21.11.12

Η κόντρα μεταξύ του μπλοκ του Βορρά και του ΔΝΤ, έφερε το αδιέξοδο στο Eurogroup...



Το ολονύχτιο θρίλερ...
Σε ολονύχτιο θρίλερ εξελίχθηκε το Eurogroup, καθώς -όπως ήταν αναμενόμενο- βγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ του μπλοκ του Βορρά -και κυρίως της Γερμανίας- και του ΔΝΤ, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί χωρίς τη... λήψη απόφασης.
Εμφανώς απογοητευμένος ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που αποκάλυψε ότι η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία δεν κατάφεραν να βρουν μια συμβιβαστική λύση με το ΔΝΤ. Προηγήθηκαν 11 ώρες σύσκεψης, με διακοπές και προσπάθειες συμβιβασμού. «Τη Δευτέρα» δήλωσε λακωνικά, αποχωρώντας, ο Πιέρ Μοσκοβισί.

To θρίλερ στις Βρυξέλλες άρχισε με περίπου μιάμιση ώρα καθυστέρηση, αφού η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αμέσως μετά την άφιξή της είχε τετ - α - τετ με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η «αναγνωριστική» συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα αναγκάζοντας όλους τους υπόλοιπους παρευρισκομένους να περιμένουν.

Το Eurogroup άρχισε αμέσως μετά, όμως έπειτα από περίπου δυόμισι ώρες διαπραγματεύσεων λόγω διαφωνιών για το πώς θα επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και το πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα από το 2014 έως το 2016 -κάτι για το οποίο επέμεινε ιδιαίτερα η Κρ.Λαγκάρντ, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Οι αντιρρήσεις των Γερμανών και η επιμονή του ΔΝΤ να βρεθεί σύντομα τρόπος ώστε το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο οδήγησαν σε προσωρινή διακοπή των συνομιλιών.

Σύμφωνα με Τα Νέα, μπροστά στο αδιέξοδο που διαφαινόταν, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προειδοποίησε πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει απόφαση στο Eurogroup για την Ελλάδα και να βγει λευκός καπνός μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.

Ετσι, περίπου στις 22:00 ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Μάριο Ντράγκι, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Oλι Ρεν και οι εκπρόσωποι της τρόικας κάθησαν στο τραπέζι σε μια προσπάθεια να πετύχουν μια συμφωνία για τη χώρα μας και να «ξεκλειδώσουν» οι συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Κάπως έτσι οι συνομιλίες συνεχίστηκαν έως τα ξημερώματα της Τετάρτης, χωρίς να καταλήξουν σε αποτέλεσμα. Λίγο μετά τις 05:00, οι πόρτες άνοιξαν και ανακοινώθηκε πως δεν θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες που υπήρχαν τις τελευταίες ώρες της σύσκεψης περί εμπλοκής.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν υπάρχει απόφαση και πως θα υπάρξει νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα. Ερωτηθείς εάν είναι απογοητευμένος, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε: «Δεν έχω πλέον αυταπάτες για την Ευρώπη».

Όπως εξήγησε ο Γιούνκερ δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία γιατί η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία δεν κατάφεραν να βρουν μια συμβιβαστική λύση με το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σε ερώτηση αν κατά την εκτίμησή του θα υπάρξει συμφωνία στις 26 Νοεμβρίου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί σήμερα και επομένως θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί και τη Δευτέρα.

Ο Γιούνκερ ανέφερε επίσης ότι ορισμένοι υπουργοί ήθελαν να παραπέμψουν τα θέματα σε αρχηγούς κυβερνήσεων ή και τα κοινοβούλια των χωρών τους...

«Σημειώθηκε πρόοδος, απαιτείται περισσότερη» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η μία εκ των πρωταγωνιστών της εμπλοκής.

«Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση», δήλωσε από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας», που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αποχωρώντας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχεδόν μονολεκτικά: «Τη Δευτέρα», ενώ μερικές ώρες αργότερα επανήλθε, λέγοντας ότι βρισκόμαστε «μια τρίχα» από τη συμφωνία...
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: