2.11.12

Ένα ιστορικό ντοκουμέντο για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα...

http://gavdosfm.gr
Aπό το Αρχείο της ΕΡΤ στην Περιφέρεια Κρήτης...
Ένα σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο για τη μακρά πορεία που πέρασε η Κρήτη μέχρι την ελευθερία της και την ένωση της με την Ελλάδα, μέσα από συνεχείς αγώνες και αιματοχυσίες, διαθέτει από σήμερα η Περιφέρεια Κρήτης, με σκοπό να το...
αξιοποιήσει κατάλληλα, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που προετοιμάζει, για τα 100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, τα οποία συμπληρώνονται το 2013.

Πρόκειται για το DVD «Κρήτη. Η ένωση με την Ελλάδα» από το Αρχείο της ΕΡΤ, το οποίο παραδόθηκε με ειδικό πρωτόκολλο από τη Διευθύντρια της ΕΡΑ Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη, στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργο Πιτσούλη, ο οποίος και έχει ενεργό ρόλο στην κατάρτιση του προγράμματος των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Το DVD είναι μια παραγωγή πριν από περίπου 30 χρόνια, σε κείμενα και σκηνοθεσία του Φώτου Λαμπρινού, με την αφήγηση του Γιάννη Βόγλη.

Το DVD με το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που έχει διάρκεια 48:30 λεπτών, περιλαμβάνει: παλιά κινηματογραφικά επίκαιρα που γυρίστηκαν στην Κρήτη στις γιορτές που έγιναν για την ένωση, μαρτυρίες από γέροντες Κρητικούς που αναφέρουν πως διατηρήθηκε στην προφορική παράδοση ο αγώνας της Κρήτης για την ελευθερία, σπάνια σειρά από φωτογραφίες και καρτποστάλ της εποχής που αποτυπώνουν κορυφαίους αγωνιστές παρουσία στρατευμάτων κατοχής και εικόνες από την καθημερινή ζωή της Κρήτης.

Παράλληλα προβάλλονται κινηματογραφημένοι χώροι στους οποίους διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα- σταθμοί της Κρητικής επανάστασης, υπό το σύνθημα «Ένωσης ή θάνατος», όπως το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου και οι επαναστάσεις του Βάμμου και του Θέρισου. Τα ιστορικά κείμενα αφηγείται με την εμβληματική φωνή του ο ηθοποιός Γιάννης Βόγλης.

Το ιστορικό ντοκουμέντο έφτασε στην Περιφέρεια Κρήτης, χάρη της συνεχούς προσπάθειας της κ. Παπαδάκη και των επαφών της με τη διοίκηση της ΕΡΤ, για την παραχώρηση του DVD από το Αρχείο της δημόσιας τηλεόρασης.

Εκτός από την Περιφέρεια Κρήτης και κάτω από συγκεκριμένους όρους για τη χρήση του, το DVD θα δοθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» – οποίος ήταν και ο αρχιτέκτονας της ένωσης- ενώ δόθηκε και στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Οι όροι παραχώρησης του DVD στην Περιφέρεια Κρήτης, προϋποθέτουν ότι κατά την προβολή του υλικού θα αναφέρεται η πηγή προέλευσης (ΕΡΤ- Αρχείο) και τα ονόματα των συντελεστών του, η ΕΡΤ Α Ε διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα του υλικού, ενώ ορίζεται ρητά ότι δεν επιτρέπεται ο δανεισμός, η αναπαραγωγή, το μοντάζ, η τροφοδότηση βάσης δεδομένων και η προβολή του υλικού στο διαδίκτυο, χωρίς την έγκριση και άδεια της ΕΡΤ Α Ε.

Η παράδοση από τη Διευθύντρια της ΕΡΑ Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη, έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης με ειδικό πρωτόκολλο και αντίγραφο δόθηκε στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργο Πιτσούλη ως υπεύθυνο του προγράμματος των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια. Παράλληλα η κ. Παπαδάκη έδωσε αντίγραφο στον Προϊστάμενο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δημήτρη Σάββα (που μετέχει στην Επιστημονική Επιτροπή των εκδηλώσεων) ο οποίος είχε ζητήσει το σχετικό υλικό για τον εμπλουτισμό της Βεκελαίας Βιβλιοθήκης. Ένα τρίτο αντίγραφο δόθηκε στην Περιφέρεια για να παραδοθεί στον Πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νίκο Παπαδάκη, ο οποίος και μετέχει στην Οργανωτική Επιτροπή για την κατάρτιση του προγράμματος του εορτασμού για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με τη Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της παράδοσης ο κ. Γιώργος Πιτσούλης ευχαρίστησε την Διευθύντρια της ΕΡΑ Ηρακλείου για την πρωτοβουλία της αλλά και την ΕΡΤ για την πολύτιμη παραχώρηση από το αρχείο της. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ντοκουμέντο που αφορά στην ιστορία της Κρήτης. Σκοπός μας είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του οπτικοακουστικού υλικού στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό το DVD θα τεθεί υπόψη της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής των εκδηλώσεων» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Σάββας δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω την διευθύντρια της ΕΡΑ Ηρακλείου κ. Ρένα Παπαδάκη για το πλούσιο αυτό αρχειακό υλικό το οποίο θα συμβάλλει τα μέγιστα για τις επικείμενες εκδηλώσεις που θα γίνουν το 2013 για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: