20.11.12

Αυξάνεται το "πρόστιμο" για τη συλλογή λιγότερων αποδείξεων ...

Του Σπύρου Δημητρέλη
Όχι μόνο δεν καταργείται το μέτρο των αποδείξεων, όπως είχε αφήσει αρχικά να εννοηθεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά αυστηροποιείται. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να μαζεύουν αποδείξεις από...
όλες τις συναλλαγές τους καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν πολύ περισσότερο φόρο από αυτόν που τους αναλογεί με βάση τη φορολογική κλίμακα.

Ειδικότερα, όσον αφορά το θέμα των αποδείξεων αναφορικά με το εισόδημα του 2012, δηλαδή έως το τέλος του έτους. Ισχύουν τα εξής:

- όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματος που δηλώνουν ή του τεκμαρτού εισοδήματός τους, όποιο είναι το μεγαλύτερο. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος δηλώσει ότι το 2012 είχε εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 2.500 ευρώ. Το ανώτατο όριο των απαιτούμενων αποδείξεων είναι 15.000 ευρώ (αντιστοιχεί σε εισόδημα 60.000 ευρώ).

- στις αποδείξεις περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες με παραστατικά πλην αυτών που αποτελούν τεκμήριο (π.χ. δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων) και αυτών που οδηγούν σε απευθείας μείωση του φόρου. Επίσης, δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις από πάσης φύσεως εισιτήρια μεταφορών και οι αποδείξεις από εταιρείες παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεφωνία κ.ά.).

- οι φορολογούμενοι που θα συγκεντρώσουν λιγότερες αποδείξεις από τις απαιτούμενες θα τιμωρηθούν με επιπλέον φόρο 10% επί της αξίας των αποδείξεων που τους λείπουν. Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος που έπρεπε να συγκεντρώσει σε αποδείξεις 2.500 ευρώ και συγκέντρωσε 1.500 ευρώ σε αποδείξεις θα κληθεί να πληρώσει «πρόστιμο» 100 ευρώ (10% των 1.000 ευρώ σε αποδείξεις που του λείπουν).

- οι αποδείξεις δεν υποβάλλονται μαζί με τη φορολογική δήλωση, αλλά διακρατούνται από το φορολογούμενο και πρέπει να προσκομιστούν στην εφορία εφόσον κληθεί για φορολογικό έλεγχο.

- υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της «κάρτας αποδείξεων» ή κοινώς της «φοροκάρτας». Οι φορολογούμενοι που χρησιμοποιούν τη φοροκάρτα καταχωρούν άμεσα τις δαπάνες τους σε μερίδα τους στο taxisnet και δεν απαιτείται να συγκεντρώνουν και να διακρατούν τις αποδείξεις.

Τι θα ισχύσει για το 2013

Για τα εισοδήματα του 2013 οι φορολογούμενοι θα πρέπει, σύμφωνα με τις πληροφορίες για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, να συνεχίσουν να μαζεύουν αποδείξεις από τις συναλλαγές τους. Ειδικότερα:

- θα πρέπει να συγκεντρώσουν σε αποδείξεις το 25% του δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος τους με μέγιστο ποσό απαιτούμενων αποδείξεων τα 10.500 ευρώ (αντιστοιχεί σε εισόδημα 42.000 ευρώ).

- για την αξία των αποδείξεων που τους λείπουν οι φορολογούμενοι θα τιμωρούνται με 21%. Για παράδειγμα, αν ο φορολογούμενος δεν έχει συγκεντρώσει 1.000 ευρώ σε αποδείξεις τότε θα τιμωρείται με διπλάσιο φόρο σε σχέση με το σημερινό σύστημα, δηλαδή 210 ευρώ αντί για 100 ευρώ.

Από το 2013 επέρχεται και μια μικρή διόρθωση στο θέμα της επιβάρυνσης των χαμηλών εισοδημάτων λόγω του μέτρου των αποδείξεων. Η επιβάρυνση αυτή ερχόταν εμμέσως από τα τεκμήρια. Συγκεκριμένα, πολλοί χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι που είχαν ένα αυτοκίνητο και μια κύρια κατοικία δήλωναν αξία αποδείξεων που αντιστοιχούσε στο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά τους που αντιστοιχούσε στο αυτοκίνητο και την κατοικία τους. Ωστόσο, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης γινόταν πρόσθεση και της τεκμαρτής δαπάνης για προσωπικές ή οικογενειακές δαπάνες που για φέτος είναι 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τον έγγαμο. ʽΕτσι οι φορολογούμενοι θα έπρεπε να συγκεντρώσουν περισσότερες αποδείξεις από αυτές που δήλωσαν και συγκεκριμένα τις αποδείξεις που αντιστοιχούν στο επιπλέον τεκμήριο για τις προσωπικές ή οικογενειακές δαπάνες. Από το 2013 (σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες) το τεκμήριο για προσωπικές δαπάνες μειώνεται στα 2.000 ευρώ και για οικογενειακές δαπάνες στα 3.000 ευρώ.

www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: