20.11.12

Κατάληψη του υπ. Εσωτερικών ανακοίνωσαν οι δήμαρχοι...


Σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εσωτερικών, ανακοινώνουν ότι θα προχωρήσουν, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, οι δήμαρχοι της ανατολικής Αττικής, σε... συντονισμό με τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των δήμων, ως «μια πρώτη πράξη αντίδρασης στη νέα επερχόμενη λαίλαπα». Οι δήμαρχοι δηλώνουν ότι η αντίδρασή τους «πρέπει να είναι ενωτική, σθεναρή και με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και με τις παραιτήσεις μας».

Την ανακοίνωση-κάλεσμα προσυπογράφουν οι δήμαρχοι Σωτήριος Ντούρος (δήμος Αχαρνών), Ιωάννης Καλαφατέλης (δήμος Διονύσου), Δημήτρης Κιούσης (δήμος Κρωπίας), Κωνσταντίνος Λεβαντής (δήμος Λαυρεωτικής), Ιορδάνης Λοΐζος (δήμος Μαραθώνα), Σωτήρης Μεθενίτης (δήμος Μαρκοπούλου), Δημήτρης Δάβαρης (δήμος Παιανίας), Αθανάσιος Ζούτσος (δήμος Παλλήνης), Γιώργος Χριστόπουλος (δήμος Ραφήνας- Πικερμίου), Πέτρος Φιλίππου (δήμος Σαρωνικού), Χρήστος Μάρκου (δήμος Σπάτων- Αρτέμιδος) και Ιωάννης Οικονομάκος (δήμος Ωρωπού).

Οι δήμαρχοι σημειώνουν ότι, με πρόσχημα τον αυστηρό έλεγχο της τήρησης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ, οι οποίοι πλέον συνεπάγονται άμεση οικονομική κατάρρευση των δήμων, «η κυβέρνηση εγκαθιστά πλήρη και απόλυτη επιτροπεία. Ταυτόχρονα, γίνεται σαφές ότι οι δήμοι, εφεξής, στην καλύτερη περίπτωση, θα περιορίζονται στην πληρωμή της μισθοδοσίας του προσωπικού και στην αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους και τέλη. Επιχειρείται, δηλαδή, σαφέστατα, καίριο πλήγμα στις κοινωνικές δομές των δήμων, σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί σε ανθρωπιστική».

Οι δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής θεωρούν ότι τα μέτρα μετατρέπουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Τοπική Διοίκηση, «επιστρέφοντας πίσω, δεκαετίες και σε άλλες γκρίζες εποχές».

Στέκονται κριτικά απέναντι στη στάση, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Όπως σημειώνουν, «πιστεύουμε πως η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ιστορική. Όπως ιστορική και καθοριστική είναι η ευθύνη, τόσο της ΚΕΔΕ, όσο και των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: