17.11.12

«Το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο αντίστασης και αγώνα!»...


Στο metrogreece.gr ο Γιάννης Μπαλάφας μιλάει για τις στιγμές του Πολυτεχνείου
"Πριν 45 περίπου χρόνια, στις 21 Απριλίου του 1967, στη χώρα μας επιβλήθηκε ένα σκληρό, ανελεύθερο, δικτατορικό καθεστώς. Μια δικτατορία που επιβλήθηκε από μια...
ομάδα αξιωματικών, συνδεδεμένη με τις μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες και σε στενή συνεργασία με οικονομικά συμφέροντα.

Αυτοί λοιπόν οι αξιωματικοί – συνταγματάρχες κατά κανόνα – επέβαλαν με την δύναμη των όπλων και των τανκς στη χώρα μας μια δικτατορία. Ένα καθεστώς που κανείς δεν είχε τη δυνατότητα να μιλήσει, να πει τη γνώμη του, να πει τη διαφωνία του. Σταμάτησε να υπάρχει Βουλή, να πραγματοποιούνται εκλογές, να υπάρχουν συνδικάτα και φοιτητικοί σύλλογοι και γενικά να υπάρχει οποιοδήποτε κοινωνικό και πολιτικό δικαίωμα."

Ο Γιάννης Μπαλάφας ξαναζεί τις μέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τα αφηγείται στο metrogreece.gr

"Όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά", συνεχίζει

"Ο ελληνικός λαός και η νεολαία σ’ αυτό το ανελεύθερο και σκληρό δικτατορικό καθεστώς αντέδρασε, όμως δεν αντέδρασαν όλοι με τον ίδιο τρόπο… υπήρξαν βουβές και παθητικές αντιδράσεις. Πάρα πολλοί έλληνες όμως την περίοδο εκείνη φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν και με δυο λόγια επικράτησε ένα καταπιεστικό, αντιδημοκρατικό, διεφθαρμένο καθεστώς. Η Χούντα των Συνταγματαρχών, όπως λέγαμε εμείς…

Το κομμάτι του ελληνικού λαού που αντέδρασε περισσότερο απ’ οποιοδήποτε άλλο ήταν οι σπουδαστές και οι φοιτητές. Με απλές μορφές στην αρχή, με τρικ και προκηρύξεις στη συνέχεια, με πανό, με οποιαδήποτε προσπάθεια να ενεργοποιήσουν τους συλλόγους έδειχναν ενεργητικά την αντίδρασή τους.

Αυτών όλων των δραστηριοτήτων της φοιτητικής νεολαίας κορυφαία στιγμή υπήρξε αυτό που και στην ιστορία έμεινε γνωστή ως την εξέγερση του Πολυτεχνείου."

Εκεί απ΄όπου ξεκίνησαν τα γεγονότα το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας μας λέει

"Ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών και σπουδαστών – που συνεχώς και αυξανόταν – έκανε κατάληψη στο κτήριο του Πολυτεχνείου και από εκεί έστειλε προς όλη την Αθήνα, τον Πειραιά και την Αττική αλλά και ευρύτερα στην Ελλάδα το μήνυμα της αντίστασης και της επιστροφής της Δημοκρατίας.

Ο λαός δεν έμεινε αδιάφορος… κατά χιλιάδες έφταναν στους χώρους του Πολυτεχνείου. Οι στρατιωτικοί ήταν φυσικό να ανησυχήσουν γι’ αυτό το βράδυ της 17 Νοέμβρη ξεκίνησαν τα τανκς από το Γουδί και πολιόρκησαν το Πολυτεχνείο και εισέβαλαν στο χώρο ρίχνοντας την καγκελόπορτα και στη συνέχεια στρατιώτες και οπλισμένοι στρατιωτικοί έβγαλαν τους φοιτητές τερματίζοντας έτσι τη μεγάλη αυτή εξέγερση.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου σήμανε την αρχή του τέλους της δικτατορίας των Συνταγματαρχών και τον Ιούλιο του 1974 η Δημοκρατία επέστρεψε στη χώρα μας."

Πολλά έχουν ακουστεί για εκείνες τις μέρες και ακόμη περισσότερα έχουν αμφισβητηθεί. Είναι λίγοι αυτοί που μπορούν να καταρρίψουν μύθους, να βγάλουν στην επιφάνεια αλήθειες και να πουν για πράγματα που υποβαθμίστηκαν…

"Από τις πρώτες μέρες ακούστηκαν από πολιτικούς αντιπάλους, από τα φερέφωνα της Χούντας και από τους πληρωμένους δημοσιογράφους πολλά ενάντια στους φοιτητές.

Ότι κάνουν καταστροφές στο χώρο, ότι είναι αποβράσματα της κοινωνίας χωρίς κανένα δικαίωμα να αγωνίζονται, είναι απομονωμένοι από το λαό… το πόσο αυτά ήταν αλήθεια φάνηκε από το γεγονός πως για να τερματίσουν της εξέγερση του Πολυτεχνείου – που ήταν επικίνδυνο γι’ αυτούς να επεκταθεί σ’ όλο το λαό – οδηγήθηκαν μετά από 3 μέρες στη χρήση των τανκς.

Μετά από 39χρόνια το Πολυτεχνείο είναι ένα σύμβολο αντίστασης και αγώνα και εμπνέει τις νέες γενιές!

Όσοι στη χώρα μας διαπνέονται από ιδέες βαριά αντιδραστικές, χουντικές και ανελεύθερες πάντα βλέπουν μ’ έναν πολιτικό φθόνο το Πολυτεχνείο και προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια του τότε. Σήμερα τη σκυτάλη αυτής της διαστρέβλωσης την πήρε η ναζιστική οργάνωση της Χρυσή Αυγής. Αυτοί οι θαυμαστές του Χίτλερ και των ναζί Γερμανών. Αναφέρουν ότι κανείς δεν σκοτώθηκε τις μέρες του Πολυτεχνείου… αυτό είναι ψευδές… είναι γεγονός ότι μέσα στο χώρο δεν είχαμε δολοφονίες, όμως υπήρξαν πολλές απ’ τον κόσμο που αγωνιζόταν έξω.

Όλα αυτά που σας λέω δεν τα άκουσα, δεν τα διάβασα, αλλά τα έζησα από πολύ κοντά!

Η φράση «η γενιά του Πολυτεχνείου» την λένε όσοι είναι εχθροί της Δημοκρατίας και ακριβώς επειδή το μήνυμα της αντίστασης και αγώνα του εξακολουθεί να είναι ζωντανό γι’ αυτό και ασχολούνται, κάτι ήταν ξεχασμένο, δεν έπαιζε ρόλο και δεν αφορούσε το λαό δεν θα ασχολιόταν και κανείς μαζί του".

Η μέρες του σήμερα για την Ελλάδα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και ως …χρυσές! Πως μπορούν όμως να χαρακτηριστούν από ανθρώπους που πίστεψαν και πιστεύουν σε κάτι τέτοιο;
"Η Δημοκρατία είναι ένα ιδανικό, ένα καθεστώς που υπάρχει η δυνατότητα σε όλους να ζουν ελεύθεροι, να μπορούν, να μιλήσουν, να τοποθετηθούν, να πουν τη γνώμη τους και φυσικά να επικρατεί ένας ομαλός πολιτικός βίος με εκλογές, με ανάδειξη κυβερνήσεων.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια – και κυρίως τα τελευταία 2,5 χρόνια – επειδή ακριβώς επικρατούν μνημονιακές πολιτικές, αντικοινωνικές, αντιλαϊκές και αναποτελεσματικές που δεν βρίσκουν σύμφωνο το λαό αλλά πρέπει να εφαρμοστούν είναι φυσικό ότι τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες μπαίνουν σε αμφισβήτηση ή περιστέλλονται.

Η άμεση χρήση βίας από τις δυνάμεις καταστολής , η υποβάθμιση της Βουλής, η έλλειψη ελευθερίας στους χώρους δουλειάς όλα αυτά δείχνουν ότι η δημοκρατία μας και σήμερα έχει πολλά ελλείμματα και οι κυβερνόντες δεν κάνουν ότι πρέπει – ακριβώς το αντίθετο θα έλεγα - όμως δεν μπορώ να πω ότι ζούμε μια δεύτερη Χούντα, μια κατοχή ή ένα καθεστώς που προσομοιάζει την εποχή της επταετίας. Η δημοκρατία στη χώρα μας έστω με πολλά προβλήματα, έστω με πολλές ελλείψεις τα δημοκρατικά δικαιώματα υπάρχουν!

Με την ψήφο και τον αγώνα τους θα καταφέρει να επαναφέρει όλα του τα δικαιώματα πιο ολοκληρωμένα."

Δεν υπάρχουν σχόλια: