας το 2010 και υπήρξε προσκεκλημένος από το κόμμα στην κρατική τηλεόραση, ο οποίος χρησιμοποίησε το όνομα που χρησιμοποιείτε εσείς: Μακεδονία», πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Έντονη ήταν η αντίδραση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος χαρακτήρισε ανιστόρητες και επικίνδυνες τις τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, σημειώνοντας ότι τα εθνικά θέματα απαιτούν υπευθυνότητα.

«Η κ. Γαϊτάνη κατηγορεί την Ελλάδα για αδιέξοδο με τα Σκόπια, καταλογίζοντας στη χώρα μας οικονομικό επεκτατισμό, εξαιτίας καπιταλιστικών συμφερόντων», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ, Κεφαλογιάννης, επικαλούμενος σειρά ανάλογων δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να καταστήσει σαφές το αν υιοθετεί «αυτές τις ανιστόρητες και επικίνδυνες τοποθετήσεις».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Χρυσή Αυγή, στην οποία αναφέρει: «Τα αφελληνισμένα ανδρείκελα του ΣΥΡΙΖΑ που αμφισβητούν την Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας να απελαθούν πάραυτα στα Σκόπια και να μη ξαναπατήσουν το πόδι τους στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, έκανε λόγο για «άσφαιρο αντιπερισπασμό της ΝΔ που αποσκοπεί στη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων» και «δεν πείθει κανέναν».

«Άλλωστε, δεν μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Ο κ. Σαμαράς είναι εκείνο το πολιτικό πρόσωπο που έχει βαριές ευθύνες για την περιπέτεια γύρω από την ονομασία της FYROM», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

«Είναι σαφής από την πρώτη μέρα που προέκυψε το ζήτημα, δηλαδή: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό», πρόσθεσε. Τέλος, ο κ Σκουρλέτης διερωτήθηκε: «Αλήθεια η θέση του κ. Σαμαρά ποια είναι σήμερα;»...
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: