31.12.12

Ο κόσμος ετοιμάζεται για την έλευση του 2013...



Οι χώρες του πλανήτη γιορτάζουν τον ερχομό του νέους έτους.

Για πρώτη φορά η βουδιστική Βιρμανία, που εξήλθε από δεκαετίες απομόνωσης υπέρ μιας δημοκρατικής μετάβασης που είναι σε εξέλιξη, θα γιορτάσει την... πρωτοχρονιά μαζί με όλο τον πλανήτη με ένα θέαμα πυροτεχνημάτων στη Ρανγκούν, το οποίο θα παρακολουθήσουν 50.000 πολίτες.

Ανησυχία αντίθετα επικρατεί στη Νέα Καληδονία ενόψει της έλευσης του κυκλώνα Φρέντα που βρισκόταν νωρίς σήμερα, στις 11:00 τοπική ώρα, 450 χλμ. βορειοδυτικά της «Μεγάλης Γης» και συνοδεύεται από σφοδρές βροχοπτώσεις, ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 175 χλμ. την ώρα και ριπές ανέμου 240 χλμ. την ώρα κοντά στις κεντρικές της περιοχές, σύμφωνα με την γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία.

Στην Αυστραλία τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι θα παραστούν στη φαντασμαγορική γιορτή για την υποδοχή του νέου χρόνου με τα πυροτεχνήματα που φωτίζουν τον ουρανό στον κόλπο του Σίδνεϊ και φωταγωγούν την περίφημη όπερά του που έχει σχήμα ναυτικών ιστίων. Η πρωταγωνίστρια της μουσικής εκδήλωσης για το 2012 ήταν η ποπ-σταρ Κάιλι Μινόνγκ, η οποία εντυπωσίασε όπως πάντα τους συμπατριώτες της.

«Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς στο Σίδνεϊ είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο και τις παρακολουθούν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο θεατές όχι μόνο γιατί αποτελούν το πρώτο μεγάλο θέαμα για το 2013 αλλά και γιατί είναι το ωραιότερο», είπε ο δήμαρχος του Σίδνεϊ Κλόβερ Μουρ.

Στην Ιαπωνία οι οικογένειες επωφελούνται κατά παράδοση αυτές τις ημέρες για να προσευχηθούν σε ναούς πριν καθίσουν οικογενειακά μπροστά από την τηλεόραση για να δουν την εκπομπή του τέλους του έτους «Kohaku Uta Gassen», την οποία παρακολουθεί το 40% των Ιαπώνων.

Στις Φιλιππίνες, όπου ως συνήθως η φρενίτιδα των βαρελότων έχει προκαλέσει τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, η πρωτοχρονιά θα γιορταστεί παρά το βαρύ κλίμα μετά το πέρασμα του τυφώνα Μπόφα που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων στις αρχές του Δεκεμβρίου στο νότιο νησί Μιντανάο.

Στο Ντουμπάι πάμπολλα πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τους 200 ορόφους του Μπουρτζ Χαλίφα, του υψηλότερου πύργου στον κόσμο, υπό τους ήχους συμφωνικής μουσικής που θα παίζει ζωντανά η φιλανθρωπική ορχήστρα της Πράγας.

Οι εορτασμοί στην Ευρώπη θα αρχίσουν από τη Ρωσία, με πυροτεχνήματα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, μετά πυροτεχνήματα πάνω από τον Τάμεση θα φωτίσουν τον λονδρέζικο ουρανό, αμέσως μόλις οι 12 χτύποι του Μπιγκ Μπεν ηχήσουν μεσάνυχτα.

Το Παρίσι δεν θα υποδεχτεί με πυροτεχνήματα το 2013, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες πολίτες, μεταξύ τους πολλοί τουρίστες, θα γιορτάσουν όπως κάθε χρόνο στα Ηλύσια Πεδία και γύρω από τον Πύργο του Άιφελ ανταλλάσσοντας ευχές και φιλιά για τη νέα χρονιά.

Στη Γαλλία, όπου κατά την διάρκεια του ρεβεγιόν πολλές φορές τα τελευταία χρόνια καίγονται αυτοκίνητα, το υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε ετοιμότητα 53.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες που θα εγγυηθούν την ασφάλεια, κυρίως στις οδικές αρτηρίες. Ο υπουργός Μανουέλ Βαλς υποσχέθηκε να ανακοινώσει τον αριθμό των καμένων αυτοκινήτων, μια πρακτική που είχε εγκαταλειφτεί από το 2010 από τους προκατόχους του της δεξιάς «ώστε να αποφεύγεται κάθε ανταγωνισμός μεταξύ των πόλεων».

Το Ντακάρ θα φωτίσει τον ουρανό του εκτοξεύοντας το «μεγαλύτερο πυροτέχνημα στην ιστορία του» στη διάρκεια ενός μουσικού θεάματος με πολλά πυροτεχνήματα που θα αρχίσει από τέσσερις φορτηγίδες στον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στη χερσόνησο της πρωτεύουσας της Σενεγάλης.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου αναμένονται στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσουν από κοντά μια παράδοση ηλικίας τουλάχιστον 100 ετών: την πτώση επί 60 δευτερόλεπτα μέχρι τα μεσάνυχτα μιας πολύχρωμης κρυστάλλινης μπάλας στην Times Square.

Στο σόου θα τραγουδήσουν φέτος οι Τέιλορ Σουίφτ, Κάρλι Ρέι Ζέπσεν και ο Νοτιοκορεάτης Psy του οποίου το βίντεο για το τραγούδι «Gangnam Style» έχουν ήδη δει ένα δισεκατομμύριο χρήστες στο YouTube, ένα ιστορικό ρεκόρ.

Στο Ρίο ντε Ζανέιρο, ένα πυροτέχνημα διάρκειας 16 λεπτών θα φωτίσει την ακτή της Κοπακαμπάνα. Ωστόσο στο Καράκας, οι κάτοικοι θα στερηθούν την παραδοσιακή συναυλία που δίνεται κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς, στην πλατεία Μπολίβαρ, λόγω των τελευταίων ανησυχητικών νέων για την κατάσταση της υγείας του προέδρου Ούγκο Τσάβες που νοσηλεύεται στην Αβάνα.
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: