16.11.12

Μόρσι: Στο πλευρό της Γάζας η Αίγυπτος...

Η Αίγυπτος «δεν θα αφήσει μόνη της τη Γάζα» δήλωσε ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, καταγγέλλοντας τις ισραηλινές επιδρομές εναντίον της Λωρίδας της Γάζας ως «κατάφωρη επίθεση εναντίον της ανθρωπότητας». Την ίδια στιγμή...
, παλαιστινιακός πύραυλος εκτοξεύτηκε για δεύτερη μέρα εναντίον του Τελ Αβίβ και για πρώτη φορά εναντίον της Ιερουσαλήμ, καθώς η βία κλιμακώνται.

«Το Κάιρο δεν θα αφήσει τη Γάζα μόνη της (...). Η Αίγυπτος σήμερα δεν είναι η Αίγυπτος του χθες και οι Αραβες σήμερα δεν είναι οι Αραβες του χθες», υπογράμμισε ο αιγύπτιος πρόεδρος, λίγες ώρες μετά τη σύντομη επίσκεψη του πρωθυπουργού του, Χισάμ Καντίλ, στη Λωρίδα της Γάζας.

«Προσπαθούμε να επιτύχουμε μια εκεχειρία που θα διαρκέσει μέχρι να βρεθεί μια ολοκληρωμένη και δίκαιη ειρηνευτική λύση», δήλωσε ο Καντίλ στους δημοσιογράφους από την πόλη της Γάζας.

«Η τραγωδία, μάρτυρας της οποίας έγινα σήμερα, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η βία πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.

Πύραυλοι κατά της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ

Εν τω μεταξύ, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε πύραυλο Qassam προς την Ιερουσαλήμ, λίγα λεπτά αφού ήχησαν οι αντιαεροπορικές σειρήνες στην πόλη και γύρω από αυτήν.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο πύραυλος προσγειώθηκε έξω από την πόλη, ενώ η υπηρεσία άμεσης βοήθειας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν θύματα, σύμφωνα με το Reuters.

Αντιαεροπορικές σειρήνες ακούστηκαν για δεύτερη ημέρα σήμερα στο Τελ Αβίβ και το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε πύραυλο Qassam στην πόλη.

Η ισραηλινή αστυνομία επιβεβαίωσε τη ρήψη πυραύλου και ανακοίνωσε ότι έπεσε στη θάλασσα.

Χθες, ένοπλοι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα εκτόξευσαν δύο πυραύλους με στόχο την πόλη. Η μία έπεσε στη θάλασσα, σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ η άλλη σε προάστιο του Τελ Αβίβ, χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές.

Η εκτόξευση ρουκετών και τα ισραηλινά πυρά συνεχίσθηκαν κατά τη διάρκεια της τρίωρης επίσκεψης του Καντίλ στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ, το οποίο είχε δεχθεί να εφαρμόσει προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη διάρκεια της επίσκεψης, κατήγγειλε ότι η παλαιστινιακή πλευρά δεν τήρησε την εκεχειρία συνεχίζοντας την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Τουλάχιστον 23 Παλαιστίνοι, ανάμεσά τους αρκετά παιδιά, και τρεις Ισραηλινοί - δύο γυναίκες και ένας άνδρας - έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τετάρτη, όταν άρχισαν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις [Βλέπε άρθρο] .

Παράλληλα, το Ισραήλ ανακοίνωσε την επιστράτευση εφέδρων. «Επεκτείνουμε την στρατιωτική επιχείρηση» στη Γάζα, δήλωσε στην ισραηλινή τηλεόραση ο εκπρόσωπος του στρατού στρατηγός Γιοάβ Μορντεχάι, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση για την επιστράτευση 16.000 εφέδρων στους οποίους επιδίδονται φύλλα πορείας.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ είχε δώσει χθες την έγκρισή του για την επιστράτευση έως 30.000 εφέδρων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Διεθνείς αντιδράσεις

Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε, μέσω του εκπροσώπους της, η Ύπατη Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές καθώς και τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τα παλαιστινιακά εδάφη

Ο εκπρόσωπος Ρούπερτ Κόλβιλ επισήμανε ότι οι δύο πλευρές έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τους άμαχους, εξηγώντας πως η Πιλάι παρακολουθεί την κατάσταση στη Γάζα και στο νότιο Ισραήλ με «πολλή ανησυχία».

Η Πιλάι «είναι αποτροπιασμένη διότι για μια φορά ακόμη άμαχοι χάνουν τη ζωή (τους), περιλαμβανομένων τριών ισραηλινών πολιτών που σκοτώθηκαν μέσα στο διαμέρισμά τους από μία από τις εκατοντάδες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν στη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς και πολλών παιδιών παλαιστινιακής υπηκοότητας, περιλαμβανομένου ενός βρέφους και μιας εγκύου γυναίκας καθώς και άλλων αμάχων στη Γάζα», πρόσθεσε ο Κόλβιλ.

Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες ο εκπρόσωπος είπε πως η Ύπατη Αρμοστεία «καλεί τις δύο πλευρές να αποχωρήσουν από αυτή τη σύγκρουση που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη» και κάλεσε τα μέρη «να λάβουν σοβαρά μέτρα για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση» των συγκρούσεων.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Αστον εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την έκρηξη βίας στο Ισραήλ και στη Γάζα, κάνοντας έκκληση για τερματισμό των επιθέσεων με ρουκέτες από την Χαμάς και ζητώντας από το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι η απάντησή του θα είναι ανάλογη.

«Ανησυχώ έντονα για την κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας και λυπούμαι βαθύτατα για τις απώλειες αμάχων και από τις δύο πλευρές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αστον.

«Οι επιθέσεις με ρουκέτες από την Χαμάς και άλλες οργανώσεις στη Γάζα από τις οποίες ξεκίνησε η παρούσα κρίση είναι απολύτως απαράδεκτες για όποια κυβέρνηση και πρέπει να σταματήσουν. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύει τον πληθυσμό του από τέτοιου είδους επιθέσεις. Καλώ το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι η απάντησή του είναι ανάλογη», είπε η Αστον.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία γι' αυτό που συμβαίνει στη ζώνη της Γάζας».

«Ως εκ τούτου χθες ανέλαβα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών κάθε πρωτοβουλία για να αποφευχθεί αυτή η κλιμάκωση της βίας. Αυτό αποτελεί ευθύνη της Γαλλίας γιατί αυτή μπορεί και μιλάει και με τους μεν και με τους δε».

Την έντονη ανησυχία της για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή εξέφρασε μέσω του εκπροσώπου της η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας τη Χαμάς υπεύθυνη.

«Η Χαμάς στη Γάζα ευθύνεται για το ξέσπασμα της βίας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την εκτόξευση ρουκετών με στόχο το Ισραήλ, γεγονός που έχει προκαλέσει δεινά στην πλειοψηφία του άμαχου πληθυσμού», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Γκέοργκ Στράιτερ.

«Η καγκελάριος καλεί τους υπεύθυνους στη Λωρίδα της Γάζας να σταματήσουν άμεσα τα πλήγματα στο Ισραήλ. Ταυτόχρονα καλεί την κυβέρνηση της Αιγύπτου να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Χαμάς για να περιορίσει τη βία και να την τερματίσει», πρόσθεσε ο Στράιτερ σχολιάζοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει το «δικαίωμα και την υποχρέωση» να προστατεύσει τους πολίτες της...
naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: