28.11.12

Το στοίχημα. Ανάπτυξη, δουλειές, επενδύσεις...

ethnos.gr
Στην πλήρη αξιοποίηση των αποφάσεων του Eurogroup, ώστε να μην πάνε χαμένες οι οδυνηρές θυσίες των πολιτών, εστιάζει την προσοχή της η κυβέρνηση. Βρίσκεται στην αφετηρία της προσπάθειας, που αποσκοπεί στη διαμόρφωση προϋποθέσεων, ώστε να επενδυθούν κεφάλαια στην...
παραγωγή, να αξιοποιηθεί το εργατικό δυναμικό, να ξαναβρεί η οικονομία τον δρόμο της ανάπτυξης. Τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής παρουσιάζει ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.


Με στόχο να αξιοποιήσει πλήρως «και το χρήμα και τον χρόνο» που κέρδισε με την απόφαση του Eurogroup, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα εκπέμψει σήμερα, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει (ίσως για τελευταία φορά με αυτήν τη σύνθεση με δεδομένο ότι η εκταμίευση της δόσης επιταχύνει και τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα) στη μία το μεσημέρι, μήνυμα άμεσης επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου προς την κατεύθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, της προσέλκυσης επενδύσεων και της επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Χθες, στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, κατέστησε σαφές ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ εξέλιπε πλέον, απαρίθμησε τα οφέλη που θα έχει η χώρα από τη συμφωνία στο Eurogroup με πρώτο εκείνο της άμεσης διάθεσης του ποσού των 7 δισ. στην πραγματική οικονομία, δήλωσε δικαιωμένος για τη στρατηγική που ακολούθησε το τελευταίο διάστημα και έδωσε έμφαση στην «επόμενη μέρα», λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά. Ανάπτυξη και επενδύσεις κυρίως. Γιατί αυτό σημαίνει θέσεις εργασίας. Κυρίως για τα νέα παιδιά. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από την ανεργία. Αυτός είναι πια ο αγώνας μας. Που τώρα, ουσιαστικά, ξεκινάει...».

Ακόμη, έκανε ονομαστική αναφορά στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη για τη στήριξη που παρείχαν, γεγονός ενδεικτικό για τις σχέσεις των τριών πολιτικών ηγετών, αλλά και στους βουλευτές που υπερψήφισαν τα δύσκολα μέτρα.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπουργούς του να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ευκαιρία που δίδεται στη χώρα. Θα τονίσει την ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουν ήδη αναληφθεί από τη χώρα και θα επιμείνει ότι ο χρόνος δεν είναι άπλετος. Θα θυμίσει μία προς μία τις 72 προαπαιτούμενες ενέργειες που έχουν ήδη υπογραφεί, όπως επίσης και θέματα που χρονίζουν, όπως είναι η πραγματική απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων».

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μπει -έστω και προσωρινά- τέλος στη... μετρολογία, καθώς, όπως εκτιμά ο πρωθυπουργός, η βελτίωση της ψυχολογίας και του επενδυτικού κλίματος περνά μέσα και από τη δημόσια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της χώρας.

Με βάση αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα κινηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα στο εξής τρίπτυχο: «Διορθωτικές αλλαγές - επενδύσεις - αποκρατικοποιήσεις». Από την έκβαση αυτής της προσπάθειας, όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, θα εξαρτηθεί η πορεία της χώρας αλλά και η ταχύτατη έξοδος από την κρίση.

Ενότητα
Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός επρόκειτο να συναντηθεί στις δέκα σήμερα το πρωί με τους κυβερνητικούς του εταίρους και εκτός από την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, στη σύσκεψη θα τεθούν και οι βάσεις για τον ανασχηματισμό, κίνηση η οποία θα εκπέμψει -όπως ευελπιστούν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου- στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό το μήνυμα της ανανέωσης.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος είχε τις προηγούμενες κρίσιμες ημέρες ανοιχτή επικοινωνία με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η ενότητα της τρικομματικής κυβέρνησης στην κορυφή είναι αρραγής, κάτι που διεφάνη άλλωστε και από την ονομαστική αναφορά που έκανε στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ χθες, και πως οι οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και στη δημόσια διοίκηση (ΔΕΚΟ) θα έχουν τη «σφραγίδα» και των τριών πολιτικών ηγετών.

ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Η διεθνής εκστρατεία

Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο ανασχηματισμός, κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός του Δεκέμβρη, ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει γύρο διεθνών επαφών προκειμένου να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις. Οπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής», οι κυριότεροι σταθμοί του κύκλου των επισκέψεων του κ. Σαμαρά θα είναι η Ντόχα, το Πεκίνο, η Μόσχα και στα τέλη Γενάρη η Ουάσιγκτον.

Γιάννης Σαραντάκος

ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αμεσα για την ενίσχυση της οικονομίας 7 δισ. ευρώ

Τα οφέλη που θα έχει η Ελλάδα από τη συμφωνία στο Eurogroup, παρουσίασε με τη δήλωση...μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό χθες ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς μίλησε για τη μάχη που θα δώσουν ο ίδιος και η κυβέρνησή του από εδώ και πέρα. Συγκεκριμένα, είπε:

Για το μήνυμα της απόφασης των υπουργών Οικονομικών: «Η Ελλάδα κατάφερε να διασφαλίσει την παραμονή μας στο ευρώ. Γιατί έξω από το ευρώ, τα δεινά θα γίνονταν πολύ χειρότερα για όλους και οι απειλές κατά της χώρας πολύ μεγαλύτερες. Και πολύ πιο άμεσες».

Για τα οφέλη της συμφωνίας: «Εξασφαλίστηκε άμεση εκταμίευση κεφαλαίων μεγαλύτερη από τη δόση των 31 δισεκατομμυρίων. Γύρω στα 34,5 δισεκατομμύρια... Για πρώτη φορά μόνο το 10% θα πάει για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων. Τα υπόλοιπα θα μείνουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μέσα στη χώρα. Και γύρω στα 7 δισεκατομμύρια θα πάνε άμεσα στην οικονομία!

Με πληρωμές για την κάλυψη του φετινού ελλείμματος και με επιστροφή οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες από προηγούμενες χρονιές. Κι από τα υπόλοιπα 9 δισεκατομμύρια περίπου που θα εκταμιευθούν τους επόμενους τρεις μήνες, τα περισσότερα επίσης θα πέσουν στην πραγματική οικονομία.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα προστατέψει οριστικά τις αποταμιεύσεις του ελληνικού λαού και κυρίως θα ανοίξει τον δρόμο για να επιστρέψει η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, το αίμα της οικονομίας. Το πιο σημαντικό ίσως είναι ότι με τη χθεσινή συμφωνία, το συνολικό χρέος μας μειώνεται επιπλέον κατά 20% του ΑΕΠ. Με δύο λόγια, επιβραβεύονται οι θυσίες του ελληνικού λαού κι ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη...».

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων: «...Εξασφαλίσαμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα οδυνηρά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Αντίθετα, θα υπάρξει ανακούφιση αδικιών όταν ξεπερνάμε τους στόχους που έχουμε βάλει. Τώρα εξασφαλίζουμε και πολύτιμες ανάσες για να έλθει η Ανάκαμψη πιο κοντά. Και να ξεπεράσουμε τους στόχους μια ώρα αρχύτερα...».

Για την επόμενη μέρα: «Η στρατηγική μας δικαιώθηκε, όπως λίγοι το περίμεναν. Αλλά έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά: Ανάπτυξη και επενδύσεις κυρίως. Γιατί αυτό σημαίνει θέσεις εργασίας. Κυρίως για τα νέα παιδιά. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από την ανεργία. Αυτός είναι πια ο αγώνας μας. Που τώρα, ουσιαστικά, ξεκινάει...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: