5.11.12

Αντίστροφη μέτρηση για τα μέτρα...

Σε μία ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η ρήξη στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε την Κυριακή διαδοχικές, κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη. Η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη ψηφοφορία που θα...
επικυρώσει το πακέτο των σκληρών μέτρων και θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης έχει αρχίσει. Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η νέα συμφωνία με την τρόικα θα εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής. «Καταλαβαίνω ότι κάποιοι απ’ αυτούς που προχωράμε μαζί, διστάζουν. Καταλαβαίνω ότι είναι μεγάλα και δύσκολα τα επόμενα κρίσιμα βήματα. Όμως αξίζουν τον κόπο. Και κάνω έκκληση να προχωρήσουνε μαζί μας και να προχωρήσουμε όλοι μαζί ως το τέλος», ήταν το μήνυμα που διαβίβασε, ωστόσο, από το βήμα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, με αποδέκτη κυρίως τον Φώτη Κουβέλη. Ο τελευταίος επέμενε χθες ότι «η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς παραμένει η ίδια για τα εργασιακά».


Κουβέλης: «Τα εργασιακά είναι μία εσωτερική υπόθεση της χώρας»

«Επανέλαβα στον Πρωθυπουργό την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε αλλαγή αφορά την εργατική νομοθεσία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος από το Πρωθυπουργικό γραφείο, όπου είχε συνάντηση με τον Α. Σαμαρά.

Αναλυτικά οι θέσεις του κ. Κουβέλη είχαν ως εξής:

«Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν η γενική θεώρηση των πραγμάτων και που βρίσκονται σήμερα. Επανέλαβα τη διαφωνία μου για τα εργασιακά.

»Η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς παραμένει η ίδια για τα εργασιακά.

»Βεβαίως, αυτή η θέση μας δεν αποτελεί καμία επιλογή για να δημιουργήσει το οποιοδήποτε ρήγμα στην Κυβέρνηση, ούτε στη συνολική διεκδίκησή μας να εξασφαλιστεί η εκταμίευση των 31 δισεκατομμυρίων και βεβαίως, να εξασφαλιστεί σταθερά, πλέον, η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ.

»Αλλά η εμμονή μας στα εργασιακά, έχει σχέση με την πολιτική μας βεβαιότητα ότι οι μεταβολές, τις οποίες αξιώνει η τρόικα, δεν έχουν καμία σχέση με το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

»Οι μεταβολές στα εργασιακά ζητήματα, στις εργασιακές σχέσεις, αποτελούν ένα βαρύ πλήγμα για τους εργαζόμενους. Τα
δικαιώματα των εργαζομένων είναι, ήδη, αποσαρθρωμένα.

»Και, εάν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας, όποτε αυτή βελτιωθεί - η διεκδίκησή μας είναι να βελτιωθεί όσο γίνεται συντομότερα - το απαράδεκτο αυτό θεσμικό καθεστώς, αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις, θα παραμένει.

»Τα εργασιακά είναι μία εσωτερική υπόθεση της χώρας και δεν αφορά στις αξιώσεις των εταίρων. Δεν έχει καμία σχέση το ζήτημα αυτό, με όλα εκείνα για τα οποία επιμένουν οι εταίροι. Είναι υπόθεση που αφορά αποκλειστικά την ελληνική κοινωνία».


Βενιζέλος: «Τα χειρότερα πέρασαν»

«Είμαστε στο τέλος της διαδρομής, δεν θα κάνουμε πίσω τώρα που μπαίνουμε στην τελική φάση. Το πίσω είναι τρισχειρότερο απο το μπρος και την ολοκλήρωση της προσπάθειας» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον Α. Σαμαρά.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «ώσπου να βγει η πατρίδα μας οριστικά από την κρίση και να γίνει ξανά αυτοδύναμη, είμαστε δυστυχώς διαρκώς αντιμέτωποι με δύο επιλογές, από τις οποίες η μία είναι εξαιρετικά δύσκολη και η άλλη απόλυτα καταστροφική ιδίως για τους πιο φτωχούς και αδύναμους».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι, όπως είπαν και με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, «το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν ταυτιζόμαστε ούτε ιδεολογικά ούτε αξιακά, αλλά συνεργαζόμαστε με συνέπεια για να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και η ασφαλής πορεία της χώρας προς την οριστική έξοδο από την κρίση».

Σημείωσε δε ότι «θέλουμε η ΔΗΜΑΡ να μείνει μέσα στο κυβερνητικό σχήμα και θα καταβάλουμε μέχρι τέλους κάθε δυνατή προσπάθεια».

Αναφερθείς στα εσωκομματικά ζητήματα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες και εντάσεις, γιατί, όπως είπε, οι αποφάσεις είναι δύσκολες και το κόστος μεγάλο, η εμπειρία είναι τραυματική και για το κόμμα και για τα στελέχη», για να υπογραμμίσει ωστόσο ότι «δεν παίζουμε με την τύχη της χώρας, δεν υπεκφεύγουμε, δεν κρυβόμαστε, αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».

«Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί τη μοίρα της χώρας και του λαού. Κατεβήκαμε μαζί με τη χώρα και θα ανέβουμε μόλις η χώρα αρχίσει να
ανεβαίνει ξανά», σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη πως γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και «όσοι στο χώρο της αντιπολίτευσης επιδίδονται στο εμπόριο της δημαγωγίας και της τζάμπα ελπίδας, με τη βεβαιότητα ότι κάποιοι άλλοι σηκώνουν το βάρος των δύσκολων αποφάσεων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι με τον Πρωθυπουργό συζήτησαν για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες των επόμενων ημερών και την κρίσιμη φάση της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας μέχρι το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Απαριθμώντας τους στόχους, είπε ότι αφορούν στο να έρθουν, αμέσως, όσο γίνεται περισσότερα χρήματα για να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά ως βάση ανάπτυξης. Επιπλέον, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους ώστε να είναι βιώσιμη η χώρα
«γιατί η χώρα δεν αντέχει άλλα τέτοια μέτρα και δεν μπορούν να υπάρξουν άλλα τέτοια μέτρα».

Ακόμη, έστειλε μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους τονίζοντας ότι θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι η Ελλάδα έφτασε στα όρια της αντοχής της.

«Ας μην παίζουν με τη φωτιά οι Ευρωπαίοι εταίροι, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε όλα όσα πρέπει», τόνισε, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να τιμωρούν έναν ευρωπαϊκό λαό.


Σαμαράς στην Κ.Ο της Ν.Δ.: «Οφείλουμε να σώσουμε τη χώρα από την καταστροφή»

Αναφερόμενος στους κυβερνητικούς εταίρους, ο κ. Σαμαράς από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που συνεδρίασε το πρωί της Κυριακής στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στη λεωφόρο Συγγρού, δήλωσε πως «παρά τις μεγάλες διαφορές μας στο παρελθόν και παρά τις τριβές που υπάρχουν πότε-πότε ανάμεσά μας, παλεύουν και εκείνοι για να γίνει η μεγάλη ανατροπή και να αρχίσει η αναγέννηση αυτού του τόπου».

«Ψηφίζοντας τις επόμενες ημέρες αφήνουμε πίσω το παρελθόν και όσους προσπαθούν να κρατήσουν τη χώρα πίσω και να τη σύρουν ακόμη πιο πίσω» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την απόλυτη ανάγκη άμεσης ψήφισης των περικοπών που μειώνουν το έλλειμμα κατά 13,5 δισ. ευρώ προς αποδέσμευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πως «μόνο το 10% θα πάει στους δανειστές μας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει κερδίσει μάχες στο εσωτερικό και το εξωτερικό (απέναντι στον κίνδυνο έξοδο από το ευρώ και σε ένα μέτωπο δυνάμεων που ήθελα να μεταχειριστούν την Ελλάδα ως Ιφιγένεια για να επιβάλουν πειθαρχία στα υπόλοιπα κράτη-μέλη), και δίνει μάχη για να σώσει τη χώρα από την καταστροφή.

Ο ίδιος είπε πως η χώρα έχασε την τελευταία διετία από μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μειώσεις δαπανών του Δημοσίου, αυξήσεις φόρων, και από την ύφεση και την ανεργία, το 35% του βιοτικού μας επιπέδου -μία καθίζηση ευημερίας μέσα σε ελάχιστο χρόνο, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στη μεταπολεμική Ευρώπη.

«Εάν μας υποχρέωναν τώρα να βγούμε από τη ζώνη του ευρώ θα χάναμε το 80% του επιπέδου ζωής που είχαμε το 2009, γεγονός που θα διέλυε την κοινωνία, θα ισοπέδωνε την οικονομία και θα επέφερε τεράστιους κινδύνους στα εθνικά μέτωπα της χώρας», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.
TA NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: