17.11.12

Ολοκληρώθηκε η πορεία των φοιτητών, ακολουθούν τα μπλοκ των διαδηλωτών...


Υπό τη διακριτική παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης πραγματοποιήθηκε η πορεία των φοιτητών προς την αμερικανική πρεσβεία. Οι διαδηλωτές, με αφετηρία το Πολυτεχνείο και μέσω των οδών Ακαδημίας και Βασιλίσσης Σοφίας, έφθασαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου και ...
κατέληξε η πορεία.

Οι φοιτητές φθάνοντας έψαλλαν τον εθνικό ύμνο πάνω από τη σημαία και στη συνέχεια αποχώρησαν μέσω της οδού Σούτσου, ενώ ο δρόμος μπροστά από την πρεσβεία παραμένει αποκλεισμένος από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ.

Ο κύριος όγκος της πορείας ανηφορίζει από την Σταδίου προς τη Βουλή και θα συνεχίσει μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ. Το «παρών» στην πορεία δίνουν σπουδαστές, μέλη κομματικών παρατάξεων και πλήθος κόσμου. Πιο συγκεκριμένα, εκεί βρίσκονται οι φοιτητικοί σύλλογοι Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου και Καλών Τεχνών, η ΟΛΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Νέο αριστερό Ρεύμα, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και άλλες αριστερές οργανώσεις, αλλά και άνθρωποι, οι οποίοι δεν εντάσσονται σε συγκεκριμένους κομματικούς σχηματισμούς ή οργανώσεις.

Όπως έγινε γνωστό, το ΚΚΕ θα συνεχίσει την πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία

Αμέσως μετά την αποχώρηση της σημαίας από το χώρο του Πολυτεχνείου, αποκλείστηκε σταδιακά, ακόμη και για τους πεζούς, η οδός Πατησίων, από το ύψος της Χαλκοκονδύλη μέχρι την Ιουλιανού. Στη λεωφόρο Αλεξάνδρας επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο στους πεζούς στη λωρίδα από την Πατησίων προς την Κηφισίας, ενώ στη λωρίδα από την Κηφισίας προς την Πατησίων επιτρέπεται η πρόσβαση και σε οχήματα.

Όπως εξήγησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, το μέτρο ελήφθη για την προστασία του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν με τον αποκλεισμό της ευρύτερης περιοχής γύρω από το Πολυτεχνείο, καθώς περίοικοι έχουν πρόσβαση στα σπίτια τους μόνο με αστυνομική άδεια.

Τμήματα νεολαιών, τα οποία προσπάθησαν να έχουν πρόσβαση στην οδό Πατησίων, εμποδόστηκαν από την αστυνομία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ένωση Κυπρίων Φοιτητών, την οποία σταμάτησαν στο ύψος της Ιουλιανού.

Επίσης, στο Σύνταγμα αποκλεισμένη είναι η περιοχή στο ύψος προς τη Φιλελλήνων και από το Ζάππειο προς τη λεωφόρο Αμαλίας.

Στις 14:00 έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, ενώ νωρίτερα εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, των συνδικαλιστικών φορέων και τον κοινωνικών οργανώσεων κατέθεσαν στεφάνια.

Έντονη αστυνομική παρουσία υπάρχει σε διακριτική απόσταση γύρω από το χώρο του Πολυτεχνείου, κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθούν οι διαδηλωτές, στη Βουλή, σε υπουργεία και περιμετρικά της γερμανικής πρεσβείας στο Κολωνάκι.

Εντονότατη είναι επίσης η αστυνομική παρουσία έξω από την αμερικανική πρεσβεία και στους δρόμους γύρω από αυτήν. Οι πανεπιστημιακές σχολές της Αθήνας θα παραμείνουν κλειστές ως το τέλος της πορείας, το Σάββατο το βράδυ, που ολοκληρώνονται και οι εκδηλώσεις της επετείου.
Η πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ θα επιφέρει αρκετές αλλαγές στην κυκλοφορία των οχημάτων αλλά και στη λειτουργία των σταθμών του Μετρό και του Τραμ. Επίσης, περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την περιφρούρηση των εκδηλώσεων και της πορείας

«Το μνημονιακό κατεστημένο επενδύει στη λήθη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας
Μετά τις 11 το πρωί κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
«Το μνημονιακό κατεστημένο επενδύει στη λήθη και συνεπικουρούμενο από την ακροδεξιά, προσπαθεί να ξανααφηγηθεί την ιστορία των τελευταίων 40 χρόνων στη χώρα μας. Προφανής στόχος: να την παραχαράξει, προκειμένου να ξεμπερδέψει με τη μεταπολίτευση. Να ξεμπερδέψει με τις κατακτήσεις της, ακόμα και με τα ανεκπλήρωτα, αδικαίωτα αιτήματά της» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Τόνισε ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου δεν θα σβήσει ποτέ. «Υπενθυμίζει στη νέα γενιά ότι ο μόνος δρόμος για να νικά είναι ο δρόμος της αντίστασης, της ανυπακοής και της εξέγερσης απέναντι σε κάθε τυραννία».
Ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Αθανάσιος Παπαϊωάννου κατέθεσε το πρωί του Σαββάτου στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου εκ μέρους του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
Αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ και της νεολαίας του κόμματος με επικεφαλής τη Δώρα Καλλιπολίτη, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κατέθεσε στεφάνι νωρίτερα στο Πολυτεχνείο.
«Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο. Μήνυμα για την ενότητα του λαού και την προστασία της Δημοκρατίας. Σήμερα, τα συνθήματα εκείνα μεταφράζονται σε αδιάκοπη μάχη ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό και τη βία. Σήμερα, πρώτιστο καθήκον όλων μας πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ενίσχυση της δημοκρατίας» είπε στο μήνυμά της...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: