15.11.12

Η ιθαγένεια κλονίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό...

Η κίνηση του Πρωθυπουργού, που χρησιμοποιεί επί της ουσίας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να υλοποιηθεί η σταθερή προεκλογική του εξαγγελία περί κατάργησης του νόμου Ραγκούση, που όμως είχε σκοντάψει στις αρχές του...
περασμένου Ιουλίου στην άρνηση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, έρχεται να δυναμιτίσει το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και να διχάσει τους εταίρους της. Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση σπεύδει να καταργήσει το νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, πριν καν δημοσιευτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Με τη γνωστοποίηση της εντολής του Πρωθυπουργού άρχισαν να διατυπώνονται οι πρώτες ενστάσεις, σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση που καλείται να προχωρήσει στην υλοποίηση των μέτρων του τρίτου Μνημονίου.

Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρείται δεδομένο ότι θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στο εσωτερικό της, κυρίως εάν συναινέσει στην αλλαγή του νόμου Ραγκούση με βάση τη λογική της ΝΔ, ενώ πολλές ενστάσεις υπάρχουν και από το ΠΑΣΟΚ.

Πιθανή η αναδίπλωση στο Μαξίμου

Μπροστά στις έντονες αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την κυβερνητική σπουδή, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί πλέον λύση που θα αποτρέπει τη δημιουργία ρήγματος στην τρικομματική συνεργασία, αλλά και να μην εκθέτει πολιτικά το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο είχε δώσει νωρίτερα χθες εντολή στον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή του Χαράλαμπο Αθανασίου να καταρτίσουν χωρίς καθυστέρηση (εντός επταημέρου) νομοσχέδιο που θα αλλάζει τον επίμαχο νόμο, βάσει της απόφασης του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση που ελήφθη είναι η κυβέρνηση να μην προχωρήσει το επόμενο διάστημα – και πολύ περισσότερο την προσεχή εβδομάδα – στην κατάθεση σχεδίου νόμου για την τροποποίηση ή κατάργηση του νόμου Ραγκούση.

Έντονη αντίδραση από ΠΑΣΟΚ

Η εισηγήτρια του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη ξεκαθαρίζει ότι καμία νομοθετική πρωτοβουλία δεν μπορεί να αναληφθεί χωρίς τη συμφωνία όλων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει υπεύθυνη τοποθέτηση για τις συνέπειες της απόφασης έως ότου αυτή δημοσιευτεί σύμφωνα με το νόμο και γίνει γνωστό το σκεπτικό της» αναφέρει η ίδια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Ο δεσμός των νόμιμων μεταναστών που ζουν πολλά χρόνια στη χώρα και των παιδιών τους με την Ελλάδα είναι ένα πραγματικό γεγονός το οποίο η πολιτεία δεν πρέπει να παραβλέπει.

Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών των μεταναστών που μεγάλωσαν ή μεγαλώνουν στην χώρα μας παραμένει προτεραιότητα μας.

Η ελληνική κοινωνία πρέπει να είναι μια ανοιχτή σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπερασπίζεται ουσιαστικά και την εθνική ταυτότητα.»

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο σχολίασαν σχετικά με το θέμα της ιθαγένειας, αλλά και των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών: «Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση, θέλουμε να τη βοηθήσουμε και πιστεύουμε στην προοπτική της, αλλά πρέπει να υπάρχουν και κανόνες στη λειτουργία της».

Γενικότερη θέση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει «αιφνιδιασμός» στις πρωτοβουλίες που προωθεί η κυβέρνηση, όπως εκτιμούν ότι συνέβη στις παραπάνω περιπτώσεις, αλλά αντίθετα να προηγείται ενημέρωση και συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων που τη στηρίζουν.

Σχόλια Ραγκούση στο Twitter

Με απανωτά σχόλια στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter σχολίασε ο πρώην υπουργός τις εξελίξεις.

«Αν οι διαρροές είναι ακριβείς το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τα παιδάκια 2ης γενιάς!!!όχι για τους ενήλικες μετανάστες» ήταν το πρώτο σχόλιο.

«Η άποψή μου αφού μάθουμε επίσημα την απόφαση του ΣτΕ. Πάντως εγώ δεν πρόκειται να επαναλάβω τις αρνητικές πρακτικές της Μεταπολίτευσης» ήταν το επόμενο σχόλιο.

Η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ

Με μια οξύτατη ανακοίνωση, που ζητάει να μην υπάρξει «καμία υποχώρηση απέναντι στον ρατσισμό», απάντησε η Δημοκρατική Αριστερά στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τον νόμο Ραγκούση, ενώ τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου είχε χθες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.
Στην επικοινωνία αυτή ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία σπουδή για τα θέματα απόκτησης ιθαγένειας, τα οποία έκρινε μάλιστα το ΣτΕ σε απόφαση που δεν έχει καν δημοσιευθεί. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της άποψης ότι ο μετανάστης έχει αναγνωρισμένο δικαίωμα να αποκτά την ελληνική ιθαγένεια εφόσον υπάρχει αντικειμενικό κριτήριο των δεσμών του με την Ελλάδα και στάθηκε ιδιαίτερα στον δεσμό που έχουν με τη χώρα τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν εδώ.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στην κυβέρνηση για την κατάργηση του νόμου Ραγκούση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι επιβεβαιώνει ότι έχει υιοθετήσει την ατζέντα του μίσους και του φόβου που ορίζει η Χρυσή Αυγή. «Παρά τις ελλείψεις και την προχειρότητα του, ο νόμος Ραγκούση αποτελεί το μόνο σχετικά προοδευτικό νομοθέτημα των τελευταίων χρόνων» αναφέρει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα: «Οι νέοι που, είτε έχουν γεννηθεί είτε έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα, δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα εκτός από τη χώρα μας. Κατά συνέπεια, ο δεσμός τους με την Ελλάδα είναι προφανής σε βαθμό που ο όρος 'μετανάστες δεύτερης γενιάς' να είναι εσφαλμένος, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για Έλληνες μεταναστευτικής καταγωγής.

Το να αποστερούνται αυτοί οι χιλιάδες συμπατριώτες μας τα θεμελιώδη δικαιώματά τους δεν αποτελεί μόνο πράξη κατάφωρης αδικίας, αλλά υπονομεύει τη συνοχή της κοινωνίας στο σύνολο της. Η ένταση των διακρίσεων και των διαχωρισμών δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά γεννάει βαρβαρότητα και συγκρούσεις.»...
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: