24.11.12

Τουρκία: Τέσσερις δηλητηριώδεις ουσίες εντοπίστηκαν στη σορό του Οζάλ...


Τέσσερις διαφορετικές δηλητηριώδεις ουσίες εντόπισαν οι εργαστηριακές εξετάσεις στη σορό του όγδοου προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ, ο θάνατος του οποίου - πριν από 19 χρόνια - αποτελεί το αντικείμενο νέας έρευνας. Πηγές της...
ιατροδικαστικής υπηρεσίας επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα «Zaman» ότι ο Οζάλ ενδεχομένως να δηλητηριάστηκε.

Πρόσφατα έγινε εκταφή του λειψάνου του Οζάλ στο πλαίσιο έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του. Σύμφωνα με δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας στις αρχές του μήνα, ο εκλιπών πρόεδρος δολοφονήθηκε με ισχυρό δηλητήριο.

Εκθεση την οποία συνέταξε η ιατροδικαστική υπηρεσία αναφέρει ότι ο Οζάλ δηλητηριάστηκε με «κρεατίνη και στρυχνίνη», ένα ισχυρό δηλητήριο που οδηγεί σε αναπνευστική ανακοπή μέσα σε 15 με 20 λεπτά και μπορεί ακόμη να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Η έρευνα σχετικά με τα αίτια θανάτου του Οζάλ ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου ύστερα από μαρτυρίες ανθρώπων που έκαναν λόγο για ύποπτες συνθήκες την ημέρα θανάτου του, ο οποίος αποδόθηκε σε καρδιακή προσβολή.

Μεταξύ των δηλητηριωδών ουσιών που εντοπίστηκαν στο λείψανο του Οζάλ είναι η DDT, που χρησιμοποιείται κατά των εντόμων και η χρήση της απαγορεύεται στην Τουρκία από το 1980 καθώς και η DDE, που προκαλεί τεράστια βλάβη στο συκώτι αν απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Το DDT ενδεχομένως να διοχετεύθηκε στον οργανισμό του Οζάλ μέσω ποτών ή τροφών, επισήμαναν ειδικοί, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να μάθουν τι είχε καταναλώσει ο εκλιπών τις τελευταίες ημέρες της ζωής του.

Ο Οζάλ, όγδοος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, πέθανε τον Απρίλιο του 1993 σε νοσοκομείο της Αγκυρας και σε ηλικία 65 ενόσω κατείχε το αξίωμα του προέδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: