26.11.12

Οποιος καεί στον χυλό…

Σιγήν ιχθύος τηρεί η κυβέρνηση εν αναμονή του σημερινού κρίσιμου eurogroup. Οι επιτελείς του πρωθυπουργού κρατούν μικρό καλάθι, αρνούμενοι να εκφράσουν θετική ή αρνητική άποψη για το αν τελικώς θα εκταμιευτεί η δόση.



Απλώς αφήνουν να διαρρεύσει η «συγκρατημένη αισιοδοξία» του Α. Σαμαρά, ότι... τελικώς θα υπάρξει ένα μίνιμουμ συμφωνίας μεταξύ κυρίως της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να υπάρξει τουλάχιστον πολιτική απόφαση για την εκταμίευση που θα δώσει μια κάποια ανάσα στην ελληνική οικονομία.



Οι αποφάσεις ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους πόρρω απέχουν και είναι πλέον κοινή συνείδηση στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013.



Η τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου, άλλως πώς έκτακτο eurogroup, προπαρασκευαστικό τού σημερινού, δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς δεν φαίνεται να υπήρξε ούτε προχθές συμφωνία ως προς την κρίσιμη παράμετρο της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.



Γι” αυτό άλλωστε και κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν όλο το Σαββατοκύριακο ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και θα συνεχίζονται ώς την ύστατη ώρα».



Εντέχνως βέβαια δίνεται έμφαση από το Μέγαρο Μαξίμου στις δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ, ότι οι Ελληνες έκαναν όλα τα προαπαιτούμενα, όπως εντέχνως διοχετεύεται ότι ο κ. Σαμαράς όλο το Σαββατοκύριακο ήταν σε επαφή με πολλούς εκ των ομολόγων του, καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, αλλά και με την πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.



Στην κυβέρνηση ωστόσο έχουν επίγνωση ότι η σημερινή όποια απόφαση θα είναι κυρίως πολιτικού χαρακτήρα και θα πρέπει να περάσει, εντός μιας εβδομάδας, λένε, από τα Κοινοβούλια των χωρών – μελών της ευρωζώνης.



Θετική απόφαση σήμερα, πάντως, θα δώσει τη δυνατότητα στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους να πανηγυρίσουν αρκούντως, να πάρουν μια ανάσα και να συνεχίσουν στο ίδιο έργο, της κυβερνητικής συνοχής και σταθερότητας, που ισχύει μόνο κατ΄επίφαση.



Διότι η επόμενη μέρα ξημερώνει με την εφαρμογή των επώδυνων μέτρων που έχουν ψηφίσει και φοβούνται ότι οι κοινωνικές εκρήξεις είναι προ των πυλών με απρόβλεπτες συνέπειες για τη σταθερότητα του τριμερούς κυβερνητικού σχήματος.



Μια αρνητική απόφαση σήμερα δε, ανεξαρτήτως κοινωνικών εντάσεων, είναι βέβαιο ότι θα διαρρήγνυε, ίσως και ανεπανόρθωτα, την περίφημη κυβερνητική συνοχή, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ήδη διοχετεύουν ότι δεν είναι σύμφωνοι με τους τελευταίους χειρισμούς του Αντώνη Σαμαρά.



Α.Ε.Μ.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: