3.11.12

Κρητική λαχανοσαλάτα «φλερτάρει» με τα Ρεκόρ Γκίνες! ..


Μία θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες θα διεκδικήσουν την Κυριακή, 11 Νοεμβρίου, οι κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας Ηρακλείου Κρήτης, φτιάχνοντας τη μεγαλύτερη λαχανοσαλάτα του κόσμου!
Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της περιοχής θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια τεράστια λαχανοσαλάτα, μήκους...
2,5 χιλιομέτρων περίπου, όσο είναι δηλαδή και το μήκος του χωριού. Με βάση τους υπολογισμούς, θα χρειαστούν περισσότεροι από τρεις τόνους ντόπιο λάχανο και πολλά χέρια βοήθειας.
Η ιδέα άρχισε να συζητιέται πριν από δύο περίπου χρόνια, στην προσπάθεια των κατοίκων να αναδείξουν τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του χωριού τους: τη γεωγραφική του θέση, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της Κρήτης, το μήκους του, ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό του, και φυσικά τα ντόπια προϊόντα με κύριο αυτών το ντόπιο αγιοβαρβαρίτικο λάχανο.
Το πρόγραμμα της 11ης Νοεμβρίου έχει ως εξής:

Από τις 8 το πρωί εκείνης της ημέρας θα πραγματοποιείται έκθεση ντόπιων προϊόντων (αγροτικών και μη) που παράγουν οι κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου.
Από τις 12 το μεσημέρι, και συγχρόνως με την έκθεση των προϊόντων, θα υπάρχει ένας τραπέζι στημένο στην αυλή της εκκλησίας όπου θα παρουσιάζονται φαγητά με βασικό συστατικό το λάχανο. Οι δημιουργοί κάθε εδέσματος θα ενημερώνουν τους παρευρισκομένους για την προέλευση και τους τρόπους παρασκευής του.
Την ίδια ώρα, κάτοικοι του χωριού θα μεταφέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να στηθεί η σαλάτα κατά μήκος του δρόμου, ενώ γυναίκες, άνδρες και παιδιά ανά γειτονιές θα τρίβουν τα λάχανα για τη δημιουργία της σαλάτας.
Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, σε 21 σημεία κατά μήκος του χωριού θα υπάρχουν τραπέζια στα οποία οι ντόπιοι θα κερνάνε τους επισκέπτες διάφορα εδέσματα που θα έχουν προετοιμάσει.
Η σαλάτα αναμένεται να είναι έτοιμη και τοποθετημένη πάνω στους κατάλληλα σχεδιασμένους πάγκους γύρω στη 1 το μεσημέρι, ώστε να περάσει το επιλεγμένο συνεργείο και να την καταγράψει. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί (φωτογραφίες & βίντεο) αργότερα θα αποσταλεί στους υπεύθυνους των Ρεκόρ Γκίνες στο Λονδίνο για να εκτιμήσουν αν η προσπάθεια ήταν επιτυχημένη.
Αμέσως μετά την καταγραφή, θα δοθεί το σύνθημα για την άμεση κατανάλωση της σαλάτας από τους παρευρισκομένους, πάντα με τη συνοδεία των κερασμάτων που θα υπάρχουν ανά γειτονιά.
Θα ακολουθήσει κρητικό παραδοσιακό γλέντι στην αυλή της εκκλησίας από τον λυράρη, Μιχάλη Καρακωνσταντάκη.
-Δηλώσεις συμμετοχών παραγωγών για την έκθεση αγροτικών και μη προϊόντων στο 6981279303.
-Δηλώσεις συμμετοχών για την έκθεση των φαγητών στο 6984721083.

Δεν υπάρχουν σχόλια: