27.11.12

O διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες...

 Κι αυτόν περιμένουν τώρα να... αντιμετωπίσουν στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, μετά την απόφαση του Eurogroup για την επόμενη δόση. Στο ΥΠΟΙΚ εκφράζουν καταρχάς την... ικανοποίηση τους, για το γεγονός της διασφάλισης του μεγαλύτερου μέρους των κεφαλαίων άμεσα.

Κι αυτό γιατί, αμέσως - αμέσως, θα κλείσουν δύο βασικές "τρύπες": α) την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα απορροφήσει τα 25 δισ. ευρώ και β) την αποπληρωμή ορισμένων από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Στην πρώτη περίπτωση, τα λεφτά που θα πέσουν στις τράπεζες, δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι θα κατευθυνθούν και στην αγορά. Ωστόσο, κοινή είναι η αντίληψη ότι αν στηριχθούν τώρα τα πιστωτικά ιδρύματα και σταθούν στα πόδια τους, τότε σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα αρχίσουν να παίρνουν μπρος. Όπερ σημαίνει να δίνουν και κανένα δάνειο. Αυτή τη στιγμή, οι τράπεζες δουλεύουν σαν μεγάλα... ΑΤΜ, όπως εύστοχα περιέγραψε την κατάσταση κορυφαίος τραπεζίτης, σε πρόσφατη συνομιλία του με την Voria.gr. Δηλαδή, καλύπτουν μόνο τις ανάγκες σε μετρητά και τίποτα άλλο. Έτσι, όμως, δεν κινείται η αγορά. Ελπίζεται λοιπόν πως με την ένεση των 25 δισ ευρώ, κάτι θα αρχίσει να γίνεται...

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη περίπτωση, κοινή είναι η εκτίμηση ότι αν το δημόσιο δεν αρχίσει να αποπληρώνει τα χρωστούμενα του, τότε η οικονομία δεν πρόκειται να σηκώσει ξανά κεφάλι. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή οι βεβαιωμένες οφειλές του φτάνουν στα 9 δισ ευρώ. Πρόθεση του ΥΠΟΙΚ είναι να δώσει σε πρώτη φάση, 3 δισ. από τα χρωστούμενα, και σε δεύτερη φάση άλλα 3 δισ. Θα προηγηθεί βεβαίως το απαραίτητο haircut, αλλά και πάλι, κάτι θα μείνει.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: