26.11.12

Οι ευθύνες Μπουτάρη για την κατάντια της πόλης με τα σκουπίδια...

Τα συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης καθαρίζουν αλλά το πρόβλημα παραμένει. Η αυτοκριτική Μπουτάρη ότι η διοίκηση απέτυχε στο θέμα των σκουπιδιών δεν είναι αρκετή για όσους επί εβδομάδες είναι αναγκασμένοι να ζουν σε... χωματερή.
Στα όρια του υγειονομικού προβλήματος και λίγο πριν από την έναρξη ψεκασμών στα βουνά των σκουπιδιών που συσσωρεύτηκαν σε κάδους, πεζοδρόμια και δρόμους της πόλης, βρέθηκε γι’ ακόμη μια φορά η Θεσσαλονίκη. Η παραδοχή του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, ότι δεν τα κατάφερε η διοίκησή του με το συγκεκριμένο πρόβλημα, αποτελεί απλά επιβεβαίωση της αποτυχίας, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Θεσσαλονίκη θα βρίσκει μπροστά της στο… διηνεκές.

Δυο χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών μαζεύτηκαν στον κεντρικό δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος, όταν στους περιφερειακούς δήμους δεν υπήρχαν προβλήματα. Δικαιολογημένη η οργή των δημοτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για απειλή της δημόσιας υγείας σε μια πόλη που έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζεται μυόπληκτη.

Τα συνεργεία καθαριότητας του δήμου από το πρωί καθαρίζουν και μέχρι αύριο οι αρμόδιοι ελπίζουν πως θα έχουν μαζευτεί οι όγκοι των σκουπιδιών. Το πρόβλημα όμως δε λύθηκε. Ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις (απεργίες, καταλήψεις κτλ.) η Θεσσαλονίκη λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί σκουπιδομάνα.

Οι υπόλοιποι δήμοι κάθε φορά που υπάρχουν ανάλογα προβλήματα στέλνουν τα απορριμματοφόρα τους απευθείας στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, όπως τόνισαν δήμαρχοι . Ο δήμος Θεσσαλονίκης γιατί δεν μπορεί να το κάνει; Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θανάσης Παππάς, εξηγεί ότι «τα απορριμματοφόρα που κυκλοφορούσαν δεν ήταν αρκετά προκειμένου να γίνεται και αποκομιδή και αποστολή στο ΧΥΤΑ».

Ο ίδιος αποδίδει το πρόβλημα των τελευταίων εβδομάδων στον αποκλεισμό του ΣΜΑ στο Φοίνικα. «Μπορούσαμε να διοχετεύουμε μόνο τα απορρίμματα που συγκέντρωναν τα αυτοκίνητα έκτακτης ανάγκης. Σήμερα, από το πρωί μαζεύουμε τα σκουπίδια, που έφτασαν στους 2.000 τόνους, καθώς η κατάληψη άρχισε από τις 16 του μηνός», είπε.

Με επτά ή οχτώ απορριμματοφόρα στους δρόμους και αποκομιδή μόλις 100 τόνων σκουπιδιών την ημέρα, είναι απλώς ζήτημα επόμενης μέρας να ξαναζήσει η Θεσσαλονίκη τις ίδιες καταστάσεις.

Η προεκλογική καμπάνια του κ.Μπουτάρη είχε σημείο αιχμής προς την προηγούμενη διοίκηση τα σκουπίδια και την αδυναμία της να δώσει λύσεις. Ο ίδιος ο νυν δήμαρχος είχε υποσχεθεί πως θα έδινε λύση στο ζήτημα μέσα σε έξι μήνες. Δυο χρόνια μετά η αυτοκριτική του ότι η διοίκηση απέτυχε σε αυτό το κομμάτι δεν είναι αρκετή για όσους επί εβδομάδες είναι αναγκασμένοι αντί να ζουν σε πόλη να ζουν σε χωματερή.

Υπάρχουν ελλείψεις διαπιστωμένες σε προσωπικό, σε οχήματα, σε υποδομές διαχείρισης των σκουπιδιών. Κι αν για τις τελευταίες δεν ευθύνεται η διοίκηση Μπουτάρη, για τις δυο πρώτες έπρεπε να έχει ήδη βρεθεί λύση. Διότι το πρόβλημα δεν υφίσταται μόνο όταν υπάρχουν κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Τα παράπονα για την καθαριότητα στον κεντρικό δήμο, ειδικά στις γειτονιές εκτός κέντρου, είναι συνεχή.

Στελέχη της αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης επαναλάμβαναν κάτι που έλεγε και ο κ. Μπουτάρης όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν είναι όσοι καταγράφονται στα χαρτιά. Πολλοί συνεχίζουν να είναι άφαντοι από τους δρόμους της πόλης όπου είναι η δουλειά τους κι αυτό δεν το έλυσε ο δήμαρχος, λένε. Επίσης, το ζήτημα του στόλου των απορριμματοφόρων παραμένει άλυτο.

Προφανώς και υπάρχουν λόγοι, αλλά εφόσον είναι τα σκουπίδια το μείζον πρόβλημα στην πόλη, η διοίκηση οφείλει να ενσκήψει και να δώσει όλες τις δυνάμεις της για να το λύσει και να πάψει αυτή η τριτοκοσμική εικόνα της καθημερινότητάς μας.

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: