9.11.12

Η εκδίκηση της ξανθιάς...


... και ο τυφλοσούρτης του "αγιογράφου" Μητρόπουλου...

"Αν η Άντζελα δεν ήταν καστανή, το έργο θα μπορούσε να λέγεται «Η εκδίκηση της ξανθιάς» " , γράφει στα ΝΕΑ ο Μητρόπουλος.
Μόνο που του 'χει ξεφύγει κάτι. Η Άντζελα δεν...

είναι πια καστανή, είναι -βαμμένη- ξανθιά. Του διέφυγε -δεν παρακολούθησε και την τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ- του "αγιογράφου" . Όντως, είναι -έχασε τον τίτλο- «η εκδίκηση της ξανθιάς» .
Ο Μητρόπουλος, ο Ντερμπεντέρης και ο Κανέλλης ανέλαβαν σήμερα στα ΝΕΑ να αποδομήσουν -το ήδη αποδομημένο- ΠΑΣΟΚ, με ειρωνείες και εξυπνάδες του συρμού.


Τυφλοσούρτες

Δημήτρης Μητρόπουλος


ΑΝ η Αντζελα δεν ήταν καστανή, το έργο θα μπορούσε να λέγεται «Η εκδίκηση της ξανθιάς». Η περίπτωση της Γκερέκου μπορεί να μην προσφέρεται για ταινία, προσφέρει όμως σημαντικές ενδείξεις για την κατάσταση του πολιτικού προσωπικού.

ΜΕ απλά λόγια: δεν τους χρωστάει. Η Κερκυραία - που είναι απλός άνθρωπος με κοινή λογική - έχει λόγους να νιώθει ότι χρησιμοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Βουλευτής από το 2004, η Αντζελα έμπλεξε με την κουλτούρα ηγεσίας του Γιώργου Παπανδρέου που εκφραζόταν σε μια γκάμα από αποχρώσεις εύνοιας και δυσμένειας. Το 2009 βρήκε τελικά μια θέση στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Πάνω όμως που βρήκε κι ένα modus vivendi με τον πιο ευνοούμενο από όλους τους ευνοούμενους, Παύλο Γερουλάνο, ήρθαν στον αφρό τα φορολογικά του Τόλη. Δεν είναι βέβαιο αν αυτά διέρρευσαν από γαλάζιους κύκλους για αντεκδίκηση των ψαξιμάτων που έγιναν από την κυβέρνηση Παπανδρέου στα του ΕΟΤ - ιδίως τις καμπάνιες στο εξωτερικό. Ή λόγω τζαρτζαρισμάτων μεταξύ εφοριακών στο υπουργείο Οικονομικών. Πάντως, ο τότε υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου αιφνιδιάστηκε όσο και όλοι οι υπόλοιποι στην κυβέρνηση. Η δε Αντζελα, με απόφαση πρωθυπουργού, φαγώθηκε.
ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου τίποτε και σχεδόν κανείς από όλα αυτά δεν έχει μείνει. Η Γκερέκου ήταν ώς χθες βουλευτής όπως και ο - διδάσκων στο Χάρβαρντ - Γιώργος Παπανδρέου. Η ιστορία όμως - όπως και οι εκλογές του 2012 - ενίσχυσε το ένστικτο επιβίωσης της Αντζελας. Οπως όλοι οι βουλευτές - ιδίως αυτοί της συμπολίτευσης - η Γκερέκου ξέρει ότι ισχύει πλέον στην πολιτική ο πολύ σκληρός νόμος της επιβίωσης των ειδών - δηλαδή των ισχυροτέρων. Οταν απελευθερώνεται το επάγγελμα του ξεναγού κι έχει σχολή ξεναγών στο νησί όπου εκλέγεσαι, ε, δεν ψηφίζεις το πακέτο. Είναι τυφλοσούρτης. Οχι γιατί τα Ιόνια είναι ανεξάρτητα από την τύχη της υπόλοιπης Ελλάδας. Αλλά γιατί πάνω από όλα έχεις στον νου σου την τύχη σου στις επόμενες εκλογές. Κι αυτή δεν συνδέεται αναγκαστικά με το ΠΑΣΟΚ - που ο νόμος επιβίωσης των κομματικών ειδών δεν του δίνει αναγκαστικά τις καλύτερες πιθανότητες σε προσεχείς κάλπες, αν, φυσικά, φθάσει σε αυτές. Η συλλογιστική αυτή - που η Γκερέκου την καταλαβαίνει - προσδίδει την αναγκαία γραμμοσκίαση στη βραδινή συζήτηση της Αντζελας με τον Ευάγγελο λίγο πριν από την ψηφοφορία.
ΟΛΑ αυτά, βεβαίως, δεν είναι και πολύ καλά. Διότι επιβεβαιώνουν ότι μεταξύ των βουλευτών επικρατούν πλέον ατομικές στρατηγικές. Δείτε και την περίπτωση Κασαπίδη. Επιβεβαιώνουν επίσης ότι τα κομματικά επιτελεία, όσο ψαγμένα κι αν είναι, δεν μπορούν να προστατευθούν απέναντι σε μοναχικούς καβαλάρηδες - ή καβαλάρισσες - της ενδεκάτης ώρας. Ετσι δεν έγινε και με τον Βασίλη Οικονόμου - όταν ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - στην ψηφοφορία για το πρώτο Μνημόνιο τον Μάιο του 2010; Ο γενειοφόρος έκανε σχολή συμβαδίζοντας πρώτα με τον Γιάννη Δημαρά, για να περάσει μετά στις γραμμές της ΔΗΜΑΡ. Οχι μόνο εξακολουθεί να έχει στασίδι στα έδρανα της Ολομέλειας, αλλά η περίπτωσή του αποδεικνύει ότι μπορείς να κάνεις όλο τον κύκλο. Πριν από την ψηφοφορία της Τετάρτης κάποιοι ήλπιζαν ότι μπορεί να ψήφιζε «ναι». Κάτι που δεν έγινε.
ΚΑΠΩΣ έτσι η Γκερέκου πήρε το καπελάκι της προχθές και εόρτασε χθες ως ανεξάρτητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: