3.12.12

Μέρκελ: «Νέο κούρεμα μετά το 2014»...

Μετά τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2013, ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους θα καταστεί αναπόφευκτο.

Σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Μπιλντ», η Aγγελα Μέρκελ το λέει έμμεσα, ωστόσο το παραδέχεται.

Σύμφωνα με ... την καγκελάριο «το παρόν πρόγραμμα για την Ελλάδα «τρέχει» μέχρι το 2014. Για την πραγματοποίηση ορισμένων στόχων του προϋπολογισμού, δώσαμε στην Ελλάδα δύο επιπλέον χρόνια. Αν μια ημέρα η Ελλάδα καταφέρει να έχει πλεόνασμα, δίχως να επιβαρύνεται με επιπλέον χρέη, πρέπει να επανεξετάσουμε την κατάσταση. Αυτό όμως όχι πριν το 2014-15, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο».

Η κ. Μέρκελ τάσσεται με την πλευρά εκείνων, οι οποίοι και μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό λένε ότι αν η χώρα μας τηρήσει τις δεσμεύσεις της και πάνω από όλα καταφέρει να έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, ένα νέο κούρεμα του χρέους με συμμετοχή και του δημόσιου τομέα είναι η πιο λογική λύση για να γίνει μακροχρόνια βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Η ίδια, απευθυνόμενη στους Γερμανούς πολίτες-ψηφοφόρους, αναφέρει πως καταλαβαίνει τον σκεπτικισμό τους απέναντι στην Ελλάδα, καθώς οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα, αλλά τονίζει ότι τώρα είναι αισιόδοξη με την κυβέρνηση Σαμαρά, της οποίας και πλέκει το εγκώμιο.

Προσθέτει ότι είναι προς όφελος της Γερμανίας η στήριξη της Ελλάδας και λέει χαρακτηριστικά «Οταν στηρίζουμε την Ελλάδα, έχουμε στο μυαλό μας ολόκληρη την Ευρωζώνη, όλες τις χώρες-μέλη και τη Γερμανία. Η στήριξη της Ελλάδας είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας».

Υποστηρίζει δε ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να σχηματιστούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ώστε «να τιμωρούνται οι χώρες πού δεν τηρούν τις υποχρεώσεις της», ενώ τονίζει ότι «μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε συνέπειά της ανυπολόγιστες απώλειες για τη γερμανική οικονομία».

Ολοκληρώνοντας, αναφέρει πως «τα μεγάλα θύματα της κρίσης αυτής είναι οι ασθενέστερα οικονομικά Έλληνες, οι οποίοι υποβάλλονται σε πολύ μεγάλες θυσίες».





Την ίδια στιγμή, ερωτήματα προκαλεί η στάση του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) σε ό,τι αφορά την οικονομική στήριξη της Ελλάδας και την απόφασή του κόμματος να καταψηφίσει τις σχετικές αποφάσεις στο γερμανικό Κοινοβούλιο.



Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Η γερμανική Αριστερά καταψηφίζει κάθε φορά στη Βουλή οποιαδήποτε απόφαση παίρνει η Ευρωζώνη και η Γερμανία για τη στήριξη της Ελλάδας.



Η γερμανική Αριστερά πιστεύει ότι όλα τα πακέτα βοήθειας προς τη χώρα μας στην ουσία είναι στην ουσία πακέτα λιτότητας, τα οποία και στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία και εξαθλιώνουν τους Έλληνες.



Για τον λόγο αυτό ζητά την υιοθέτηση μιας εντελώς διαφορετικής πολιτικής.



Η πολιτική αυτή δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη, θα περιλαμβάνει όμως όπως λένε, μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας και ένα συνολικό «σχέδιο Μάρσαλ».



Το κόμμα της Αριστεράς σχεδιάζει να προσφύγει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, προκειμένου να ακυρώσει τις αποφάσεις της γερμανικής Βουλής.



Το ίδιο είχε πράξει και στο προηγούμενο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο επιτυχία.



Τέλος να σημειωθεί ότι σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό «Φόκους», διαπιστώνεται η μεγάλη διαφορά μεταξύ Μέρκελ και του υποψηφίου Καγκελαρίου των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ.



Στην ερώτηση «ποιον θα προτιμούσατε για καγκελάριο», το 57% απαντά την Αγκελα Μέρκελ και το 28% τον Πέερ Στάινμπρουκ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: