11.11.12

Μετά από δύο αυτοκτονίες, η Ισπανία θέλει να δυσκολεύσει τις εξώσεις από τις τράπεζες...

Στον απόηχο της έντονης κατακραυγής που έχουν προκαλέσει στην Ισπανία δύο πρόσφατες αυτοκτονίες ανθρώπων που έχαναν το σπίτι τους εξαιτίας χρεών στις τράπεζες, η ισπανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα βρει τουλάχιστον προσωρινή λύση για ... να περιοριστούν οι εξώσεις λόγω στεγαστικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται.

Ήδη μία τράπεζα, η Kutxabanka, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναστέλλει τις κατασχέσεις κατοικιών.

Τη συζήτηση έχει πυροδοτήσει η αυτοκτονίας της 53χρονης Αμάια Εγκάνα την Παρασκευή, η δεύτερη αυτοκτονία τις τελευταίες εβδομάδες στην Ισπανία εξαιτίας απλήρωτου στεγαστικού δανείου.

Η Εγκάνα βούτηξε στο κενό από το διαμέρισμά της, το οποίο βρισκόταν στον τέταρτο όροφο, την ώρα που οι δικαστικοί επιμελητές ανέβαιναν τις σκάλες για να της επιδώσουν το χαρτί της έξωσης.

«Ζούμε πράγματα τα οποία δεν αρέσουν σε κανέναν να βλέπει, καταστάσεις εντελώς απάνθρωπες» είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. «Ελπίζω ότι τη Δευτέρα θα μπορέσουμε να συζητήσουμε μία προσωρινή αναστολή των εξώσεων για τις πιο ευάλωτες οικογένειες» σημείωσε.

Ο Ραχόι επεσήμανε πως ό,τι αποφασιστεί δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, και πιθανώς θα περιλαμβάνει πλαίσιο που θα καθιστά ευκολότερη την αναδιάρθρωση ενυπόθηκων δανείων ή μία μεγαλύτερη περίοδο χάριτος.

Υπενθυμίζεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια, σε συνδυασμό με το «σκάσιμο» της ισπανικής αγοράς ακινήτων το 2008, ήταν το πρώτο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο ισπανικός τραπεζικός τομέας (για την στήριξη του οποίου η Μαδρίτη έχει ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωζώνης).

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: