24.11.12

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα...



Εκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα διεξαχθεί σήμερα για να συζητηθούν όλες οι λύσεις και να αμβλυθούν οι διαφορές, ώστε να υπάρξει συμφωνία για... την Ελλάδα την Δευτέρα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τις συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group), χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες, έκρινε απαραίτητο να συγκαλέσει σήμερα έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του ευρώ.

Διευκρίνισε ότι η αυριανή τηλεδιάσκεψη - «από την οποία δεν αναμένονται αποφάσεις» - έχει ως στόχο να προετοιμάσει τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι αύριο προτίθεται να παρουσιάσει στους υπουργούς «το τι θα πρέπει να γίνει τη Δευτέρα».

Ο επικεφαλής της ευρωζώνης γνωστοποίησε ακόμη ότι για το ελληνικό ζήτημα είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν το ζήτημα της της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, του χρηματοδοτικού κενού και της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων του δανείου προς την Ελλάδα. Για την επαναφορά του χρέους σε βιώσιμο επίπεδο, τέσσερις λύσεις εξετάζονται:

1. Μειώσεις επιτοκίων στα διακρατικά δάνεια

2. Επαναγορά ελληνικών ομολόγων ύψους 10 δισ. Στο σημείο αυτό νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιδέα αυτή, δηλαδή η επαναγορά ελληνικού χρέους από ιδιώτες επενδυτές σε έκπτωση, τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση, εξαιτίας της πρόσφατης αύξησης στις τιμές των ομολόγων: «Εάν οι τιμές είναι πολύ υψηλές, τότε δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters

3. Επιστροφή στην Ελλάδα του 75% των κερδών κερδών που αναμένουν να λάβουν από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

4. Πάγωμα της πληρωμής τόκων στο EFSF

Προς επίρρωση των όσων ήδη από χθες έχουν γίνει γνωστά για τις διαπραγμάτευσεις των δύο πλευρών, σημερινό τηλεγράφημα του Reuters, υποστηρίζει, επικαλούμενο Ελληνα κυβερνητικό αξιωματούχο, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει συμφωνήσει να κρίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος εάν αυτό υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020, υπαναχωρώντας από τον προηγούμενο στόχο του για χρέος 120% το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια: