14.11.12

Με συλλήψεις ξημέρωσε η πανευρωπαϊκή απεργία στην Ισπανία...



Με την ελάχιστη εξυπηρέτηση συγκοινωνιών, όπως σε κάθε απεργία, ακυρώσεις πτήσεων και 42 συλλήψεις από τα μεσάνυκτα και έπειτα ξημέρωσε στην Ισπανία η 14η Νοεμβρίου, ημέρα κινητοποιήσεων στον ευρωπαϊκό Νότο. Ισχυρή η συμμετοχή στο... δημόσιο τομέα και στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Xειρόφρενο στα τρένα και ακυρώσεις πτήσεων και στην Πορτογαλία.

Σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία, από τα μεσάνυχτα και μετά έχουν γίνει 42 συλλήψεις και έχουν τραυματιστεί 13 άτομα -οι πέντε εκ των οποίων αστυνομικοί.

Τα ισπανικά συνδικάτα, σύμφωνα με την El Pais, αναφέρουν ότι η συμμετοχή στην απεργία στους κλάδους που ξεκινούσαν από τα ξημερώματα είναι αρκετά υψηλή και κυμαίνεται κοντά στο 90%.

Μεγάλες βιομηχανικές μονάδες δεν λειτουργούν, όπως τα εργοστάσια των Νissan, Opel και Seat στην Καταλονία, της Volkswagen στη Ναβάρα ενώ ιδιαίτερα αισθητές είναι οι επιπτώσεις στους τομείς της βιομηχανίας χημικών, μετάλλων, κατασκευών αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες.

Τα ξημερώματα, πικετοφόροι έβαλαν συμβολικά φωτιά σε λάστιχα μπροστά από την κεντρική αγορά της Βαρκελώνης, την MercaBarna. Μειωμένη είναι η κίνηση και στην κεντρική αγορά της Μαδρίτης, την MercaΜadrid.

Τα πρώτα λεωφορεία, για το ελάχιστο των δρoμολογίων, ξεκίνησαν από τα αμαξοστάσια με τη συνοδεία αστυνομίας. Μέχρι το πρωί, είχαν ακυρωθεί περίπου 700 πτήσεις σε όλα τα ισπανικά αεροδρόμια. Η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης είναι ομαλή, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ.
Στην Πορτογαλία, οι σιδηρόδρομοι σταμάτησαν τα δρομολόγια από τη νύχτα της Τρίτης.
Τα ξημερώματα της Τετάρτης έκλεισαν οι συγκοινωνίες σταθερής τροχιάς στην Λισαβόνα και το Πόρτο. Τα δρομολόγια στον Τάγο προσφέρουν μόνο την ελάχιστη εξυπηρέτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: