9.11.12

Συναγερμός για τα γερμανικά παιχνίδια με τη δόση...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ειρήνη Χρυσολωρά - Διονύσης Νασόπουλος
Στο «ψυγείο» μπαίνει ο ανασχηματισμός...
Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ύστερα από τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και ιδίως του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προαναγγέλλουν νέες...
καθυστερήσεις.
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το κλίμα που δημιουργείται από αυτές τις δηλώσεις, αλλά τονίζουν ότι δεν υπάρχει αλλαγή στο κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα και πως στόχος παραμένει να κλειδώσει η καταβολή της δόσης, στο σύνολό της, πριν από τις 22 Νοεμβρίου και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι δηλώσεις περί καθυστέρησης της δόσης οφείλονται στις συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας - ΔΝΤ για τον τρόπο χρηματοδότησης της Ελλάδας (μεταξύ 15-20 δισ. ευρώ) όταν θα υπάρξει η διετής επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Κατά τις ίδιες πηγές, το ζήτημα τίθεται στις τηλεφωνικές επαφές του Αντώνη Σαμαρά με ομολόγους του και ηγετικά στελέχη της τρόικας, με την προειδοποίηση ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα και υπονομεύουν την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης την ώρα που δίνει κρίσιμες μάχες στη Βουλή για το νέο Μνημόνιο.

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Ο Πρωθυπουργός αναμένει και την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό τα μεσάνυχτα της Κυριακής, εκτιμώντας ότι το ξεκάθαρο μήνυμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας θα λειτουργήσει πιεστικά για τους δανειστές. Στο Μέγαρο Μάξιμου θεωρούν μάλιστα ότι η αυξημένη πλειοψηφία που αναμένεται να συνοδεύει την ψήφιση του προϋπολογισμού, θα αποτρέψει και την όποια έξωθεν αμφισβήτηση της κυβερνητικής συνοχής, που θα μπορούσε να προβληθεί ως άλλοθι για τυχόν καθυστερήσεις στην εκταμίευση της δόσης.
Σε κάθε περίπτωση, με όπλο τη διπλή έγκριση της Βουλής (για τη συμφωνία με την τρόικα και τον προϋπολογισμό), ο κ. Σαμαράς θα ανοίξει από τη Δευτέρα έναν κύκλο επαφών κορυφής για να ληφθούν εντός χρονοδιαγράμματος οι αποφάσεις για τα 31,5 δισ. ευρώ.
Την ίδια ημέρα το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση του Eurogroup από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ την Τρίτη ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, με αφορμή εκδήλωση που γίνεται υπό την αιγίδα της Κομισιόν, και θα συζητήσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.

ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ. Στην κοινοτική εκδήλωση, εξάλλου, που έχει ως θέμα τις νέες αποφάσεις για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Συνοχής, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πορτογάλο Πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο και τον πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Βασικός στόχος αυτών των συναντήσεων θα είναι να υπάρξει ένα συμμαχικό δίκτυο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διεκδικήσει μεγαλύτερα κονδύλια από το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης για την περίοδο 2014-2020.
Αυτό το πολυετές πακέτο, μέσω του οποίου η χώρα μας θα διεκδικήσει κονδύλια άνω των 10 δισ. ευρώ, θα εξεταστεί στην έκτατη Σύνοδο της 22ας Νοεμβρίου και θεωρείται κρίσιμο να μην υπάρχει μέχρι τότε εκκρεμότητα με τη δανειακή δόση-μαμούθ από την πλευρά της τρόικας.
Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για έναν δεκαήμερο αγώνα δρόμου έως τις 22 Νοεμβρίου, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιπλοκών, καθώς στο ενδιάμεσο θα πρέπει να ανάψει πράσινο φως για τη δόση και από τα εθνικά Κοινοβούλια ορισμένων κρατών της ευρωζώνης - άναμεσά τους και η γερμανική Βουλή.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: