10.11.12

Σε θέσεις μάχης Βενιζέλος και Λοβέρδος...

Η αυριανή ψήφιση του Προϋπολογισμού και η συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, σε συνδυασμό με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ., είναι ίσως οι μόνοι λόγοι που στην Ιπποκράτους έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ δεν πραγματοποιούνται ήδη οδομαχίες.

Αν και... ως εικόνα μπορεί να φαντάζει ως υπερβολική η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι ένα καζάνι που βράζει και βρίσκεται λίγα μόλις λεπτά πριν εκτιναχθεί το... καπάκι.

Οι διαγραφές των 6 βουλευτών, η αποχώρηση του Μίμη Ανδρουλάκη, η επιστολή Λοβέρδου στον Ευάγγελο Βενιζέλο και η μη ουσιαστική απάντησή της από τον ίδιο, οι δηλώσεις Δατσέρη περί φούσκας και οι γενικότερες εκατέρωθεν δηλώσεις και διαρροές συνιστούν ένα εκρηκτικό σκηνικό.

Ολα δείχνουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για να ξεκαθαρίσει το τοπίο παρά το γεγονός ότι η πολιτική συγκυρία και η συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση δεν του επιτρέπει για παράδειγμα να μείνει με λιγότερους από 125 βουλευτές. Κι αυτό γιατί και ο ίδιος θέλει, όπως άλλωστε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τα δύο κόμματα -ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- να έχουν αθροιστικά τουλάχιστον 151 βουλευτές. Αυτό θα αποτελέσει την ασφαλιστική δικλείδα της δεδηλωμένης σε περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη είτε δεν ψηφίσει ένα μελλοντικό νομοσχέδιο, είτε ακόμη χειρότερα αποφασίσει να αποσυρθεί από την κυβέρνηση,

Ανεξαρτήτως αυτών ο κ. Βενιζέλος προετοιμάζεται για σύγκρουση και ξεκαθάρισμα και οι δηλώσεις στενών του συνεργατών,  του τύπου "ο Βενιζέλος θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές" δείχνουν τις διαθέσεις αυτής της πλευράς.

Από την άλλη, όσοι αμφισβητούν τον κ. Βενιζέλο, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος γνωρίζουν ότι στη σημερινή συγκυρία με τους συγκεκριμένους συσχετισμούς στην κοινοβουλευτική ομάδα, ιδίως ενόψει ανασχηματισμού είναι πολύ δύσκολα να υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις. Αρα, ή θα πρέπει να περιμένουν το Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί αρχικά για τις αρχές του 2013 ή να κάνουν κινήσεις που πιθανότατα θα τους φέρουν εκτός ΠΑΣΟΚ.

Ο ανασχηματισμός είναι επίσης ένα κομβικό σημείο για τις εξελίξεις στο πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα της πολιτικής μας ζωής.

Το ενδεχόμενο -που συζητείται όλο και πιο έντονα- να ορκιστεί ο κ. Βενιζέλος αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και η τοποθέτηση βουλευτών σε θέσεις υπουργών και υφυπουργών είναι σαφές ότι δημιουργούν νέα δεδομένα εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας και σταματούν τις φυγόκεντρες τάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα και αναλόγως του αποτελέσματος θα πρέπει να αναμένονται οι εξελίξεις.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: