22.11.12

Ντερμπεντέρης: Είναι επικίνδυνοι οι γερμανοί...

Έχουν την ίδια ακριβώς αντίληψη, που εξέφραζε ο παράφρων με το μουστακάκι όταν αυτοκτόνησε στο μπούνκερ φωνάζοντας: Ο γερμανικός λαός αξίζει να αφανιστεί!...
Μετά την μπότα της Βέρμαχτ, που δυο βράδια συνέχεια βρίσκεται στα highlights του δελτίου του MEGA, ο Ντερμπεντέρης χτυπάει σήμερα κι από τη στήλη του στα ΝΕΑ.
 "Η γερμανική κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για την Ευρώπη", γράφει (τώρα το κατάλαβε).

Είναι επικίνδυνοι!..

Του Ι.Κ.Πρετεντέρη

Πολύ φοβούμαι ότι θα πρέπει να παραδεχτούμε κάτι που έως τώρα το θεωρούσα αδιανόητο: η γερμανική κυβέρνηση είναι ... επικίνδυνη για την Ευρώπη!..
Και είναι επικίνδυνη όχι μόνο επειδή σπρώχνει μια μικρή χώρα στον όλεθρο (ας πούμε ότι δεν τους νοιάζει...) αλλά επειδή θέτει σε πρωτοφανή δοκιμασία τη συνοχή και της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Γιατί το κάνει αυτό η γερμανική κυβέρνηση; Για λόγους φτηνού παλαιοκομματισμού και βλακώδους δογματισμού.
Και οι πέτρες πλέον γνωρίζουν ότι η «γερμανική συνταγή» απέτυχε παρά τα χειροκροτήματα των αγορών και των οίκων αξιολόγησης. Απέτυχε παταγωδώς.
Αλλά η γερμανική κυβέρνηση αρνείται να το δει, να το καταλάβει και να το διορθώσει.
Είτε από τον τρόμο του πολιτικού κόστους που δεν αφήνει τους Χριστιανοδημοκράτες να αποδεχτούν ότι έκαναν λάθος και να αναλάβουν τις ευθύνες του λάθους τους επειδή σε δέκα μήνες έχουν εκλογές.
Πράγμα που σημαίνει πως (κυρίως) η Μέρκελ υποκύπτει στις ίδιες σκοπιμότητες προεκλογικής ρητορικής με τον Παπανδρέου όταν έλεγε «λεφτά υπάρχουν».
Αλλά τότε γιατί οι Γερμανοί κατηγορούν τους έλληνες πολιτικούς ότι οδήγησαν τη χώρα τους στην καταστροφή από τον φόβο του πολιτικού κόστους;
Ακριβώς το ίδιο κάνουν και αυτοί!
Είτε από έναν ιδεοληπτικό δογματισμό που οδηγεί (κυρίως) τον Σόιμπλε να επιμένει πως η Ευρώπη μπορεί να σωθεί μόνο με τους δικούς του όρους.
Διαφορετικά δεν της αξίζει να σωθεί καθόλου.
Ναι, σωστά το καταλάβατε. Είναι ακριβώς η ίδια αντίληψη (όχι ασφαλώς η ιδεολογία...) που εξέφραζε ο παράφρων με το μουστακάκι όταν αυτοκτόνησε στο μπούνκερ φωνάζοντας:
- Ο γερμανικός λαός αξίζει να αφανιστεί!
Με άλλα λόγια, αν η πραγματικότητα δεν δικαιώνει τον φανατισμό, καλά να πάθει η πραγματικότητα.
Να διευκρινίσω ξανά ότι δεν ταυτίζω σε τίποτα τον Σόιμπλε με τον Χίτλερ, δεν μου αρέσουν καθόλου αυτές οι προσβλητικές ταυτίσεις ή παραλληλισμοί.
Πολύ φοβούμαι όμως ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και οι ομοϊδεάτες του δεν κάνουν καμία προσπάθεια να δουν τα πράγματα πέρα από τον φανατισμό, τις βεβαιότητες και την ιδεοληψία τους.
Ισως δεν μπορούν. Ισως δεν ξέρουν. Ισως δεν θέλουν.
Αλλά θα πρέπει κάποτε να παραδεχτούν ότι η γερμανική εξίσωση που λέει ότι «και η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και το χρέος της δεν θα μειωθεί και η Γερμανία δεν θα βάλει άλλα λεφτά» αποκλείεται να ισχύσει.
Είναι ένας σκέτος παραλογισμός. Που οδηγεί απλώς σε μια αναπόφευκτη καταστροφή.
Κάτι δηλαδή σαν ένα οικονομικό Στάλινγκραντ.
Μόνο που το Στάλινγκραντ άνοιξε τον δρόμο για τη Νυρεμβέργη.


ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: