6.11.12

Ραχόι: Δεν αποκλείει ενδεχόμενο αίτημα για βοήθεια ...

Αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστούν νέες αυξήσεις στους φόρους, εμφανίστηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν σχεδιάζονται επιπλέον περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Όσο για ενδεχόμενο αίτημα βοήθειας, δεν ... το αποκλείει αν το κόστος δανεισμού αυξηθεί.
Ο κ. Ραχόι, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires, δήλωσε ότι χρειάζεται να ξέρει πόσο θα υποχωρήσει το κόστος δανεισμού της Ισπανίας σε περίπτωση παρέμβασης της ΕΚΤ, πριν λάβει την απόφαση για πιθανό αίτημα διάσωσης από την ΕΕ.

Μιλώντας σε ραδιοφωνική συνέντευξη, τόνισε ότι η τρέχουσα απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου είναι το κλειδί για την πρόσβαση της χώρας στις αγορές και ότι το spread έχει υποχωρήσει από το πρόσφατο υψηλό των 600 μονάδων βάσης στις περίπου 435 μονάδες βάσης, αλλά παραμένει σε υψηλό επίπεδο.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι όροι, αλλά και πόσο θα υποχωρήσει το spread. Διότι, εάν η όλη απόφαση έχει ως αποτέλεσμα το spread να υποχωρήσει κάπου κοντά στις 400 μονάδες βάσης, αντί να μειωθεί στις 200 μ. β., είναι φανερό ότι δεν είναι αυτό που ζητάμε. Επίσης, πρέπει να κοιτάξουμε στους όρους, και πρέπει επίσης να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τη στήριξη όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπογράμμισε δε ότι εάν το κόστος δανεισμού εξακολουθήσει να διαμορφώνεται σε υψηλό επίπεδο για την Ισπανία, θα οδηγούσε τελικά σε αίτημα διάσωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: