23.11.12

Mέρκελ: Δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία...



Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες...
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για τον προϋπολογισμό κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, "καθώς ... υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις θέσεις των μεν και των δε".

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είχε δηλώσει ότι η νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό 2014-2020 που παρουσιάσθηκε χθες το βράδυ από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι δεν συνιστά ικανή πρόοδο ως προς το θέμα.

"Θεωρώ ότι δεν υπήρξε σε αυτό το στάδιο ικανή πρόοδος. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε παιγνίδια, το θέμα δεν είναι να μεταφέρουμε χρήματα από ένα τομέα του προϋπολογισμού σε έναν άλλον. Πρέπει να περικόψουμε δαπάνες που δεν μπορούμε να αντέξουμε. Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας, αυτό πρέπει να συμβεί και εδώ", δήλωσε προσερχόμενος στις συνομιλίες της δεύτερης ημέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον τελεί υπό ασφυκτική πίεση στη χώρα του για να διαφυλάξει "τη βρετανική έκπτωση". "Τα περιθώρια ελιγμών του κ. Κάμερον είναι τόσο στενά που είναι πιθανόν να μην υπάρξει συμφωνία", δήλωσε τη νύκτα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, που έφθασαν λίγη ώρα πριν από τον Κάμερον, δεν έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους, όπως και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, που έφθασε λίγο αργότερα. Ο πρόεδρος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν αρκέσθηκε να δηλώσει ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει στον ορίζοντα συμφωνία ανάμεσα στους 27.

Περισσότερο αισιόδοξη η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε ότι η νέα πρόταση του βαν Ρομπάι αποτελεί καλή βάση διαπραγμάτευσης.

Στη νέα του πρόταση για τον προϋπολογισμό, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι διατηρεί την αρχική του θέση για το ποσόν των 972 δισεκατομμυρίων ευρώ, 1,01% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, τροποποιώντας την κατανομή των πόρων, σε μία προσπάθεια να αποσπάσει μία συμφωνία.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: