15.11.12

Βερολίνο: Επιμήκυνση υπό δρακόντειο έλεγχο...

Το Βερολίνο ζητά από την Αθήνα, να μην αποκλίνει στο ελάχιστο από το ήδη συμφωνηθέντα χρονοδιάγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις.
«Όταν μιλάμε για επιμήκυνση δεν εννοούμε ότι η Αθήνα θα πάρει περισσότερο χρόνο για την υλοποίηση του... α
ναγκαίου προγράμματος μεταρρυθμίσεων» δήλωσε στο «μπρίφινγκ» της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ υπονοώντας με αυτό τις δομικές αλλαγές, μ.α., στον τομέα της διοίκησης. «Εννοούμε μόνο περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των οικονομικών στόχων. Η πραγματοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων δεν επιτρέπει οποιαδήποτε καθυστέρηση. Υπάρχει ίσως ανάγκη να δοθεί - και αυτό θα γίνει πιθανότατα αντικείμενο απόφασης - περισσότερος χρόνος τους στόχους, η επίτευξη των οποίων δυσκολεύθηκε λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας. Αυτό αποτελεί όμως μεγάλη διαφορά».

Η πολιτική απόφαση για την υλοποίηση, πρόσθεσε, θα ληφθεί από το Eurogroup, που θα συνεδριάσει εκτάκτως για την Ελλάδα την ερχόμενη Τρίτη, 20 Νοεμβρίου, ενώ το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δανειακής δόσης θα δοθεί, αφού εγκριθεί προηγουμένως από τη γερμανική Βουλή, κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη Νοεμβρίου.
Η προϋπόθεση για όλα αυτά βέβαια είναι, ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου, θα είναι πλήρως έτοιμη η έκθεση της τρόικας. Αυτή είναι μέχρι τώρα ημιτελής. «Μέχρι τώρα δίνει εκτενείς πληροφορίες μόνο για τα μέτρα που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση» είπε. Αυτές είναι σημαντικές πληροφορίες που δείχνουν, ότι οι προσπάθειες που γίνονται τώρα στην Ελλάδα είναι «σοβαρές και ενεργητικές». Αλλά όλα αυτά δεν συνιστούν μια ολοκληρωμένη έκθεση και δεν μπορούν να γίνουν η βάση για τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων.

«Μια ολοκληρωμένη έκθεση πρέπει να έχει άλλη μορφή» είπε. Σε αυτήν, πρόσθεσε, πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και συστάσεις προς τους ευρωπαίους εταίρους και το διευθυντήριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες μιας ύφεσης στην Ελλάδα, η οποία είναι πολύ χειρότερη από την προβλεφθείσα και οφείλεται και στη γενικότερη ύφεση στην Ευρώπη.

Με αφετηρία τις διαφορές που έχουν εκδηλωθεί στο εσωτερικό της τρόικας σχετικά με τους όρους της επίτευξης ενός «βιώσιμου χρέους» είπε: «Περιμένουμε μια ομόφωνη έκθεση από την τρόικα, καθώς και καθαρές συστάσεις σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα σημεία του προγράμματος που έχουν „εκτροχιασθεί“. Αυτό περιμένουμε ότι θα γίνει και πάνω εκεί θα στηριχθούν οι αποφάσεις».

Επιμένει ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην πρόσφατη διαβεβαίωσή του, ότι «δεν θα υπάρξει χρεοκοπία στην Ελλάδα;» ρώτησε δημοσιογράφος. «Εργαζόμαστε όλοι με στόχο να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη» απάντησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαριάνε Κοτέ.

Το πρόβλημα-αγκάθι τώρα, πρόσθεσε η ίδια, είναι εκείνοι οι μηχανισμοί ελέγχου, που θα κάνουν σίγουρη την εκτέλεση του αναθεωρημένου προγράμματος. Οι συζητήσεις γι αυτό, είπε, γίνονται με μεγάλη ένταση και στρέφονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Το ζητούμενο, πρόσθεσε, είναι να βελτιωθεί η αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς στην εκτέλεση του προγράμματος. Και προς το σκοπό αυτό μελετούνται νέοι μηχανισμοί αποτελεσματικότερου ελέγχου - αφήνοντας να εννοηθεί, ότι αυτοί θα είναι ασύγκριτα πιο αυστηροί από τους σημερινούς .

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Άνγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε τη Δευτέρα στον Αντώνη Σαμαρά, ότι δεν θα υπάρξει τραπεζικός λογαριασμός εκτός Ελλάδας που θα διαχειρίζεται τα χρήματα των δανειακών δόσεων αποκλειστικά προς όφελος των δανειστών. Ταυτόχρονα τόνισε όμως, ότι οι εταίροι της Ελλάδας έχουν θεμιτό συμφέρον να ζητούν μια ισχυρότερη επιτήρηση της εφαρμογής του προγράμματος. «Και λίγη περισσότερη συνέπεια εκ μέρους των Ελλήνων δεν θα έβλαπτε» πρόσθεσε...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: