10.11.12

F.T.:Mόνο οι Έλληνες μπορούν να ξαναχτίσουν την Ελλάδα...



«Ψηφίζοντας για μία ακόμη τετραετία λιτότητας, το ελληνικό κοινοβούλιο έκανε ένα ακόμη βήμα στον επώδυνο δρόμο που η ευρωζώνη υπόσχεται ότι οδηγεί στη σωτηρία» γράφουν οι Financial Times στο ... σημερινό τους editorial με τίτλο «Mόνο οι Έλληνες μπορούν να ξαναχτίσουν την Ελλάδα», που είναι αφιερωμένο στην Αθήνα. Μάλιστα τονίζει ότι χωρίς τα μέτρα η Ελλάδα θα εξοριστεί στα Βαλκάνια.

«Για τους πολίτες της Ελλάδας, όμως, κάθε κίνηση φαίνεται ότι απομακρύνει ακόμη περισσότερο τον στόχο, αφού με κάθε αναθεώρηση του προγράμματος λιτότητας προστίθεται νέο βάρος» σημειώνει η εφημερίδα και συνεχίζει ότι η ΔΗΜΑΡ που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν ψήφισε το τελευταίο πακέτο μέτρων που πέρασε με τόσο ισχνή πλειοψηφία που κανένας πλέον δεν είναι βέβαιος ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί.

Μάλιστα η εφημερίδα σημειώνει πως: «Η ελληνική πολιτική τάξη έχει αποτύχει παταγωδώς να πείσει το ευρύτερο κοινό για την ανάγκη των επώδυνων μέτρων που απαιτούνται, ώστε να επιτευχθεί κοινωνική και οικονομική μεταμόρφωση της χώρας. Χωρίς αυτά τα βήματα, ο ελληνικός λαός -παρά τη φιλοδοξία του να ζήσει σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα- θα εξοριστεί σε βαλκανική απομόνωση. Κάθε μεταρρύθμιση παρουσιάζεται ως πράξη αυτομαστίγωσης, που επιβάλλεται από τους χρηματοδότες της Ευρώπης».

Κατά τους FT: «Κανένα κόμμα δεν έχει δώσει στους Έλληνες ένα πιθανό όραμα για το πώς μπορεί να μοιάζει μία βελτιωμένη κοινωνία. Όπως δείχνει σήμερα το παράδειγμα των χωρών της Βαλτικής κι όπως επίσης έδειξαν η Φινλανδία και η Σουηδία στη δεκαετία του 1990, οι ριζικές αλλαγές δεν προϋποθέτουν κατ’ ανάγκη πολιτική παραίτηση»..

Δεν υπάρχουν σχόλια: