29.11.12

Ανάβει φωτιές η ΔΗΜΑΡ...



Φωτιές ανάβει στη ΔΗΜΑΡ η διαδικασία της επαναγοράς ομολόγων, καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση να εμπλέξουν σε αυτή τα ασφαλιστικά ταμεία. Προβληματισμό προκαλούν στην Αγ. Κωνσταντίνου οι... δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, αφού επισήμανε ότι είναι πατριωτικό καθήκον η επιτυχία της επαναγοράς ομολόγων, ανέφερε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να αποφασίσουν μόνα τους αν θα συμμετάσχουν.

Ήδη ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν στο Βήμα ότι είναι κάθετη η διαφωνία του κόμματος σε ένταξη των ασφαλιστικών ταμείων στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Για τη ΔΗΜΑΡ έρχεται και πάλι η ώρα της αναμέτρησης με την πραγματικότητα της εφαρμογής των αποφάσεων των Βρυξελλών, μαζί με την υλοποίηση των ήδη ψηφισθέντων μέτρων. Μετά την θετική αποτίμηση του Eurogroup από το κόμμα του Φ. Κουβέλη, με σημαία του την επίτευξη της παραμονής της χώρας στο ευρώ, τραβά εκ νέου, έστω και ελαφρών αποχρώσεων, κόκκινες γραμμές που «πηγαινοέρχονται» -και σε πλείστες όσες περιπτώσεις σβήνουν στη διαδρομή- από την Αγ. Κωνσταντίνου στο Μαξίμου.

Γι’ αυτό, πέρα από τις δυσκολίες που γνωρίζει ότι έχει γενικά η διαδικασία επαναγοράς, δημιουργεί σκεπτικισμό στην ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ το ενδεχόμενο να δοθεί «γραμμή» από την κυβέρνηση στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να δώσουν τα ομόλογα που κατέχουν χάνοντας μεγάλο ποσοστό της αξίας τους.

Με κάθε τρόπο η Αγ. Κωνσταντίνου, μετά την συγκρατημένη αισιοδοξία, που εξέπεμψε από τις αποφάσεις στο Eurogroup και το συναινετικό κλίμα που σηματοδότησε η συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, επιδιώκει να δώσει το στίγμα της.

Από τη μια επιμένει ότι τις διαφωνίες της θα τις εκφράζει και από την άλλη επιθυμεί να προβάλλει τη δική της συμβολή στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης (αντιμετώπιση φοροδιαφυγής, αλλαγές στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, εξυγίανση του πολιτικού συτήματος κ.ά.). Κυρίως όμως, όπως άλλωστε είπε και ο κ. Κουβέλης μετά την τελευταία συνάντηση των αρχηγών, η ΔΗΜΑΡ αναδεικνύει ότι το κυβερνητικό έργο θα πρέπει να είναι προσηλωμένο στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης και στην κοινωνική συνοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: