10.11.12

ΟΤΕ: Εθελουσία έξοδος και αναδιάρθρωση του χρέους...

Σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τράπεζες για τις δανεικές υποχρεώσεις του οργανισμού...
Στην αναδιάταξη των πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους του προχώρησε ο ΟΤΕ σε συνεργασία με τους πιστωτές του. Μάλιστα, όπως...
γνωστοποίησε την Παρασκευή η διοίκηση του ομίλου κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, βρίσκονται σε εξέλιξη παρόμοιες, εμπιστευτικές συζητήσεις με τις τράπεζες, με στόχο την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανεικών υποχρεώσεων του οργανισμού.

Παράλληλα, ο όμιλος έθεσε την Παρασκευή σε εφαρμογή πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, έναντι σημαντικών παροχών, περίπου 1.200 εργαζομένων, που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, ύψους 60 εκατ. ευρώ κατ' έτος.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ σημείωσε την Παρασκευή ότι η εφαρμογή των εν λόγω προγραμμάτων θα παράσχουν τα μέσα με τα οποία ο όμιλος θα υπερασπιστεί και θα ενδυναμώσει την κερδοφορία του.

Η πρώτη αναδιάρθρωση του χρέους

Όπως ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο, ο ΟΤΕ «εξάσκησε το προβλεπόμενο συμβατικά μονοετές δικαίωμα παράτασης του από 9 Φεβρουαρίου 2011 Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου ανακυκλούμενης πίστωσης ύψους €900 εκατ., έχοντας λάβει δεσμευτικές απαντήσεις συναίνεσης παράτασης της λήξης του δανείου από τις τράπεζες που αντιπροσωπεύουν το ποσό των €500 εκατ. του δανείου».

Έτσι, οι πιστωτές συμφώνησαν να αποπληρωθούν 400 εκατ. ευρώ στις 11 Φεβρουαρίου 2013 - ημερομηνία ωρίμανσης του δανείου-, ενώ τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ θα πληρωθούν έναν χρόνο αργότερα, δηλαδή στις 11 Φεβρουαρίου 2014. Όπως τόνισε στους αναλυτές ο γενικός διευθυντής χρηματοοικονομικών θεμάτων, κ. Μπάμπης Μαζαράκης η επιβάρυνση στο επιτόκιο θα είναι λιγότερο από 100 μονάδες βάσης, δηλαδή κάτω από 1%.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Τσαμάζ μίλησε με θετικά λόγια για τις επιδόσεις του ομίλου στο τρίτο τρίμηνο του 2012, αναφερόμενος στην μείωση του ρυθμού απώλειας πελατών, στην αύξηση των ευρυζωνικών συνδέσεων, στην έγκριση των προγραμμάτων VDSL από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και στην εξυπηρέτηση και συρρίκνωση του δανεισμού. Μάλιστα, έκανε λόγο για την πρώτη νίκη του ομίλου μετά από μία διετία διαρκούς απώλειας πελατών στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι η εμπορική εκμετάλλευση του VDSL θα επισφραγίσει αυτήν την επιτυχία.

Τι είπε για την εθελουσία

Ο επικεφαλής του ομίλου ανακοίνωσε την εφαρμογή του προγράμματος εθελούσιας εξόδου, το οποίο στοχεύει στην αποχώρηση 1.200 εργαζομένων της σταθερής τηλεφωνίας, που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 60 εκατ. ευρώ κατ' έτος, με μηδενικό κόστος για το δημόσιο, κάνοντας λόγο για «μία πρωτοβουλία που σέβεται τους υπαλλήλους μας».

Όπως τόνισε, οι επιλέξιμοι συνολικά αγγίζουν τα 1.800 άτομα και το κόστος της εθελούσιας εκτιμάται στα 153 εκατ. ευρώ. Όμως, όπως συμπλήρωσε το εν λόγω ποσό ανταποκρίνεται στην έξοδο 1.200 εργαζομένων και αποτελεί εκτίμηση. Ερωτηθείς από τους αναλυτές, σημείωσε ότι τυχόν επέκταση της εθελούσιας εξόδου θα εξαρτηθεί από τη νομοθεσία και την κατάσταση της αγοράς. Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, στους επιλέξιμους προς αποχώρηση περιλαμβάνονται και 100 εργαζόμενοι, που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15ετία στον ΟΤΕ.

Τι θα γίνει με το χρέος

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ δήλωσε βέβαιος ότι το χρέος του οργανισμού θα εξυπηρετηθεί, ενώ επιβεβαίωσε ότι αυτό θα γίνει με την πώληση της Globul και του Hellas Sat. Κάτι, που όπως συμπλήρωσε ο CFO του ΟΤΕ, αναμένεται να γίνει μέσα στο 2013 «και ίσως τον Απρίλιο».

Σχετικά με την τιμή πώλησης της Globul, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι αυτή θα καθοριστεί από τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Σε ερώτηση αναλυτή της Nomura για το εάν θα πωληθούν και άλλα περιουσιακά στοιχεία, ο επικεφαλής του ομίλου αρνήθηκε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ότι οι δύο θυγατρικές αρκούν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.

Αναφερόμενος στην αναχρηματοδότηση του χρέους, ο κ. Μαζαράκης αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την επιμήκυνση της ωρίμανσης και άλλων δανείων, που εάν καρποφορήσουν, θα βοηθήσουν πολύ τον ΟΤΕ στην εξυπηρέτηση του χρέους. Σχεδόν όλοι οι αναλυτές πίεσαν για να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες για το ζήτημα, όμως το επιτελείο του ομίλου ήταν προσεκτικό στις διατυπώσεις του, επικαλούμενο την εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων.

Αυτό που σίγουρα, όμως, προέκυψε είναι ότι ο Όμιλος διαθέτει πλήρες σχέδιο για την αναδιάταξη του χρέους του, προκειμένου να δημιουργηθούν αποθεµατικά ρευστότητας χάριν της εξασφάλισης εξυπηρέτησης του δανεισμού. Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαζαράκης σημείωσε ότι «δουλεύουμε σε περισσότερες ιδέες» και τόνισε ότι δανειακές συμβάσεις βρίσκονται «σε προχωρημένο στάδιο ευαίσθητων διαπραγματεύσεων», αποφεύγοντας να μπει σε λεπτομέρειες.

«Το γεγονός ότι οι αγορές δείχνουν εμπιστοσύνη στον ΟΤΕ αποτελεί ένα πολύ καλό και ενθαρρυντικό πρώτο σημάδι ότι προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Την ερχόμενη περίοδο θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και νέες δράσεις» σχολίασε.Επίσης, ο κ. Μαζαράκης έκανε γνωστό ότι τα χρήματα του ομίλου από τις θυγατρικές του στα Βαλκάνια μένουν στις χώρες, όπου παράγονται.

Τι είπαν για την VDSL

Παράλληλα, σύμφωνα με τον εκτελεστικό γενικό διευθυντή του ΟΤΕ, κ. Ζαχαρία Πιπερίδη, ο όμιλος θα συνεχίσει να επενδύει στην τεχνολογία VDSL, όμως πρώτα πρέπει να λανσάρει τα προϊόντα στην αγορά για να δει την συμπεριφορά των καταναλωτών, αφού η ρύθμιση δεν έχει επιτρέψει εδώ και δύο την εκμετάλλευση των εν λόγω δικτύων. Έτσι, απέφυγε να εκτιμήσει τυχόν νέες δαπάνες κεφαλαίου που συσχετίζονται με την VDSL. Σε άλλη σχετική ερώτηση, απάντησε ότι οι τιμές του VDSL θα είναι κατά 5 και 15 ευρώ ακριβότερες για τους καταναλωτές από τα αντίστοιχα πακέτα της ADSL. «Περιμένουμε ζήτηση από ένα κομμάτι των καταναλωτών μας» σχολίασε.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο, τα δύο προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης δίνουν κίνητρα σε περίπου 1.600 εργαζόμενους, οι οποίοι αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια (2013 έως 2015). Επιπλέον δίνονται κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης σε εργαζόμενους με 15 χρόνια υπηρεσία στον ΟΤΕ κατ' ελάχιστον.

Οι εργαζόμενοι που θα ανταποκριθούν στο Πρόγραμμα αναμένεται να αποχωρήσουν από την εταιρεία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, ενώ το κόστος θα επωμισθεί εξ ολοκλήρου ο ΟΤΕ, χωρίς καμία συμμετοχή του δημοσίου.

Η συμμετοχή των εργαζομένων εκτιμάται στα 1.200 άτομα, ενώ το κόστος στα 153 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 93 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνουν τα αποτελέσματα του 2012, ενώ το υπόλοιπο ποσό είχε επιβαρύνει (ως πρόβλεψη αποζημίωσης) τα αποτελέσματα προηγουμένων περιόδων. Ο μέσος όρος της αποζημίωσης των συμμετεχόντων στα Προγράμματα υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 127.000 ευρώ.

Το πρώτο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και αφορά εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 25 έτη προϋπηρεσίας -εκ των οποίων τα 15 στον ΟΤΕ-, και που θεμελιώνουν δικαίωμα άμεσης συνταξιοδότησης (πλήρους ή μειωμένης) από 1/1/2013 έως τις 31/12/2015, έχει ως άξονες:

- Την αναπλήρωση κατά 80% περίπου των καθαρών αποδοχών που θα ελάμβανε ο εργαζόμενος από την ημερομηνία αποχώρησης μέχρι τη λήψη σύνταξης,

- την προβλεπόμενη για τους εργαζόμενους ΟΤΕ αποζημίωση για την καταγγελία της σύμβασης, που δύναται να φτάσει σε €25.000 και επιπλέον μισθούς 9 μηνών, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας,

- το εκτιμώμενο συνολικό κόστος των εισφορών εργοδότη και εργαζομένου για προαιρετική ασφάλιση (αυτασφάλιση) έως τη θεμελίωση δικαιώματος άμεσης λήψης σύνταξης (χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού),

- ποσό έως περίπου €11.000 για την αναγνώριση του συνολικού χρόνου στρατιωτικής θητείας,

- πρόσθετο ποσό αποζημίωσης σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης, που ισούται με €1.500 το τρίμηνο επί τον αριθμό των τριμήνων που υπολείπονται μέχρι τη λήψη σύνταξης,

- ειδικό πρόγραμμα ομαδικής ιδιωτικής ασφαλιστικής κάλυψης έως τη θεμελίωση δικαιώματος άμεσης λήψης σύνταξης.

Το δεύτερο «Ανοιχτό Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχώρησης» αφορά εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια πραγματικής εργασίας στον ΟΤΕ και παρέχει ως κίνητρα:

- Την προβλεπόμενη για τους εργαζόμενους ΟΤΕ αποζημίωση για την καταγγελία της σύμβασης, που δύναται να φτάσει σε €25.000 και επιπλέον μισθούς 9 μηνών, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας,

- σταθερό μικτό ποσό €25.000.

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, τα εν λόγω προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα στο προσωπικό του να αποχωρήσει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, προσφέρει σημαντικό οικονομικό κίνητρο, δημιουργεί ευκαιρίες για την απασχόληση νέων ανθρώπων και δεν επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία.
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: