24.12.12

Αυτός είναι ο δημοσιογράφος του BBC που μπήκε κρυφά στη Χρυσή Αυγή...


Με σπουδές στον κινέζικο πολιτισμό και λαμπρή διαδρομή ως ανταποκριτής του ΒBC στη Μέση Ανατολή (αν και με έντονη κριτική), ο Tim Franks είναι ο Άγγλος που κατόρθωσε να μπει κρυφά σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής, καταγράφοντας ομιλία μέλους που...
αναφέρεται στην επίθεση στον Δημήτρη Στρατούλη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιογράφος του BBC κατορθώνει με θέμα του να προκαλέσει αναμπουμπούλα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Ουδείς μπορεί να λησμονήσει για παράδειγμα το φωτογραφικό ντοκουμέντο με την επίθεση με παπούτσι στον Γιώργο Παπανδρέου στη ΔΕΘ που είχε κατ' αποκλειστικότητα ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ελλάδα Μάλκολμ Μπράμπαντ (προκαλώντας την οργή του τότε πρωθυπουργού). Τώρα το κορυφαίο ειδησεογραφικό πρακτορείο κατόρθωσε να κινήσει εκ νέου την υπόθεση της επίθεσης που δέχθηκε ο Δημήτρης Στρατούλης στο ΟΑΚΑ καταγγέλλοντας ότι εναντίον του στράφηκαν μέλη της Χρυσής Αυγής. Η Χρυσή Αυγή το αρνείται. Όμως οι αναφορές τους στο περιστατικό και στην ατολμία των νέων μελών της Χρυσής Αυγής που ηχογράφησε ο Τim Franks προκάλεσαν νέο γύρο αντιπαραθέσεων. Αυτή ήταν η πρώτη δυναμική εμφάνιση του Άγγλου δημοσιογράφου στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Ενας Εβραίος ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή

Εξαιρετικά έμπειρος δημοσιογράφος και ανταποκριτής, ο Tim Franks δουλεύει επί 20 χρόνια στο BBC. Ήταν ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον κατά τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 2001, στη συνέχεια εργάστηκε ως ανταποκριτής στην Ευρώπη με έδρα τις Βρυξέλλες. Όμως η μεγάλη πρόκληση στην καριέρα του ήταν η περίοδος που ήταν ανταποκριτής για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με έδρα την Ιερουσαλήμ. Κατά τη διάρκεια αυτής της καριέρας είχε παγκόσμιες αποκλειστικότητες, ενώ έχει βραβευθεί αναρίθμητες φορές για τα ρεπορτάζ του.

Όμως, η αποχώρησή του από την Ιερουσαλήμ το 2010 μετά από 3,5 χρόνια παραμονής εκεί έγινε εν μέσω καταγγελιών για την αντικειμενικότητά του: ο Tim Franks είναι Εβραίος, μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σπουδάσει στην εβραϊκή οργάνωση νέων Habonim Dror. Ο ίδιος αποχωρώντας για να επιστρέψει στο Λονδίνο δήλωσε πως αισθανόταν βαθιά προσβεβλημένος από τις φήμες ότι η τοποθέτησή του στην περιοχή έγινε προκειμένου το BBC να κάνει μια εξυπηρέτηση στο ισχυρό ισραηλινό λόμπι. Ο Τim Franks, μάλιστα, ανέφερε πως κατηγορήθηκε ότι είχε πολιτική ατζέντα. Οι Παλαιστίνιοι είχαν επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί πως η κάλυψη των γεγονότων στη Μέση Ανατολή στηριζόταν κυρίως στην ισραηλινή άποψη. Μάλιστα είχε γίνει και διαδήλωση Παλαιστινίων έξω από τα γραφεία του BBC στο Μάντσεστερ.

Aπό το αθλητικό ρεπορτάζ στη Χρυσή Αυγή

Η επιστροφή στο Λονδίνο – όπου και γεννήθηκε- το έφερε στη θέση του παρουσιαστή του "Newshour" στο BBC World Service radio, αλλά και της εκπομπής συνεντεύξεων "Hardtalk" στο BBC World. Επιπλέον, καλύπτει και το αθλητικό ρεπορτάζ στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του BBC. O Tim Franks έχει σπουδάσει κινέζικο πολιτισμό στο Oxford University...
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: