23.11.12

Μαραθώνια κατάθεση του Σαρκοζί για την υπόθεση Μπετανκούρ...


Δώδεκα ώρες διήρκεσε η σημερινή κατάθεση του τέως προέδρου της Γαλλίας στον ανακριτή για την υπόθεση της χρηματοδότησης της εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές του 2007, από την πλουσιότερη γυναίκα της χώρας, την κληρονόμο της L’Oreal, Λιλιάν Μετανκούρ, με... αντάλλαγμα φορολογικές ελαφρύνσεις.

Μαραθώνια κατάθεση του Σαρκοζί για την υπόθεση ΜπετανκούρΟ συνήγορος του τέως προέδρου, δικηγόρος Τιερί Ερζόγκ, δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο στο τέλος της κατάθεσής του ότι, «για τον κ. Σαρκοζί αποφασίστηκε στην πρόοδο της ανάκρισης αυτής να ισχύει το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα».

Ο ίδιος δικηγόρος εξήγησε ότι στο γαλλικό δίκαιο «προστατευόμενος (από τον συνήγορό του) μάρτυρας είναι ένα ενδιάμεσο νομικό καθεστώς, που προσδιορίζεται μεταξύ αυτών τα οποία στη φάση των ανακρίσεων ισχύουν για τον απλό μάρτυρα και εκείνων που ισχύουν για τον κατηγορούμενο, επισήμως».

Με άλλα λόγια, ο Σαρκοζί που κατέθεσε σε δικαστή-ανακριτή στο Μπορντό στη νοτιοδυτική Γαλλία, δεν είναι επίσημα κατηγορούμενος για την υπόθεση, τουλάχιστον για την ώρα. Ο ίδιος ο τέως Πρόεδρος, ο οποίος δεν καλύπτεται πλέον από την ασυλία, έχει δηλώσει ότι δεν έλαβε χρήματα από την Μπετανκούρ.

Η γαλλική Δικαιοσύνη ερευνά τις πληροφορίες ότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 συνεργάτες του τέως Προέδρου πήραν περίπου 150.000 ευρώ από την Λιλιάν Μπετανκούρ, με αντάλλαγμα φορολογικές ελαφρύνσεις. Ο νόμος στη Γαλλία ορίζει ότι οι χορηγίες ιδιωτών δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 4.600 ευρώ.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: