10.11.12

Σημίτης για Βενιζέλο και άλλους...



«Ο εκτροχιασμός». Αυτός είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Κώστα Σημίτη που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με TA NEA, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται στις αιτίες του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχει οδηγηθεί η χώρα και ... ασκεί κριτική και στα πολιτικά πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Σημίτης αποδίδει ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είτε δεν κατανόησε σε όλη τους τη διάσταση τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κρίσης, είτε προέταξε οικονομικές ιδιοτέλειες αντί της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Επιπλέον, αναφορά κάνει στα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στα χρόνια της κρίσης:

Για τον Κώστα Καραμανλή: Γράφει ότι «ακολούθησε τον παραδοσιακό τρόπο των επιλεκτικών παροχών σε ομάδες ψηφοφόρων. Κυβερνούσε με την ουτοπική ελπίδα ότι τα προβλήματα τακτοποιούνται από μόνα τους, αυτόματα, χάρη σε φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, πλατιά χαμόγελα και καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις».

Για τον Γιώργο Παπανδρέου: «Ως πρωθυπουργός ήταν αμφίθυμος, για καιρό έμοιαζε να αρνείται την πραγματικότητα. Επί μήνες το κενό πολιτικής επιχειρήθηκε να καλυφθεί με δηλώσεις για τη διαφθορά. Χειρίστηκε την κρίση κυρίως ως επικοινωνιακό τέχνασμα. Η κυβέρνησή του απέτυχε να δρομολογήσει την πορεία προς την ανάκαμψη».

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο: «Το αίτημα της Μέρκελ προς τον Παπαδήμο να συμμετάσχει κι αυτός "εκτάκτως" στο Eurogroup της 17/2/2012 επιβεβαίωνε πως για τους Ευρωπαίους βάραινε το ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ως υπουργός Οικονομικών, δεν διέθετε οικονομική πείρα, δεν είχε προσαρμοσθεί στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και προκαλούσε τις αντιδράσεις ακόμα και όσων συμπαθούσαν την Ελλάδα.

Για τον Λουκά Παπαδήμο: «Πέτυχε να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της χώρας, που προκάλεσε η αμφισβήτηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011. Κατάφερε να συγκεκριμενοποιήσει αυτές τις αποφάσεις, να πραγματοποιήσει την αναδιάρθρωση του χρέους και να προωθήσει την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής».
πηγη TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: