6.11.12

Ασφαλή «πόρτα εξόδου» για τον Άσαντ θα δεχόταν το Λονδίνο...


Την στήριξή του θα έδινε το Λονδίνο στο ενδεχόμενα να δοθεί η δυνατότητα στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να διαφύγει με ασφάλεια από τη χώρα: «Δεν του προσφέρω σχέδιο εξόδου για τη Βρετανία αλλά εάν θέλει να φύγει, αυτό θα...
ήταν κάτι που θα μπορούσε να ρυθμιστεί» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Κάμερον είχε τονίσει πάντως νωρίτερα ότι επιθυμία της βρετανικής κυβέρνησης είναι ο Άσαντ να αντιμετωπίσει «το πλήρες εύρος της διεθνούς Δικαιοσύνης για όσα έχει διαπράξει».

Ο Κάμερον, μιλώντας πριν από μια επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία στο σαουδαραβικό Al Arabiya στο Αμπού Ντάμπι, ερωτήθηκε αν θα μπορούσε να προσφερθεί ασφαλής διέλευση στον Άσαντ: «Οτιδήποτε, οτιδήποτε για να φύγει αυτός ο άνθρωπος από τη χώρα και να πετύχουμε μια ασφαλή μετάβαση στη Συρία».

Ο βρετανός πρωθυπουργός διευκρίνισε πάντως πως «φυσικά θα θέλαμε να αντιμετωπίσει το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη γι' αυτά που έκανε. Ασφαλώς δεν του προσφέρω ένα σχέδιο εξόδου στη Βρετανία, αλλά αν θέλει να φύγει θα μπορούσε να φύγει, αυτό θα μπορούσε να ρυθμιστεί».

Δεν είναι σαφές αν ο Κάμερον έχει μιλήσει με άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ιδέα, που θα μπορούσε να περιλάβει την προσφορά στον Άσαντ ασυλίας από διώξεις αν δεχόταν άσυλο σε μια τρίτη χώρα. Ούτε είναι σαφές ποια χώρα θα τον δεχόταν...
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: