26.11.12

Σκληρό πόκερ για τη δόση...

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ακόμη κι αυτό του ναυαγίου...
Μακρά προμηνύεται η νύχτα σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν για το κλίμα που επικρατεί στη συνεδρίαση του κρίσιμου για την Ελλάδα Eurogroup. Μετά από σχεδόν δέκα ώρες συνεδρίασης, όλα τα ... ενδεχόμενα για την έκβαση της καθοριστικής συνεδρίασης παραμένουν ανοιχτά, ακόμη και εκείνο ενός νέου ναυαγίου.

Οι εταίροι στην ευρωζώνη -με αρχηγό τη Γερμανία- φέρονται να επιμένουν στις απόψεις τους για μη κούρεμα του ελληνικού χρέους και εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Ανυποχώρητο, όμως, εμφανίζεται και το ΔΝΤ, που, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επιμένει να ζητά από τους υπουργούς Οικονομικούς της ευρωζώνης να συμφωνήσουν για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ (ήτοι 40 δισ. ευρώ) εδώ και τώρα, και δέσμευση για περαιτέρω μείωση του χρέους στο μέλλον, για να ξαναμπεί η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη τροχιά.

Αυτή η άμεση περικοπή του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω χαμηλότερων επιτοκίων και επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων προς την Ελλάδα, πρόσθεσε η ίδια πηγή που επικαλείται το Reuters.

Το ΔΝΤ, εξηγούν διπλωματικές πηγές, ζητά άμεσα «εμπροσθοβαρή μέτρα» που αντιστοιχούν στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι από αυτό το ποσό λείπουν 10 δισ. ευρώ για την επίτευξη συμφωνίας.

Πρόσθεταν, ωστόσο, ότι πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα, καθώς προϋποθέτει ότι κάποιες χώρες της ευρωζώνης θα εμφανιστούν να δανείζουν την Ελλάδα με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό με το οποίο δανείζονται οι ίδιες.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι το ΔΝΤ είναι πιθανό να δεχτεί να επιμηκυνθεί κατά δύο έτη ο στόχος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (ως το 2022), αρκεί οι λύσεις που θα υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι να διασφαλίζουν τη σαφή πτωτική πορεία του ελληνικού χρέους.

Οι διπλωμάτες επιβεβαιώνουν το συνδυασμό λύσεων που προβάλλεται ως επικρατέστερος για σύναψη συμφωνίας, τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ότι δηλαδή, οι υπουργοί Οικονομικών, μαζί με το ΔΝΤ, εξετάζουν τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και των δανείων από το EFSF, την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων, την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από τον EFSF και την παραίτηση της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να σταθούν περισσότερο γενναιόδωροι, από ό,τι προβλέπεται, στη χρηματοδότηση που θα λάβει η Ελλάδα από τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2014-2020, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν άμεσα θετικές αντιδράσεις, αφού είναι ένα θέμα που αφορά τους «27» και όχι τους «17» της ευρωζώνης.

Ενδεικτικό των δυσκολιών που εμφανίζονται στην κατάληξη σε συμφωνία είναι και η προσωρινή διακοπή της συνεδρίασης γύρω στις 18:00 προκειμένου να υπάρξουν διμερείς επαφές και να γεφυρωθούν οι διαφωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε βάσει πληροφοριών και τριμερής επαφή Κρ.Λαγκάρντ, Β.Σόιμπλε και Ζ.Γιούνκερ με τον επικεφαλής του Eurogroup σε ρόλο πυροσβέστη.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο επεισοδιακό Εurogroup της 20ης Νοεμβρίου, που δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία είχε διακοπεί αρκετές φορές για τέτοιου είδους επαφές.


πηγη in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: