1.11.12

Στο σημείο μηδέν η τρικομματική κυβέρνηση...


Προάγγελος απρόβλεπτων εξελίξεων η ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις - Ο σχεδιασμός θα τηρηθεί απαρέγκλιτα, διαμηνύει το Μαξίμου...
Στο σημείο μηδέν βρίσκεται η τρικομματική κυβέρνηση που εξήλθε από την ψηφοφορία της Τετάρτης για τις αποκρατικοποιήσεις βαριά πληγωμένη και με εμφανείς ρωγμές στο...
κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας.

Παρά το γεγονός ότι πέρασε, έστω και με μεγάλες απώλειες από τις Συμπληγάδες πέτρες των αποκρατικοποιήσων, αναδείχθηκε στον υπέρτατο βαθμό το πρόβλημα της συνοχής που υπάρχει μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Η ψηφοφορία ήταν προάγγελος απρόβλεπτων εξελίξεων και πολιτικών παρενεργειών, ενώ κυρίαρχο είναι το ερώτημα σε πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, για το πόσο μακριά μπορεί να πάει η κυβέρνηση υπό αυτές τις συνθήκες.

Παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση εισήλθε στην τελική ευθεία για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ευρισκόμενη σε οριακό σημείο, ενώ το τίμημα από την ψηφοφορία επί των αποκρατικοποιήσεων ήταν αρκετά βαρύ, αφού η στάση των βουλευτών του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ ήταν ένα σαφές αρνητικό μήνυμα ενόψει της ψήφισης του πακέτου μέτρων.

Από τη μια πλευρά αποτυπώθηκε ότι η συνοχή της κυβέρνησης είναι αμφισβητούμενη και από την άλλη πλευρά ότι η στήριξη του κυβερνητικού σχήματος από τους άλλους δυο κυβερνητικούς εταίρους, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, δεν είναι δεδομένη.

Η αγωνία είναι έκδηλη στο Μέγαρο Μαξίμου για το τι θα επακολουθήσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται ότι κρέμεται από μια λεπτή κλωστή, ενώ έχει μπροστά της, την πιο κρίσιμη ψηφοφορία, αυτή για το πολυνομοσχέδιο επί των μέτρων την προσεχή Τετάρτη 7 Νοεμβρίου.

Οι σεισμικές δονήσεις που προκλήθηκαν στο κυβερνητικό οικοδόμημα, από τη χθεσινή ψηφοφορία ενέτειναν την αγωνία στο πρωθυπουργικό επιτελείο που παρακολουθούσε έως αρκετή ώρα μετά τα μεσάνυκτα της Τετάρτης, τις εξελίξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ.

Ο προβληματισμός ήταν έντονος και η ανησυχία για τα μελλούμενα μεγάλη, αλλά ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, διεμήνυσε στους στενούς του συνεργάτες, ότι η κυβέρνηση προχωράει μπροστά και ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, ενώ ήταν πιο ήσυχος μετά τη λήξη της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ.

«Η πορεία είναι ευθεία. Δεν κάνουμε πίσω» ήταν το σαφές μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου και όπως έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο σχεδιασμός του θα τηρηθεί απαρέγκλιτα και δεν κάνει πίσω.

«Είναι δυνατόν να κάνουμε πίσω αυτή τη στιγμή; Ή το πακέτο θα περάσει από τη Βουλή για να σωθεί η χώρα ή η χώρα θα βουλιάξει» έλεγαν αργά το βράδυ της Τετάρτης συνεργάτες του κ. Σαμαρά, με τον οποίο ήταν σε συνεχή επαφή για να ενημερώνεται και για τα όσα εξελισσόταν στην Κ.Ο. του ΠαΣοΚ.

Νωρίτερα είχαν πληροφορηθεί ότι η ΔΗΜΑΡ, μετά τη νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, αποφάσισε πως παραμένει σταθερή στις θέσεις της για τα εργασιακά, στάση που προβληματίζει περαιτέρω το πρωθυπουργικό επιτελείο.

«Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Είναι η ώρα όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταλάβουν που θα οδηγηθεί η χώρα και ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν δεν ψηφιστεί το πακέτο» αναφέρει ανώτατη κυβερνητική πηγή στο «Βήμα».

Ως εκ τούτου, με βάσει τον πρωθυπουργικό σχεδιασμό που δεν μεταβάλλεται, η κυβέρνηση θα καταθέσει το πολυνομοσχέδιο την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή και σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται και όσες ρυθμίσεις δεν εγκρίθηκαν κατά τη χθεσινή ψηφοφορία.

Το πολυνομοσχέδιο - στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις επί των εργασιακών- θα είναι ένα άρθρο, θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Τρίτη 6 Νοεμβρίου στην αρμόδια επιτροπή και θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία την επομένη, την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου

Παρά την προβληματική εικόνα στη χθεσινή ψηφοφορία, η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. είδε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ήταν «μπετόν», όπως έλεγαν, και εμφανίζονται σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν «γαλάζιες» διαρροές.

Ο Πρωθυπουργός θα τονίσει στους βουλευτές του την ανάγκη στήριξης των μέτρων και στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ την προσεχή Δευτέρα.

Ακόμα όμως και η κατάσταση στο ΠαΣοΚ, αν και τους ανησύχησε πάρα πολύ, διέγνωσαν ότι μπορεί να βοηθήσει, ώστε στην ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου να κινηθούν οι βουλευτές του πιο συντεταγμένα.

Ο προβληματισμός στο πρωθυπουργικό επιτελείο ενισχύθηκε, εκτός από την εγχώρια πολιτική αναταραχή, από την χθεσινή ανακοίνωση - τελεσίγραφο του Eurogroup που κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει τις τελευταίες εκκρεμότητες με την τρόικα και να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η δήλωση αυτή αποτελεί και ένα είδος έμμεσης πίεσης και προς τη ΔΗΜΑΡ να άρει τις επιφυλάξεις της και να ψηφίσει τα μέτρα, ενώ θα πρέπει να αξιολογηθεί και η διαφορετική εξήγηση επί των διαπραγματεύσεων, αφού το μεν Eurogroup μιλά για κλείσιμο των τελευταίων εκκρεμοτήτων, ο δε κ. Σαμαράς προχθές μίλησε για τέλος των διαπραγματεύσεων.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, διευκρίνιζαν, ότι όταν αναφέρεται το Eurogroup σε εκκρεμότητες εννοεί, πως η τρόικα πρέπει να ενημερωθεί και να διευκρινιστούν κάποια ποσά που είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό και δεν αναφέρεται επί της ουσίας σε διαπραγμάτευση, διότι αυτή έχει ολοκληρωθεί.
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: