29.11.12

Εχει το μαχαίρι, αλλά μισό πεπόνι...



«Εχετε να μου δώσετε γραμμή;» Χαμογελαστός ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προτίμησε να απαντήσει με υποφορά στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων «πότε και αν θα γίνει ανασχηματισμός».



Ο ... πρωθυπουργός δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του. Αστειεύτηκε, χαμογέλασε, πείραξε τους ερωτώντες, αλλά απάντηση δεν έδωσε. Δεν θα μπορούσε άλλωστε. Παραδοσιακά οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται. Απλώς γίνονται.



Το ότι δεν απάντησε ωστόσο δεν σημαίνει ότι το θέμα δεν τον απασχολεί. Μόνο που για τον Αντώνη Σαμαρά υπάρχει μια πρωτοτυπία και ταυτόχρονα δυσκολία σε σχέση με τους προκατόχους του. Εχει το μαχαίρι, δεν έχει όμως όλο το πεπόνι. Μπορεί, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους, να ανήκει στην αποκλειστική του αρμοδιότητα, αλλά, δυστυχώς ή ευτυχώς γι” αυτόν, δεν μπορεί να λογαριάζει δίχως τους άλλους δύο ξενοδόχους.



Και οι δηλώσεις τουλάχιστον του δεύτερου, μετά τη συνάντηση των τριών χθες, κατέδειξαν ότι ο ανασχηματισμός δεν εντάσσεται στις προτεραιότητες της ΔΗΜΑΡ.



Ωστόσο, συνεργάτες του πρωθυπουργού κάνουν σαφές ότι ο Αντώνης Σαμαράς το σκέφτεται και μάλιστα πολύ σοβαρά.



Το κυβερνητικό σχήμα, υπό την παρούσα μορφή του, έχει παρουσιάσει αρκετές δυσλειτουργίες, ενώ η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητά του δεν αποτελούν και τα κύρια… χαρακτηριστικά του.



Ο χρόνος που έχει στο μυαλό του ο κ. Σαμαράς για να προχωρήσει στην ανανέωσή του δεν είναι γνωστός, ούτε καν από πληροφορίες ή διαρροές από το περιβάλλον του. Δεν ήταν πάντως λίγοι εκείνοι που εκτίμησαν ότι η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν ίσως και η τελευταία υπό την παρούσα σύνθεση.



Αυτό που βασίμως πιθανολογείται είναι ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να προχωρήσει στον ανασχηματισμό σχετικά σύντομα και για να γίνουμε λιγάκι πιο ακριβείς, πριν από τα Χριστούγεννα.



Περί τα μέσα Δεκεμβρίου τον τοποθετούν πολλοί. Κι αυτό διότι τότε θα έχει γίνει μια πρώτη εκταμίευση από το συνολικό ποσό της δόσης-μαμούθ, κατ” επέκταση μια πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών την οποία η κυβέρνηση επιμένει να συνδέει με την εισδοχή ρευστότητας στην αγορά. Και προκειμένου να δείξει ότι «τρέχει», τα φρέσκα πρόσωπα είναι μια κάποια λύση.

Στην ίδια ακριβώς λογική κινείται και η μετάθεση της ημερομηνίας για τις αρχές Ιανουαρίου, μόνο που τότε θα έχουν εκταμιευτεί πολύ περισσότερα χρήματα – 35,5 δισ.



Δεδομένου ότι για να δοθούν στη χώρα τα υπόλοιπα 10 δισ. θα πρέπει να υλοποιηθούν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα και πλέον όχι μόνο λόγω -βλέπε π.χ. φορολογικό νομοσχέδιο και αποκρατικοποιήσεις- αλλά και έργω, αρχίζουν τα πολύ δύσκολα.



Και στα πολύ δύσκολα, διαχρονικά για όλες τις κυβερνήσεις, με πρώτο διδάξαντα τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, οι ανασχηματισμοί ήταν πάντα μια κάποια λύση.



Ο επόμενος γρίφος που θα πρέπει να λυθεί και μάλιστα σύντομα είναι τα νέα πρόσωπα που θα μπουν στο σχήμα αλλά κι εκείνα που θα δουν την πόρτα εξόδου.



Εχει γίνει γνωστό ότι η επιθυμία του πρωθυπουργού είναι η κυβέρνηση να στελεχωθεί με τεχνοκράτες, που θα τραβήξουν το κάρο.



Γνωστό είναι επίσης, παρά τα όσα είπε χθες στο υπουργικό συμβούλιο για τον Αντώνη Ρουπακιώτη, ότι η στάση του υπουργού Δικαιοσύνης τον έχει ενοχλήσει σφόδρα και θα τον ήθελε εκτός κυβέρνησης.



Για την πιθανότητα οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης να καταλάβουν θέσεις αντιπροέδρων, ο κ. Σαμαράς θα το ήθελε μεν, θα το αφήσει στη διακριτική τους ευχέρεια δε.



Μόνο για δύο πρόσωπα θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνουν στα πόστα τους, οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ενδεχομένως δε και ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος.



Τίποτα όμως δεν διαβεβαιώνει τον Αντώνη Σαμαρά ότι ενδεχόμενη απομάκρυνση ορισμένων δεν θα του δημιουργήσει και εσωκομματικά προβλήματα.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: