3.11.12

Ακυβέρνητα τα μικρά νησιά...

http://www.tokarfi.gr
Κραυγή αγωνίας προς την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό απευθύνουν, σε πολλά «μέτωπα», οι εκπρόσωποι των Δωδεκανήσων αλλά και της Αυτοδιοίκησης στη χώρα, για το κλείσιμο στο οποίο οδηγούνται τα μικρονήσια καθώς διάταξη που περιλαμβάνεται στο...
μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα απαγορεύει οποιαδήποτε πρόσληψη προσωπικού στους Δήμους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και οι Δήμαρχοι απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και με παραιτήσεις αν δεν εισακουσθούν!

Για το θέμα αυτό είχαμε χθες μπαράζ ενεργειών από τους Αυτοδιοικητικούς, τόσο τοπικά, όσο και σε επίπεδο ΚΕΔΕ, με τη συμμετοχή μάλιστα του Δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, ο οποίος το προηγούμενο διήμερο βρισκόταν στην Αθήνα, με την ιδιότητά του και ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.

Καταρχήν, με την ιδιότητά του αυτή ο ίδιος έθεσε το θέμα χθες στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη απέστειλε επίσης επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ενώ συμμετείχε και στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Παράλληλα, δραματική επιστολή για το θέμα αυτό απέστειλε προς τους αρμοδίους του Κέντρου και ο Δήμαρχος των Λειψών κ. Μπενέτος Σπύρου.
Αναλυτικά:

Η επιστολή του κ. Κουσουρνά
Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, την οποία κοινοποίησε στους Προέδρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της ΔΗΜ.ΑΡ., τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τους βουλευτές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την Κ.Ε.Δ.Ε. και τους ΟΤΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με θέμα: «την απαγόρευση των προσλήψεων προσωπικού στους ΟΤΑ», ο κ. Κουσουρνάς αναφέρει τα εξής:

«Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση μας, στα πλαίσια του πολυνομοσχεδίου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2013-2016, συμπεριλαμβάνεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα απαγορεύεται οποιαδήποτε πρόσληψη προσωπικού σε Α’ βάθμιους Ο.Τ.Α. για χρονική περίοδο τεσσάρων (4) ετών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” οι νησιωτικοί Δήμοι έχουν αναλάβει πληθώρα αρμοδιοτήτων, χωρίς παράλληλα να συνοδεύονται μέχρι σήμερα με τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο απαιτείται για την άσκηση αυτών.

Η πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων νησιωτικών Δήμων στερείται σήμερα του αναγκαίου προσωπικού και υπάρχουν μικροί Δήμοι, όπως οι Δήμοι Αγαθονησίου, Κάσου, Μεγίστης, Σικίνου, Κιμώλου και Φολέγανδρου, οι οποίοι στερούνται παντελώς προσωπικού ή λειτουργούν με μέγιστο προσωπικό τα δύο (2) άτομα ( 1 Διοικητικό υπάλληλο και 1 υπάλληλο ΚΕΠ).

Όπως γνωρίζετε, στην πλειοψηφία των νησιών μας απουσιάζουν οι κρατικές δομές και υπηρεσίες και ως εκ τούτου οι Δήμοι επιτελούν πολύπλευρο και πολυδιάστατο έργο καλύπτοντας το κενό της απουσίας της Πολιτείας.

Το πάγωμα λοιπόν των προσλήψεων καθώς και η συνεχιζόμενη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια τους Δήμους σε οικονομική ασφυξία και πραγματική αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας τους.

Η αδυναμία λειτουργίας των νησιωτικών Δήμων θα οδηγήσει στη μη παροχή αναγκαίων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την ερήμωση των νησιών, η οποία πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία για ύψιστους εθνικούς λόγους όπως είναι αυτονόητο.

Τα νησιά μας αποτελούν την τελευταία παραμεθόριο γραμμή και ως εκ τούτου πρέπει να διαφυλάξουμε την παραμονή και αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων τους.
Αποτελεί λοιπόν εθνική προτεραιότητα η απόσυρση όλων εκείνων των αρνητικών διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα των νησιών και την Εθνική μας κυριαρχία. Σε αντίθετη περίπτωση η Κυβέρνηση θα είναι υπόλογη απέναντι στους νησιώτες για την κοινωνική και οικονομική καταστροφή στην οποία θα οδηγηθούν οι Αιγαιοπελαγίτες, πρωτόγνωρη για την μακρόχρονη ιστορία τους.

Αν και αυτή την φορά δεν εισακουσθούμε, εμείς οι Δήμαρχοι των ακριτικών νησιών, δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαχειρισθούμε την μιζέρια μας και ως εκ τούτου προτιθέμεθα να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις μη αποκλειομένων και των παραιτήσεών μας».

Στον Υπουργό
Παράλληλα, χθες το πρωί, ο Δήμαρχος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών ως πρόεδρος της ΠΕΔ, συμμετέχοντας στην αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε.
Ο κ. Κουσουρνάς, μεταξύ άλλων, έθεσε στον Υπουργό επιτακτικά το θέμα των προσλήψεων στα μικρά νησιά και της διάταξης που περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε πρόσληψη προσωπικού σε Α’ βάθμιους ΟΤΑ για χρονική περίοδο τεσσάρων ετών, δηλαδή 2013-2016.

Η παρέμβαση αυτή έγινε σε συνέχεια του εγγράφου της ΠΕΔ, για το οποίο είχε λάβει ήδη γνώση ο Υπουργός, και τονίστηκε ότι μια τέτοια διάταξη θα στερήσει αναγκαίο προσωπικό από μικρά νησιά όπως είναι το Αγαθονήσι, η Κάσος, η Μεγίστη, η Σίκινος, η Κίμωλος και η Φολέγανδρος, προοπτική που θα οδηγήσει τελικά στην ερήμωσή τους.

Ο κ. Στυλιανίδης δεσμεύτηκε πως σε συνεργασία και με το Υπουργείο Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα μεριμνήσει για την εξαίρεση των μικρών νησιών αφού όπως τόνισε ο κ. Κουσουρνάς δεν συντρέχουν μόνο λόγοι επιβίωσης τους, αλλά και εθνικοί λόγοι.

Επιστολή Δημάρχου Λειψών
Εν τω μεταξύ, χθες, επιστολή απέστειλε και ο Δήμαρχος Λειψών κ. Μπενέτος Σπύρου, στο Γραφείο του Υπουργού Οικονομικών, του πρωθυπουργού, στους βουλευτές Δωδεκανήσου, στον Περιφερειάρχη, την ΚΕΔΕ κτλ.
Στην επιστολή του, η οποία κινείται σε δραματικούς τόνους, μεταξύ άλλων, αναφέρει ο Δήμαρχος:

Νομίζαμε, πριν 3 μήνες περίπου στην (έκτακτη) σύσκεψη που είχαμε στο υπουργείο Εσωτερικών με τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη και αναπληρωτή υπουργό κ. Αθανασίου, την ΚΕΔΕ με τον πρόεδρό της κ. Ασκούνη Κώστα και την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου με ισχυρή αντιπροσωπεία, παρουσία βουλευτών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ότι είχαμε αρχίσει, στοιχειωδώς, να επικοινωνούμε και να δείχνετε ότι αρχίζετε να καταλαβαίνετε τι σημαίνει «Νησιωτικός χώρος» στην πατρίδα μας και ιδιαίτερα «μικρονησιωτικός χώρος».

Συμφωνήσαμε ότι εκτός της διαδικασίας της ευρείας συζήτησης για τις διορθωτικές νομοθετικές ρυθμίσεις του Καλλικράτη, πρέπει να ληφθούν μέτρα και να παρθούν οι ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες, άμεσα, για 4-5-69 απλά πράγματα που αφορούν τα μικρά νησιά της πατρίδας μας, αλλιώς εμείς τα «κλείνουμε τα μαγαζιά» και πάμε στα σπίτια μας.

Συμφωνήσαμε ότι η ΚΕΔΕ, η ΕΕΤΑΑ, εκπρόσωπος των μικρών νησιών, που περιστασιακά ήμουν εγώ, να βρεθούμε και συσκεφθήκαμε επανειλημμένα και καταλήξαμε χωρίς υπερβολές, για 4-5 απλά πράγματα που αφορούσαν κυρίως το προσωπικό των μικρών νησιωτικών ΟΤΑ, στην λογική ότι πρέπει να κατοχυρώσουμε- διασφαλίσουμε ένα ελάχιστο ανθρώπινο δυναμικό για τη λειτουργία τους και μάλιστα είπαμε ότι δεν ζητούμε επιπλέον πόρους και δεν επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί εμείς δεν «χρεοκοπήσαμε».

Και ενώ περιμένουμε, από στιγμή σε στιγμή, ότι αυτά τα μέτρα θα ψηφιστούν γιατί δεν πάει άλλο, ξαφνικά μαθαίνουμε ότι στο «Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο για την Στελέχωση του δημόσιου τομέα το οποίο εκπονήθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους» αναφέρετε ότι «Στους ΟΤΑ Α’ βαθμού (πλην των προστατευόμενων Νομικών Προσώπων) δεν θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις τακτικού προσωπικού, για όλα τα έτη της περιόδου 2013-2016.

Κύριοι, συνεχίζετε να επαληθεύετε τον ΚΑΚΟ σας εαυτό που οδήγησε σε αυτή την κατάσταση την Πατρίδα μας.
Και καταλήγει ο κ. Σπύρου: «Κύριοι, εσείς μέσα από τις αδιέξοδες Πολιτικές σας δημιουργήσατε τις «Γκρίζες Ζώνες» και αποθρασύνατε τόσο πολύ τους διάφορους «Ευρωλιγούρηδες» που έφτασαν στο σημείο να τρομοκρατούν τον κόσμο των «ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ» με το όριο των «150 κατοίκων» κτλ.

Να γνωρίζετε ότι εμείς θα αντιδράσουμε και πολύ δυναμικά γιατί πλέον έχετε αγγίξει τα όρια του παραλογισμού. Ελπίζω να μην «κατανοήσατε» τι συμβαίνει και να επανέλθετε με διορθωτικές κινήσεις στα επίπεδα της σύσκεψης που ανέφερα στην αρχή της επιστολής μου που είναι το ΕΛΑΧΙΣΤΟΤΑΤΟ στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει η Πατρίδα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: