31.12.12

Ο Πορτογάλος πρόεδρος υπέγραψε τον προϋπολογισμό 2013, με έναν όμως αστερίσκο ...


Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα υπέγραψε τη Δευτέρα τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, που περιέχει το αυστηρότερο πρόγραμμα λιτότητας στην ιστορία της χώρας, προκαλώντας έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια, επισυνάπτοντας ωστόσο...
ένα ερωτηματικό στην υπογραφή του σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου, την οποία αμφισβητεί η αντιπολίτευση.

Ο προϋπολογισμός για το 2013 πρόκειται να δημοσιευτεί σήμερα (Δευτέρα) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα αρχίσει τυπικά να ισχύει από μεθαύριο, Τετάρτη όπως είχε ανακοινώσει την περασμένη Παρασκευή η προεδρία.

Έχοντας εξασφαλίσει την έγκρισή του από το Κοινοβούλιο ήδη από τον Νοέμβριο, ο προϋπολογισμός προβλέπει την εξοικονόμηση περίπου 5,3 δισ. ευρώ, τα οποία θα εξευρεθούν κυρίως από την επιβολή «τεράστιων» φόρων, όπως έχει παραδεχθεί κι ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ.

Σύμφωνα με τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, ο Καβάκου Σίλβα παράλληλα με την έγκριση του προϋπολογισμού, θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί περί της συνταγματικότητας του, δείχνοντας διάθεση να αφουγκραστεί τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και το διογκούμενο κύμα διαμαρτυρίας στην κοινωνία.

Ήδη, κάποια κόμματα της αριστεράς έχουν καταστήσει σαφή την πρόθεσή τους να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, γεγονός που εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους για την πολιτική της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Πέντρου Πάσους Κοέλιου, καθώς δεν αποκλείεται το Δικαστήριο να κρίνει αντισυνταγματικές κάποιες από τις διατάξεις του, ιδίως τα μέτρα που αφορούν τη φορολογία των συνταξιούχων, ή τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Μάλιστα υπάρχει νομικό προηγούμενο, καθώς τον περασμένο Ιούλιο το Δικαστήριο εξέπληξε τους πάντες κρίνοντας αντισυνταγματική την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, μέτρο υψίστης σημασίας για την εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση βάσει της δανειακής συμφωνίας ύψους 78 δισ. ευρώ που έχει συνάψει με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Μολαταύτα, δεδομένης της οξύτατης οικονομικής κρίσης, το Δικαστήριο δέχθηκε για το τρέχον έτος να μην καταβληθούν δύο μισθοί στους δικαιούχους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: