22.11.12

Πολιτικοί στον θαυμαστό κόσμο του Τwitter...

Στην Ελλάδα οι περισσότεροι πολιτικοί μόλις αρχίζουν, σύμφωνα με Τα Νέα, να ανακαλύπτουν τον κόσμο των κοινωνικών δικτύων. Πολλοί δεν έχουν λογαριασμό, άλλοι έχουν ξεχάσει ότι έχουν και ορισμένοι τον ανανεώνουν κάθε φορά που... πλησιάζουν οι εκλογές. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις: πολιτικοί που ξυπνούν και κοιμούνται με το iPad αγκαλιά μόνο και μόνο για να μη χάσουν κανένα tweet που τους αφορά. Οι περισσότεροι αρχηγοί πολιτικών κομμάτων διαθέτουν λογαριασμό στο twiiter. Ωστόσο, τον χρησιμοποιούν μόνο για να προβάλλουν τις δραστηριότητές τους και όχι για να αλληλεπιδρούν με τους υπόλοιπους χρήστες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο προσωπικός λογαριασμός του Αντώνη Σαμαρά (@samaras_antonis) έχει να ανανεωθεί από τον περασμένο Ιούνιο. Το τελευταίο tweet εστάλη την ημέρα των εθνικών εκλογών, οι οποίες έπειτα από διαβουλεύσεις που ακολούθησαν τον έφεραν στο τιμόνι της χώρας: «Η Εθνική μας έδωσε χαρά, όμως σήμερα είναι μια δύσκολη νύχτα και η σκέψη μας είναι με τους πολίτες και τους πυροσβέστες που είναι στη μάχη» έγραψε συνδυάζοντας τη νίκη της Εθνικής επί της Ρωσίας για το Euro και την πυρκαγιά στην Μεσσηνία. Από αυτόν τον λογαριασμό έχουν σταλεί μόλις 62 tweets.

Πατήστε εδω , για να δείτε τις διευθύνσεις των Ελλήνων πολιτικών.

Αντιθέτως, μεγαλύτερη κίνηση έχει ο επίσημος λογαριασμός του πρωθυπουργού (@PrimeministerGR): οι συνεργάτες του τουιτάρουν σχεδόν καθημερινά, έχοντας μέχρι τώρα στείλει περίπου 1.500 tweets. Ωστόσο, ακολουθεί μόνο 22 χρήστες μεταξύ αυτών και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σαμαράς ακολουθεί επίσης τη ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, δεν έχει κάνει follow στον έτερο εταίρο της κυβέρνησης του, τη ΔΗΜΑΡ.

Στον λογαριασμό του πρωθυπουργού ανεβαίνουν συνήθως οι ομιλίες και οι δηλώσεις του. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας (@tsipras) έχει στείλει περίπου 800 tweets και ακολουθείται από 13.182 χρήστες. Ο ίδιος όμως έχει κάνει follow μόνο σε 10 λογαριασμούς, οι περισσότεροι των οποίων σχετίζονται με στελέχη ή όργανα του κόμματός του. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολουθεί στο twitter κανένα άλλο πολιτικό κόμμα. Τουιτάρει καθημερινά, κυρίως αποσπάσματα από ομιλίες ή δηλώσεις του ή συνδέσμους που παραπέμπουν σε αυτές.

Ο λογαριασμός του Βαγγέλη Βενιζέλου (@EVenizelos) έχει περισσότερα tweets, αλλά λιγότερους followers από τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει τουιτάρει περίπου 3 χιλιάδες φορές και τον ακολουθούν 21.178 χρήστες. Σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος είναι πιο γενναιόδωρος στο twiiter: έχει κάνει follow σε 85 χρήστες, μεταξύ αυτών δημοσιογράφοι και βουλευτές. Μέχρι πρόσφατα ακολουθούσε και την Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία συνεργάστηκε πολύ στενά ως υπουργός Οικονομικών.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα δεν έχει λογαριασμό, όπως βέβαια και το κόμμα της. Κατά καιρούς όμως άγνωστοι δημιουργούν πλαστούς λογαριασμούς, πρακτική που έχει καταγγελθεί επανειλημμένως από το ΚΚΕ. Επίσης, ο Φώτης Κουβέλης μετρά περισσότερο από έναν χρόνο στο twitter, ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα ενεργός χρήστης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ (@fotiskouvelis) έχει στείλει μόλις 140 tweets. Συγκεντρώνει όμως 7.709 followers, τη στιγμή που ακολουθεί μόλις 20 χρήστες. Ο πιο ενεργός πολιτικός αρχηγός είναι με διαφορά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος (@PanosKammenos). Εχει στείλει περισσότερα από 4.800 tweets και συγκεντρώνει 27.118 followers, ενώ ο ίδιος ακολουθεί 317 χρήστες. Μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε απευθυνθεί μέσω twitter στον... πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, γράφοντάς του στα ελληνικά: «Τον ΓΑΠ που τον βρήκες και τον μάζεψες;».

Ορισμένοι πολιτικοί δεινοί χρήστες του κοινωνικού δικτύου εμπλέκονται συχνά-πυκνά σε αντιπαραθέσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «ζεύγους» Γιάννη Μανώλη (@giannismanolis) και Άδωνι Γεωργιάδη (@AdonisGeorgiadis) οι οποίοι έχουν ουκ ολίγες φορές διαξιφιστεί στο twitter.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: