3.12.12

Συνεχίζει τις καταλήψεις η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα...

Συνέχιση των καταλήψεων δημαρχείων και δημοτικών κτιρίων έως και σήμερα αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσει εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή για να αποφασίσει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Παράλληλα, το...
πρωί της Δευτέρας, η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα προχωρήσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί έξω από το ξενοδοχείο «Divani Caravel», όπου θα διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Για την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, αποφασίσθηκε 24ωρη απεργία σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τους ΟΤΑ στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, προκειμένου οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες από την ΑΔΕΔΥ κινητοποιήσεις.

Χωρίς προτάσεις στο συνέδριο η ΚΕΔΕ

Χωρίς πρόταση αιχμής όσον αφορά ενδεχόμενες δυναμικές κινητοποιήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «κατεβαίνει» στο έκτακτο συνέδριο των δημάρχων της Ελλάδας το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ την Κυριακή, η πλειονότητα των δημάρχων συνηγόρησε υπέρ της άποψης να μην υπάρξουν παραιτήσεις δημάρχων και να μην κλείσουν δήμοι.

Αποδεκτή έγινε πρόταση για ενδεχόμενη κινητοποίηση μπροστά στη Βουλή την ημέρα που θα συζητείται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά την Τ.Α..

Για άλλη μια φορά, υπέρ των παραιτήσεων δημάρχων -με το επιχείρημα ότι οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις ευτελίζουν πλήρως την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους αιρετούς της- τάχθηκαν οι τρεις δήμαρχοι από στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας που μετέχουν στο Δ.Σ.. Πρόκειται για τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και υπεύθυνο Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ κ. Σίμο Δανιηλίδη, τον δήμαρχο Αμπελοκήπων κ. Λάζαρο Κυρίζογλου και τη δήμαρχο Βέροιας κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου.

Ενωμένοι εμφανίσθηκαν οι δήμαρχοι στο θέμα της Εποπτείας. Όπως επανέλαβε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, με τον πρώτο δήμο που θα μπει σε διαδικασία Εποπτείας, η ΚΕΔΕ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια με το επιχείρημα ότι το Παρατηρητήριο ΟΤΑ είναι αντισυνταγματικό.

Επίσης, η ΚΕΔΕ σκοπεύει να προσφύγει δικαστικά κατά των επιπλέον 200 αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στους δήμους με το νέο έτος χωρίς επιπλέον πόρους, κάνοντας χρήση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αναγνωρίσθηκε στον δήμο Ηρακλείου Κρήτης το δικαίωμα να μην αποδεχθεί αρμοδιότητες για τις οποίες δεν είχαν μεταβιβασθεί πόροι.

Η ΚΕΔΕ θα προσφύγει, επίσης, δικαστικά κατά της υπουργική απόφασης που απαγορεύει στους δημάρχους να προχωρούν σε απευθείας ανάθεση για έργα άνω των 50.000 ευρώ, στηριζόμενη σε ανάλογη θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ του δήμου Βριλησσίων. Κατά την προσφυγή του δήμου η υπουργική απόφαση είχε κριθεί αντισυνταγματική, διότι καταργεί την αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Διαφοροποιημένη ήταν η πρόταση που κατέθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και πρώην δήμαρχος Καισαριανής Σπύρος Τζόκας. Ο κ. Τζόκας πρότεινε να κλείσουν για μια ημέρα όλοι οι δήμοι της χώρας και να συγκεντρωθούν οι δήμαρχοι στην πλατεία Συντάγματος. Αυτή η δράση να επαναληφθεί και εάν δεν υπάρξει καμία υποχώρηση από πλευράς της κυβέρνησης να ξεκινήσουν ομαδικές παραιτήσεις δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων, με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων. Πολλοί δήμαρχοι ήταν αντίθετοι σε αυτή την πρόταση.

Αλλη πρόταση κατέθεσε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Δ. Μαραβέλιας, με την υποστήριξη του δημοτικού συμβούλου Λυκόβρυσης-Πεύκης Γ. Θεοδωρακόπουλου. Οι δυο αιρετοί επέμειναν στο συνέδριο να ακουστεί η βάση και να τεθούν κι άλλες προτάσεις σε ψηφοφορία. Ούτε αυτή την πρόταση έγινε δεκτή από την πλειονότητα του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα τηρήσουν το νόμο για τις μετακινήσεις

Την απόφασή τους να σεβαστούν τη νομιμότητα, όσον αφορά τη μετακίνηση υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες, κοινοποίησαν ο δήμαρχος της Αθήνας Γ. Καμίνης και της Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης.

Ο κ. Μπουτάρης δήλωσε ότι οι δήμαρχοι οφείλουν να είναι νόμιμοι και σ' αυτό το πλαίσιο ίσως να δώσει στοιχεία. Ο κ. Καμίνης, από την πλευρά του, τόνισε ότι σέβεται απόλυτα το νόμο κι αυτό το απέδειξε ήδη στην περίπτωση του νόμου για την ιθαγένεια...
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: